kapat
   
07 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Saddam aslında iyi yırttı, Menderes'i asmadan önce prostatına bakmışlardı
'İstirham ediyorum, utanıyorum'
Prostat kontrolü makattan yapılır
Kimi küfretti, kimi beddua okudu

Menderes'e idam öncesi prostat muayenesi

Saddam küfürler eşliğinde idam edildi, Menderes'e ise idamdan 4.5 saat önce prostat kontrolü yapıldı.

BİZİMKİ DAHA İNSAFSIZCA
Tüm dünya Saddam Hüseyin'in idam edilişi ve idamı sırasında uğradığı hakaretleri konuşuyor. "Yenilen" kişiyi idamında bile ezmek, şark kültürüne mahsus bir âdet. Biz de devrik başbakan Adnan Menderes'in 1961'deki idamında "yenilen"i ezmiştik. Hatta Saddam'dan daha insafsızca...

MENDERES: UTANIYORUM
İdamından 4.5 saat önce doktorlar Menderes'i muayene etti. "Sağlamdır. Asılabilir" raporu verilmek üzereyken, Dr. Sedat Tavat "Bir de prostatınıza bakalım" dedi. Menderes "İstirham ediyorum, utanıyorum" diye karşı çıksa da, bir doktor "Eğilin efendim" deyip muayeneyi yaptı.


Saddam aslında iyi yırttı, Menderes'i asmadan önce prostatına bakmışlardı

Saddam Hüseyin, darağacına binbir türlü beddua ve çeşit çeşit hakaretle çıkartıldı. Ama, Saddam Hüseyin'in uğradığı bütün bu hakaretler, Türkiye'de 1961 yılında bir idam cezasının infazından hemen önce mahkûma revâ görülenlerin yanında hiç, hatta iltifat gibi kalırdı. Türkiye'de on yıl boyunca başbakanlık koltuğunda oturmuş olan Adnan Menderes'e, 1961'in 17 Eylül'ündeki idamından hemen önce "prostat muayenesi" yapılmıştı..

Iraklılar, Saddam Hüseyin'in ipini, getirdiği kelime- i şahadeti tamamlamasını bile beklemeden, çeşit çeşit beddualarla çekiverdiler. Şimdi bütün dünya, Saddam'ın böyle aşağılanarak idam edilmesinin ne derece etik olduğunu tartışıyor. Sâbık liderin bu şekilde bir âkıbeti hakedip etmediği konusu meselenin başka bir tarafını teşkil ediyor ama idamın şekli hem batı, hem de doğu dünyasında asırlar öncesinden kalan bir sözün aslında ne kadar doğru olduğunu gösteriyor: Eski Romalılar'ın "vae victis", Türkler'in de "veyl mağluba" demelerinin, yani "yenilene yazıklar olsun!" sözünün doğruluğunu! Yenilenin aşağılanması ve cezasının o kişinin haysiyetinin en fazla kırılacak şekilde verilmesi, üstelik aşağılamanın mahkûmum ölümünden sonra bile uzun müddet devam etmesi, şark dünyasında çok eski bir gelenektir. Doğu dünyasının geçmişini anlatan tarih kitapları, bu hakaretlerin bazı zamanlarda çok daha aşırıya gittiğinin, fatihanın yerini küfrün almasının, hattâ Hazreti Muhammed'in "ölüleri hayırla yâdediniz" sözünün bile "Ölüleri şerle (kötülükle) yâdediniz" şekline getirildiğinin örnekleriyle doludur.

ŞARK'A MAHSUS ÂDETLER
Saddam Hüseyin'in idamı sırasında okunan beddualar ve yapılanlar, şark dünyasında asırlardanÖLÜMDEN KURTARIP ASTILAR... Saddam Hüseyin darağacında sadece hakarete uğradı ama, Başbakan Adnan Menderes intihar girişimi sonrasında girdiği komadan çıkmasından hemen sonra prostat kontrolüne alınacak ve derhal asılacaktı.buyana vârolan işte bu âdetin son örneği idi. Ama, Saddam Hüseyin'in darağacında uğradığı bütün bu hakaretler, Türkiye'de 1961 yılında bir idam cezasının infazından hemen önce mahkûma revâ görülenlerin yanında hiç, hatta iltifat gibi kalırdı. Yer Yassıada, idam mahkûmu on yıl boyunca Türkiye'nin başbakanlığını yapmış olan Adnan Menderes, revâ görülen hareket ise, sabık başbakana idamından önce "eldivenle" prostat muayenesi yapılması idi. 1960'taki 27 Mayıs ihtilâlinden sonra 14 Ekim günü kurulan "Yüksek Adalet Divanı" isimli özel mahkeme 9 ay 20 gün sonra, 1961'in 15 Eylül'ünde kararlarını açıklamış, devrik Demokrat Parti'nin 15 yöneticisini idama mahkûm etmişti. Ankara'da iktidarı elinde bulunduran Milli Birlik Komitesi bu 15 idamın 12'sini ömür boyu hapse çevirecek ve üçünü, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın cezalarını tasdik edecekti. Zorlu ve Polatkan hemen o gece götürüldükleri İmralı Adası'nda asılarak idam edilmişler ama Adnan Menderes kararın açıklanmasından önce aylar boyunca biriktirdiği uyku haplarını içerek intihar teşebbüsündebulunmuş ve idam, tedavi edilene kadar ertelenmişti. Doktorlar, mahkeme kararının açıklandığı 15 Eylül günü komada bulunan Menderes'i hayata döndürmeye çalışmışlar, sabık başbakan ertesi gün kendine gelebilmişti. İdam edilebilmesi için sağlığının yerinde olduğuna dair rapor verilmesi gerekiyordu. Adnan Menderes 17 Eylül sabahı genel bir muayeneden geçirildi ve "sağlam" raporunun verilmesinden birkaç saat sonra, güpegündüz asıldı. İşte, bir idam mahkûmuna karşı tarihte eşi ve benzeri görülmemiş olan muamele, infazdan dört saat kadar önce yapıldı. Devrik başbakanı yattığı odada muayene eden doktorlar kontrollerini tamamlayıp dışarı çıktıktan sonra geri gelip Adnan Menderes'e bir de "prostat muayenesi" yapacaklar ve Menderes, "prostatında bir anormallik bulunmadığının" anlaşılması üzerine, ölüm yolculuğuna çıkartılacaktı. Alttaki kutuda, Adnan Menderes ile doktorlar arasında muayene öncesi geçen ve banda kaydedilmiş olan konuşmaların metnini okuyacaksınız. Ben, birkaç saat içerisinde idam edilecek olan bir kişinin prostatının mâlum şekilde muayene edilmesinin gerekip gerekmediği konusunda tıbbi bir bilgiye sahip değilim ve bu işin yorumunu da sizlere bırakıyorum.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Kaçtığı töreyle yine tehdit edilince katil oldu
 'Beni makamında elle taciz etti'
 3 aylık Helin bebek beşikte ölü bulundu
 THY yönetimine şaka gibi davet
 Yeldeğirmeni çocuk yurdunda tecavüz skandalı
 Yavru köpekleri bile öldürdüler
 Karakış, Doğu'yu esir aldı
 1.3 milyon YTL vergi ödeyecek
 71 Türk hacı öldü
 Sezaryen yaptıran cebinden ödeyecek
 Evlatlığının babasını gazete ilanıyla arıyor
 22 Afgan göçmen uçakla sınırdışı edildi
 Hollanda'da nişanlandı
 Yasemin üst tura çıktı
 Sertab'dan nostaljik albüm
 Spears'tan büyük itiraf
 Eski eşiyle yeniden bir araya geliyorlar
 'Meryem Ana' gibi resmedildi
 Çocuklara tacize iki yılda 123 dava açıldı
 Kefaleti 1.1 milyon dolar
 Ukraynalı turist Uludağ'da kalp krizinden öldü
 Maltalı karısı kızını kaçırdı
 Türk genci 'Harry Potter'da rol aldı
 Onuncu kattan atladı ölmedi
 Hastaneden alıp sokağa bıraktılar
 'Eşini dayakla öldürdü' iddiasıyla tutuklandı
 Türk Ortodokslar Haliç'te buluştu
 Belediye Başkanı'na 'deprem'den hapis
 Almanya'dan geldi kanalizasyona düştü
EMRE AKÖZ
Öğretmen de 'tabi' yazarsa
Geçen gün internet...
MAHMUT ÖVÜR
TCDD'de sekreter 'baş uzman' oldu!
Devlet Demir Yolları...
HINCAL ULUÇ
Ne karşı konulmaz erkekmişim!..
Güneş Tecelli,...
Fener %56 şampiyon
Fener %56 şampiyon
Birinci Lig tarihinde sezonun ilk yarısını lider bitirenlerin yüzde...
Bomba gibiyiz
Bomba gibiyiz
Beşiktaş'ın kaptanı İbrahim Üzülmez, "Kampımız sorunsuz geçiyor.
Kapı kavgası sürüyor
Genelkurmay Başkanlığı, Talat'ı istifanın eşiğine getiren üst geçidin...
AKP'li vekiller Baykal'ı korudu
Çubukçu'nun, Baykal'ın eşiyle ilgili sözlerine AK Partili vekillerden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu