kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Elvan Demirkan @ SABAH
 

Sağlıklı seks ve kilo için bilmediklerimiz

Meşhur kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz, ünlü talk show'cu Oprah Winfrey ile yakın arkadaşlığı sayesinde Amerika'nın tozunu attırıyor. Mehmet Öz zaten Oprah'ın sunduğu televizyon şovunun sağlık danışmanı olarak sık sık programa konuk oluyordu. Sonrasında yeni kurulan popüler 'XM satellite' radyo kanalında 'Oprah&Friend's adlı programda da talk show yapmaya başlayan Mehmet Öz'ün yeni kitabı 'You on Diet' (Diyette Siz) 'amazon.com'da ilk sırasını koruyor. Geçenlerde yine Oprah'ın konuğu idi ve programda "Hayatımı değiştirdin, kitaplarım listelerde bir numara ve yoldan geçen herkes beni tanıyor artık" diyen Mehmet Öz; programda aşırı (!) şovmen tavrı ile dikkatimi çekti. Sanki Oprah'ın oturma odasında her şeyi konuşabilen çok yakın iki arkadaş gibi seks ve kilo vermek arasındaki bağın yanlış değerlendirildiğinden bahsettiler.

SEKSTE DUYGU OLMALI
Bilinenin aksine, seks yapmak çok kalori yakmıyormuş. Seks sırasında yakılan kalori sadece 25; yani yarım dilim ekmeğin kalorisi kadar. Burada Mehmet Öz; bir gecelik ilişkilerin değil, sevgi bağının olduğu gerçek anlamlı seksin önemini vurguladı. Çünkü sıcaklığın yaşandığı bir birliktelikte vücut, bağlılık ve aşk hormonu olarak nitelendirilen 'oxytocin hormonunu' salgılıyor. Bu da aradaki sevgi bağının, empatinin ve birliğin güçlenmesini sağlıyor. Bunu duygusal bağın olmadığı tek gecelik ilişkilerde yakalamanız imkansız... Sevdiğiniz insanla yaptığınız seks önemli; çünkü sadece kan basıncınızı düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı. Çünkü o duygusal açlığı bastırmak için beyninize 'ye' diye sinyal gitmiyor!.. (Bu arada bir başka açıklama daha: Kilo vermek erkeklerin seks hayatını da olumlu etkiliyor. Mehmet Öz'e göre; kilolu erkekler, kaybettikleri her 35 pounds (15.8 kilo) için 1 inch (2.5cm) penis uzunluğu kazanıyorlar.)

BEYİN TATLIYI KAYDEDİYOR
Yeme isteği; fiziksel yani vücudun şeker, tuz ve protein eksikliğinden de kaynaklanabiliyor, duygusal eksiklikten de. Mesela; iki yaşındayken kendinizi kötü hissettiğiniz bir zaman, anneniz size şekerli bir yiyecek veriyor ve beyniniz bunu not ediyor. (Bu arada Mehmet Öz, Oprah'ın dehşet içinde bakan gözlerinin önünde eline bir beyin tutuşturup, 'Bu bir erkek beynidir, gerçi biz erkeklerin bunu kullandığı pek söylenemez ama' deyip açıklamaya devam ediyor.) Beyindeki hafıza bölümünü gösterip, 'İşte o tatlıyı yediğiniz zaman probleminizi o an için unutuyorsunuz ya, beyin bunu unutmuyor ve her kendinizi kötü hissettiğinizde o tatlıyı yeme ihtiyacı hissediyorsunuz' diyor. İşte çoğu zaman yemeği de böyle duygusal açlığımızı bastırmak için yiyoruz. Kilo vermek için ise küçük ve ulaşılabilir hedefler saptamak gerekiyor. Yani bir günde 500 kalori kesen bir diyet yerine, akıllıca yiyip, günde 100 kalori kesmek... Çünkü günde 500 kalori kesmek istediğiniz zaman, sanki suyun altında nefessiz duruyormuş gibisiniz; tekrar su üstüne çıkmak isteyeceksiniz. Kendinizi neredeyse aç bıraktığınız diyetler uzun vadeli çözüm olamıyor; çünkü iradenizi kaybettiğiniz anda yine eskiye dönüyorsunuz. Kendinizi çok zorlamamalısınız.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sağlam ilişkilerin anahtarı: Empati   / 13-01-2007
 Enerjinizi doğru kullanıyor musunuz?   / 06-01-2007
 Yeni yıl kararlarını uygulayan var mı?   / 30-12-2006
 Hayatın sorumluluğu kendi elinizde mi?   / 23-12-2006
 Keşke sendromu   / 16-12-2006
 Tuna Kiremitçi gerçeği!   / 09-12-2006
 Erken akıllan, geç yaşlan   / 02-12-2006
 Bir filmle ortaya çıkan gerçek   / 25-11-2006
 Kurallara uymamak Türkler'in genlerinde var galiba!   / 18-11-2006
 Mutlu olmak için güzel olmak şart mı?   / 11-11-2006
HAKAN & UTKU
Popüler kültür bedduaları
* İnşallah Tuğba Ekinci'nin...
ELVAN DEMİRKAN
Sağlıklı seks ve kilo için bilmediklerimiz
Meşhur kalp...
Hamilelik diyabeti kalıcı olmasın
Hamilelik diyabeti kalıcı olmasın
Gebelik döneminde bazı kadınlarda ortaya çıkan diyabet, gerekli...
Bebeği ağrısız emzirmek mümkün
Bebeği ağrısız emzirmek mümkün
Doğru emzirme teknikleri yeterince uygulanmadığı için Türkiye'de...
Her kliple albüm kapağı değişiyor
Her kliple albüm kapağı değişiyor
Kısa bir süre önce 'Bir Hayat Daha Olmalı' adlı ilk albümü ve...
Yeni albümü için Hindistan'a gidiyor
Yeni albümü için Hindistan'a gidiyor
Üç yıl önce 'Şakşuka' parçasıyla iyi bir çıkış yapan Mengüç, çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.