kapat
   
11 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ban: Darfur, Somali ve Orta Doğu gündemimin ilk sırasında

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Afrika bölgesindeki sorunların, özellikle Darfur ve Somali krizlerinin ve ayrıca Orta Doğu sorununun gündeminin ilk sırasında yer aldığını söyledi.

Ban Ki-Moon, bugün düzenlediği basın toplantısında, göreve başlamasından sonra çok yoğun bir 10 gün geçirdiğini ve önündeki 3 aylık dönemin daha da yoğun geçeceğini belirtti.

Genel Sekreter Ban, Sudan'ın Darfur bölgesindeki krizin, Somali'de devam eden çatışmaların, Orta Doğu sorununun, Lübnan, Irak, Afganistan, Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesinin, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını engelleme çabalarının gündemini oluşturduğunu belirtti.

ORTADOĞU

Ban,
Orta Doğu'da barış ve istikrara ulaşma çabalarına yeni bir ivme kazandırmak istediğini belirterek, öncelikle 21 Ocak'ta Paris'te düzenlenecek Lübnan'ı yeniden yapılandırma konferasına katılacağını söyledi.

Ban, bu bağlamda Arap-İsrail uyuşmazlığını çözmeye yönelik Orta Doğu Dörtlüsü'nü (BM, ABD, AB ve Rusya) de toplamaya çalıştığını belirterek, Dörtlü'nün toplantısının biran önce düzenlenmesi için aktif çaba sarf ettiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, sorunun çözülmesi için somut bir önerisi olup olmadığının sorulması üzerine, bölgede barış ve istikrara giden süreci kolaylaştırmaya çalıştığını söyledi.

IRAK

Ban, ABD Başkanı Bush'un açıkladığı yeni Irak stratejisiyle ilgili bir soruya genel bir yanıt vererek, BM'nin Irak'a istikrar getirmeyi ve Irak halkının güvenliğini sağlayacak tüm siyasi ve ekonomik çabaları desteklediğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, BM'nin Irak hükümetiyle ve diğer önemli ülkelerle istişare içinde olduğunu söyleyerek, onlarla Irak'a istikrar getirme çabalarını en iyi ne şekilde desteklenebileceği konusunu görüştüklerini, BM'nin Irak'a yardım etmeye devam edeceğini belirtti.

Irak'ta mezhep çatışmalarıyla ilgili bir soruya yanıt olarak da Ban, bu durumdan son derece kaygılı olduklarını ve Irak hükümetinin bu konuda gerekli önlemleri almasını beklediklerini söyledi.

GUANTANAMO ÜSSÜNÜN KAPATILMASI

Ban, bir gazetecinin yakında Washington'da ABD Başkanı George Bush ile görüşmesi sırasında kendisinden Guantanamo üssünün kapatılmasını talep edip etmeyeceğini sorması üzerine, kendisinin de eski Genel Sekreter Kofi Annan gibi bu hapishanenin kapatılmasından yana olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban, ayrıca ABD Başkanı Bush'un da bir konuşmasında üssün kapatılmasını istediğini söylediğini belirtti.

DARFUR

Ban, Darfur özel temsilcisi Jan Eliasson'un Sudan devlet başkanı Ömer Beşir ile görüştüğünü ve Eliasson'un kendisini bugün arayarak, Beşir ile bugün iyi bir toplantı yaptıklarını aktardığını söyledi.

Ban, bu ay sonunda Adis Ababa'da yapılacak Afrika Birliği toplantısına katılacağını ve toplantıda Darfur ve Somali konularının gündeme geleceğini söyledi.

Genel Sekreter Ban ayrıca Kongo'yu da ziyaret edeceğini belirtti. Bir soru üzerine Ban, Darfur'a BM-Afrika Birliği karma barış gücünün gönderilmesi için üzerinde anlaşılan anlaşmanın yürürlüğe girmesi konusunda elinden geleni yapacağını söyledi.

İDAM CEZASI

Genel Sekreter Ban, kişisel olarak idam cezasına bakışını da açıklayarak, ulusal ve uluslararası hukukta idam cezasının kaldırılmasına yönelik bir eğilim olduğunu ve kendisinin de bu eğilimi desteklediğini belirtti.

Ban, bu kapsamda Irak hükümetine idam edilen Saddam Hüseyin ile birlikte yargılanan diğer iki kişinin idam edilmesinden kaçınması çağrısında bulunduğu hatırlattı.

SOMALİ

Ban, Somali'deki durumu dikkatle takip ettiğini belirterek, bölgedeki sivillerin korunması ve soruna çözüm getirmek için harcanan siyasi çabaların iki katına çıkartılması gerektiğini söyledi. Ban, ABD'nin Somali bombardımanıyla ilgili bir soruya ise verdiği yanıtta, saldırının sivil kayıplara yol açmasından üzüntü duyduğunu belirterek, sorunun başka bir yöne kayması olasılığından endişe duyduğunu belirtti.

KUZEY KORE

Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili bir soru üzerine ise Ban, bu ülkedeki gelişmeleri yakinen takip ettiğini ve Altılı görüşmelerin yeniden başladığını hatırlatarak, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini söyledi.

BM'DEKİ ATAMALAR

BM'deki atamalarla ilgili bir soru üzerine ise Ban Ki-Moon, şu ana dek 5 üst düzey atama yaptığını ve göreve en uygun kişileri atadığını belirterek, gazetecilerden göreve atanan kişilerin başarısını değerlendirmek için biraz beklemelerini istedi.

Ban Ki-Moon ayrıca kişisel mal varlığını da beyan ettiğini ve bu belgenin yakında kamuoyuna açıklanacağını belirtti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Bush: "Yeni Irak stratejisinin sonuçları zaman alacak"
 ABD, Irak'taki İran Konsolosluğunun basıldığını yalanladı
 Saddam'ın vasiyeti açıklandı
 ABD Dışişleri Bakanı Rice, İran ve Suriye ile diyaloğu...
 Eski Bosnalı Sırp komutanın davası Lahey'de başladı
 Saddam vasiyetinde İran'ı suçladı
 Irak'ta hata yaptım sorumluluk benim
 İran'da 3 siddetli patlama
 NATO uçakları Taliban'ı vurdu: 150 ölü
 UAEK İran nükleerini denetliyor
 Bush'un hedefi bu kez Somali
 Olmert yine sorgulanacak
 Başkanlığa giden yol kumsaldan geçiyor!
 El Halil'de Filistin mahallesine kafes
 Bosna'da bir Türk teröriste 13 yıl hapis
 AP'deki çoğunluğun lideri Türkiye karşıtı
 Dakar Rallisi'nde ilk kurban
 Güzelliğin tanımı: 'Kum saati' vücut
 İlk verilen kararlar yüzde 95 doğru...
 Paparazzi fotoğrafına basın vetosu
 Tren istasyonlarına dönerci açılacak
 Dietrich'in kaybettiği küpe gölde bulundu
SOLİ ÖZEL
Değişmeyi bilmek
Devletlerin istihbarat örgütleri...
Tatil derbisi Kartal'ın
Tatil derbisi Kartal'ın
2007’nin ilk derbisinde G.Saray, Ümit Karan’ın golüyle öne geçti.
Polat Almanya'da
Polat Almanya'da
G.Saray'ın İkinci Başkanı, dün Hamit'le görüştü. Milli oyuncu,...
Bayrak davası açacak
Bayrak davası açacak
Baykal'a "Öküz altında buzağı" arama diyen Erdoğan, CHP liderinin...
Beleşçi milletvekilleri köşkü mesken tutmuş
Florya Atatürk Deniz Köşkü'nde kalan eski milletvekilleri Metin Işık...
Sis değil teknik arızadan düştü
Irak Ulaştırma Bakanlığı, 34 kişinin yaşamını yitirdiği uçağın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu