kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Etiketi tak, arkadaşını tut
Etiketi tak, arkadaşını tut
Sosyomat jargonu

Etiketi tak, arkadaşını tut

Yeni bir web sitesi, sosyomat.com, kullanıcıların birbirlerine etiketler yapıştırması mantığına dayalı yapısıyla gençlerin ilgi odağı oldu. Kısa ve öz etiketler ile insanlar birbirlerini hızla tanıyıp sosyalleşiyor
Internet hızla ve kolay yoldan arkadaş bulmak konusunda insanlığa yeni bir kapı açınca, bilgisayarların korkutan teknolojik soğukluğuna karşı önyargı bir anda yıkıldı ve her eve son model bilgisayarlar girmeye başladı. Chat programları, forum siteleri o kadar ilgi gördü ki, bilgisayarların günlük hayata girmesine karşı söylemleriyle tanıdığımız ileri yaştakiler bile artık chat programlarındaki arkadaşlarından, online sohbetlerinden vazgeçemiyor. Üstelik, şu anda Türkiye'nin en çok ziyaret edilen web siteleri arasında bu tür sohbet ve forum siteleri yer alıyor. Sohbet ettiğiniz veya forum sitelerinde mesajlarını okuduğunuz insanların ilgi ve uğraş alanları hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığınızda iletişimin de sağlıklı gelişmediğinin farkında olan bir web sitesi, kullanıcılarının birbirlerini daha iyi tanımasına yönelik bir sistemle ortaya çıkınca, büyük bir ilgi gördü. Sosyomat isimli web sitesi, kullanıcılarının kendilerini hızla ifade edebilmelerini sağlamak için, etiketler üzerine kurulu bir sistem geliştirmiş. Bir kullanıcı siteye üye olurken, hem kendini ifade edecek fotoğrafları veya resimleri siteye yerleştiriyor hem de kendini tanımlayacak etiketler oluşturuyor. Bu etiketler kullanıcının sevdiği semtlerden, beğendiği filmlere, bir ruh halinden, lezzetli yemeklere kadar her detayı içerebiliyor. Ayrıca sitede yazı yazdığı sürece karşılaştığı, kendini tanımladığını düşündüğü etiketleri de sahiplenip kendine yapıştırabiliyor. Böylece, sohbetsever kullanıcılar kendilerininki ile aynı ilgi alanlarına sahip diğer kullanıcıları kolayca bulabiliyor ve arkadaş listesine ekleyebiliyor. Ve onların yazdıklarını takip ederek, ilgisini çeken konular hakkında hızlı ve keyifli sohbetlere dalabiliyor.

ARKADAŞ GÖZÜNDE SİZ
Siteye üye olan kullanıcılar zamanla arkadaş ediniyor ve bu sefer arkadaşları da onlara etiket yapıştırabiliyor. Yazdıklarınızı çok beğenen bir arkadaşınız sizin için 'iyi yazar' gibi bir etiket oluştururken, sizi ilkokuldan beri tanıyan başka bir arkadaşınız okulunuzun ismini etiket olarak üzerinize yapıştırabiliyor. Sonunda, kullanıcıların birbirini tanımladığı, insanların yaptıklarından ve yazdıklarından oluşan tanımların zamanla birikip online bir karakter oluşturduğu keyifli bir sohbet sistemi ortaya çıkıyor. Sosyomat kullanıcıları, etiketler hakkında yapılan yorumlara da 'ahkam' ismini veriyor. Sitede geçirdiğiniz zaman boyunca karşılaştığınız pek çok etiket için ahkam kesebiliyorsunuz. Sizin ahkamlarınız başka ahkamlara kapı açıyor, böylece sosyomat'ta hiç durmayan bir trafik oluşuyor. Ayrıca diğer kullanıcılar bu ahkamlara puan da verebiliyor. Böylece her üyenin bir performans puanı oluşuyor. Bir üyenin hangi ahkamı beğeni toplamış, hangi ahkamı ilgi görmemiş takip edilebiliyor. Ancak site görece yeni ve kurallarını henüz oturtuyor olduğundan olsa gerek, site yönetimi henüz kullanıcıları 'güzel' yazmak konusunda teşvik edecek önlemler almış değil ve üyeler puanlama sistemini fazla kullanmıyor. Dolayısıyla ahkamların çoğu da henüz Ekşi Sözlük'teki kadar 'edebi' değerler taşımıyor. Kullanıcılar sitenin postanesinden diğer kullanıcılara, başkalarının göremeyeceği mesajlar gönderebiliyor ve benzer mesajlar alabiliyorlar. Arama makinesinden, ilgilendikleri etiketleri ve kullanıcıları aratabiliyorlar. Beğendikleri yazarları 'tuttum' diyerek işaretleyebiliyorlar. Böylece o yazarın yazdığı yorumlarına, ahkamlarına hızla ulaşabiliyorlar. Bu sitenin adını daha çok duyacakmışız gibi görünüyor zira sosyomat.com, sadece metine dayanan alışılmış forum ve sohbet sitelerinin tıkandığı bir noktada hem görsel ifadelerle hem de etiket gibi hızlı tanımlamalarla kullanıcılarının daha kolay sosyalleşmesini sağlamayı başarmış bulunuyor.

Cem ŞANCI

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türk ressamlar taklitçi mi?
 'Yazdıklarımın erkek fantezisi olduğunu söylediler'
 Gözünüz İstanbul semalarında olsun
 Yemekler gelsin, servis başlasın
 Empire sunar
 İyi ki doğdun Freud!
 Van'da Shakespeare heyecanı
 'Tiyatroya sahip çıkalım'
 İçinizi ısıtacak kupalar
 Empire sunar
 dvd ekranı
 Teknolojiye kadınsı dokunuş
 Fotoğraf dünyasına bir yolculuk
 Güler Sabancı'nın bayram hediyesi
 Evlenme teklifinin Kare As'ı
 İstanbul Hazineleri ortaya çıkıyor!
 Uluç'un üç boyutlu maceraları
 Tempolu ve kavgalı geçen konferansın ardından
 Lezzet durağı
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
ATİLLA DORSAY
Hep dönüp gelinen, kentlerin anası: Paris
Tüm kentlerin...
OKS 2009'da kalkıyor
OKS 2009'da kalkıyor
Milli Eğitim Bakanı Çelik, Teke Tek'te Fatih Altaylı'ya 2009'da...
Cenazeleri teşhiste ikinci acıyı yaşadılar
Cenazeleri teşhiste ikinci acıyı yaşadılar
Düşen uçaktaki 20 Türk'ün cenazesi ailelerine teslim edildi.
"Erdoğan'da mevsimlik milliyetçi özentisi var"
Bahçeli, bayrak tartışmasında sertleşen Erdoğan'a dün de yüklendi:...
Baykal'dan Erdoğan'a: Müsekkin al
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bayram afişleri ile ilgili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.