kapat
   
20 Ocak 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Gizli görüşmeler konuşulanlara ilgiyi artırır
Hedefte Türkiye'nin istikrarı da vardı...

Gizli görüşmeler konuşulanlara ilgiyi artırır

Önümüzdeki Salı günü TBMM'nin "Gizli Görüşme" yöntemi ile Irak Sorunu'nu ele alma kararı, genel olarak olumlu karşılandı. Değişik partilerin sözcüleri, "Bu gizli görüşmede, milletvekilleri siyasi gösteri yapmak gereğini duymadan gerçekleri seslendireceklerdir" doğrultusunda açıklamalar yaptılar.
TBMM İç Tüzüğü'nün 70'inci maddesinde "Kapalı Oturum" şeklinde ifade edilen gizli görüşmede konuşulanlar "Devlet Sırrı" olarak kabul ediliyor.
Kapalı oturum önergesi verilince, kapalı oturumda bulunabilecek şahıslar dışında herkes, toplantı salonundan çıkartılıyor. Cumhurbaşkanı "Dinleyici " olarak kapalı oturumda bulunabiliyor. Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında, kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamıyor.
Siyasete ilgi duyanlar, TBMM'nin ilk gizli görüşmesinin 24 Nisan 1920 tarihinde yapıldığını ve bu oturumda TBMM Başkanı Mustafa Kemal'in, ülkenin durumuyla ilgili uzun bir açıklamada bulunduğunu bilir.
TBMM'nin son gizli görüşmesi de, 1 Mart Tezkeresi ile ilgili olarak 6 Şubat 2003'te yapılmıştı. Bu gizli görüşmede hükümet TBMM'den üslerin ve limanların modernizasyonuna yönelik bir izin almıştı ve muhalefet de, bu oturumun gizli olmasını "Bir devlet sırrı konuşulmadı. Dolayısıyla oturum niye kapalı yapıldı, anlayamadık" şeklinde eleştirmişti. Bu kapalı oturumda 21 yıldır Meclis'te çalışan işitme engelli Hatice Çörten ile 15 yıldır çalışan İzzet Bozkurt adlı kavaslar görev yapmışlardı..
Irak'la ilgili bir diğer kapalı oturum ise, 17 yıl önce 5 Eylül 1990'da yapılmıştı. TBMM, Irak'ın Kuveyt'i 2 Ağustos 1990'da işgaliyle patlak veren "Körfez Krizi" nde, Akbulut Hükümeti'nin isteği doğrultusunda, 5 Eylül 1990'da, "Hudut ve şümulü hükümetçe takdir olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması" konularında hükümete izin vermişti... Hükümet Tezkeresi'nin görüşülmesi sırasında, ana muhalefet SHP'nin milletvekilleri, TBMM'nin hükümete böyle bir yetki vermesinin " yasama yetkisinin devri" anlamına geldiğini ve
"Anayasa'yı tadil niteliği" taşıdığını ileri sürdüler.
Hükümet Tezkeresi, daha sonra kapalı oturumda görüşüldü ve 136 ret oyuna karşılık 246 oy ile kabul edildi. Bu ve bundan önceki 107 numaralı kararlar, SHP tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Anayasa Mahkemesi, SHP'nin başvurusunu reddetti.

RUTİN DIŞILIKLAR
Salı günü yapılacak kapalı oturum, hem iktidar hem de muhalefet tarafından istenildi. Aslında bu kapalı oturum'a ilişik olan "Devlet Sırrı" kavramının zaman içinde geçirdiği değişiklikler, belki kapalı oturumun kendisinin de tartışılmasını gerektiriyor. Irak'taki duruma, ABD'nin izlediği politikalara, Türkiye'deki çeşitli kurum ve kanatların bakış açılarına dair kamuoyunun bilmediği ne kaldı ki, konu bir gizli oturumda tartışılıp, konuşulanlar da "Devlet Sırrı" kapsamına alınacak bilemiyoruz. Batman'daki silahlar dolayısıyla gündeme gelen ve dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'in söylemi ile "Devletin rutin dışı işleri olabilir " şeklinde nitelenen bazı durumlar Irak sınırının ötesine dönük olarak var ise, herhalde bunların gizli oturumda açıklanması da mümkün değildir.
Yasaların yapımcısı TBMM, yasa dışılıkları fiilen bilse bile herhalde "Resmen" bilmek durumuna düşürülemez. Bu gibi rutin dışılıklar ötesindeki durumları ise, istenildiği kadar kapalı oturumlar yapılsın, dost da, düşman da bilmiyor mu zaten? Böyle hallerde hep başımdan geçen bir olayı hatırlarım. Yıllar önce bir tartışma programını televizyondaki canlı yayında ben yönetiyordum. Konuşmacılardan biri "Sayın Barlas, şu anda çok önemli ve gizli bir konuyu açıklayacağım. Aramızda kalmasını rica ediyorum" dedi. Ben de "Açıklayın, bunu sadece siz, ben ve bu programı izleyen birkaç milyon kişi bilecek" diye cevap vermiştim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara'daki savaş tamtamlarını nasıl dinlemeliyiz...   / 19-01-2007
 İç politikayı dışa taşırsanız, başınız belaya girebilir...   / 18-01-2007
 Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmaması için 34 neden...   / 17-01-2007
 Özgür gündemler   / 16-01-2007
 Başarılı ülkeler dışarıdan göç alır...   / 15-01-2007
 Yurtta sulh olmadan cihanda sulh mümkün müdür?   / 14-01-2007
 Ulusal birliğin eşsiz yapıştırıcısı demokrasidir   / 13-01-2007
 Siyasi kaderimizi neden Papadopulos'un eline bıraktık?   / 12-01-2007
 Çağ dönümünde yaşamak kitleleri bunaltır...   / 11-01-2007
 Saddam'ın hatalarından bile ders alınamaz mı?   / 10-01-2007
YILMAZ ÖZDİL
Kâbus geri döndü...
"Bir ülkede...
MEHMET BARLAS
Gizli görüşmeler konuşulanlara ilgiyi artırır
Önümüzdeki...
UMUR TALU
Ülkeni, onu kanatmadan seveceksin!
Bu dünyaya verdiğimiz...
FATİH ALTAYLI
Kusursuz bir cinayet
Bir cinayet, bu kadar başarılı...
ERDAL ŞAFAK
Sebat
Kim hatırlar? 5 yıl önce...
Sadr kuşatma altında
Irak Başbakanı Maliki'nin desteğini çekmesinin ardından Şii lider...
Ayetullah Hamaney, İran liderini topa tuttu
Ahmedinecad nükleer programla ilgili en sert eleştiriyi Hamaney'in...
Roque Junior Beşiktaş'a!
Roque Junior Beşiktaş'a!
Leverkusen'in yıldızı Beşiktaş'a önerildi. Bonservisi 1 milyon euro.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu