kapat
   
03 Ocak 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sinyora: Türkiye bölgede önemli bir güçtür
"Ara buluculuk isterlerse yaparız"

"Ara buluculuk isterlerse yaparız"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Ortadoğu'da ara buluculuk rolünü kendisine biçemeyeceğini, ancak bölge ülkelerinin Türkiye'den bu yönde bir talebi olması halinde da bu rolü seve seve üstleneceklerini kaydetti.

Başbakanlıktaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Lübnan Başbakanı Fuat Sinyora, ortak basın toplantısı düzenlediler. Erdoğan, Lübnanlı bir gazetecinin, ''İran ve Suriye'nin ardından Lübnan'ı ziyaret ettiniz, acaba bir aracı rolü üstlenebilir misiniz?'' şeklindeki sorusuna, şu yanıtı verdi:

''Bölgede
ara buluculuk rolünü kendimize biçemeyiz, ancak tarafların, bölge ülkeleri Türkiye'nin böyle bir rolü üstlenmesini isterlerse, o zaman seve seve bu rolü üstleniriz. Bu gayretin içerisine gireriz, şu anda bir komşu, kardeş ve dost ülke olarak bizler nasıl yardımcı olabiliriz bu soruya cevap arıyoruz. Bizler dertli olduğumuz için buradayız.''

HİZBULLAH'IN HÜKÜMETE GİRMESİ

Bir başka gazetecinin, ''İran, Suriye ve Lübnan'a ziyaretlerde bulundunuz, fakat uluslararası mahkeme konusunda bir takım çekinceleri olanları var. Bu konularda ne yapacaksınız?'' sorusu üzerine de Erdoğan, şunları kaydetti:

''Biz bu konuda yardımcı olma gayreti içerisindeyiz. Gerek Suriye, gerekse İran, bu ülkeler de uluslararası mahkemenin oluşmasına karşı değil. Uluslararası mahkemenin nasıl oluşacağı konusunda soru işaretleri var. Bu soru işaretlerinin giderilmesi lazım. Öncelik, bu mahkemenin şeklinin yasal alt yapısının oluşması mı, yoksa özellikle Hizbullah'ın tekrar hükümete katılıp, katılmaması sorunlarının çözülmesi mi? Bu sorulara cevap aranıyor. Bunun zamanlaması önem arz ediyor. Eğer bunlarda bir mutabakat sağlayabilirsek, bana göre sağlanmaması için hiçbir sebep yok, sorunların çözüleceğine inanıyorum.''

Başbakan Erdoğan, Lübnanlı bir gazetecinin, ''İsrail'in Şebaa çiftliklerinden çekilecek mi? 1701 sayılı karar sizce uygulanabilecek mi?'' sorularına üzerine de, ''1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını destekleyen olduğu gibi, bu konuda kararını verememiş olanlar da var. Biz bunu destekleyen ülkelerden bir tanesiyiz, temennimiz odur ki bundan sonra kalıcılığı olsun. Bu karar şu ana kadar iyi gidiyor, fena değil. Şebaa çiftliklerinin BM kontrolüne verilmesinden yanayız'' yanıtını verdi.

Erdoğan, ''İsrail çekilecek mi, orayı verecek mi?'' sorusuna ise İsrailli yetkililerle bu konuyu görüşmediklerini, onların kanaatini kesin olarak şu anda bilmediklerini söyledi. Bu arada, Lübnan Başbakanlık Binası'nın çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı ve etrafının da tellerle çevrildiği görüldü.

MEZHEPSEL AYRIŞMA BÖLGESEL ÖLÇEKTE OLUMSUZ OLUR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Mezhepsel ayrışma eğilimlerinin bölgesel ölçekte olumsuz yansımalarının olabileceği endişelerini kendilerine (Sinyora) de ifade ettim'' dedi.

Başbakanlıktaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Lübnan Başbakanı Fuat Sinyora, ortak basın toplantısı düzenlediler. Erdoğan, görüşmenin son derece yararlı geçtiğini belirterek, akşama kadar yoğun bir görüşme trafiği olacağını ve Başbakan Sinyora ile akşam tekrar bir araya geleceklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler bünyesinde Güney Lübnan'da konuşlandırılan Türk Birliği'ni ziyaret edeceğini de ifade eden Erdoğan, Türk Birliği'nin görevini başarıyla yürütmesinden dolayı Lübnan Başbakanı Sinyora'nın memnuniyetlerini ifade etmesinin kendilerini memnun ettiğini kaydetti.

''Biz de Türk askerinin bu örnek çalışmalarından özellikle iftihar ediyoruz'' diyen Erdoğan, Türk askerini ziyaret ederek bayramlaşacağını söyledi.Erdoğan, görüşmelerde, Lübnan'ın acilen ihtiyaç duyduğu imar ve yeniden yapılandırma çalışmalarına özellikle vurguda bulunduklarını dile getirdi.Görüşmede, Lübnan'ın mevcut durumunu etraflıca ele alma fırsatı bulduklarını anlatan Erdoğan, ''Değerli dostum Sinyora'yla birlikte, ülkede huzur ve istikrarın bir an önce tesisi için sorunların siyasi zeminde uzlaşarak çözülmesi noktasında Türkiye olarak neler yapabiliriz, bunu görüşme fırsatını bulduk'' diye konuştu.

Erdoğan, Lübnan'ın zengin bir toplumsal dokusu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bu dokunun korunması gereği üzerinde özellikle durduk. Mezhepsel ayrışma eğilimlerinin bölgesel ölçekte olumsuz yansımalarının olabileceği endişelerini kendilerine (Sinyora) de ifade ettim. Bu tehlikeye karşı gerek Lübnan'daki grupların gerekse bölge ülkelerinin ortak bir sorumluluk duygusuyla hareket etmelerinin son derece önemli olduğunu kendilerine belirttim. Onun için Lübnan'ın ulusal çıkarlarını öne çıkaran bu ortak paydada bütünleşen bir tutum sergilenmesi ve sorunların da diyalog yoluyla çözülmesi gereğini kendilerine belirttim. Bundan sonra da ilgili tüm taraflarla temaslarımızın sürdürülmesi ve eş güdüm içerisinde hareket etmemiz gerektiği hususunda değerli dostum, kardeşimle mutabık kaldık.''

Erdoğan, ziyaretin iki ülke arasındaki gerek askeri gerek siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Türkiye'nin, Lübnan'ın siyasi birliğini ve iç huzurunu çok önemsediğini ifade eden Erdoğan,''Geçmişte çok büyük krizleri yaşamış olan Lübnan, bunun faturalarını yeni yeni ödemişken böyle bir huzursuzluğun içerisine girmesi, gerçekten, Lübnan'ı tekrar on yıllarca geriye itebilir. Duygusallıkları bir kenara bırakıp, Lübnan'ın ulusal çıkarlarını öne çıkarmak suretiyle, Lübnan'da yeni bir dönemin başlamasını hep birlikte sağlamanın faydası... İnanıyorum ki tüm Lübnanlıların ve Ortadoğu'nun da faydasına olacaktır.

Şebaa çiftlikleri konusunda da gerek Birleşmiş Milletler nezdinde, gerek İsrail'le, gerekse Suriye'yle görüşmelerimizi yaptık, yapıyoruz. Burada da zaten değerli dostumla (Sinyora) mutabıkız. Aynı düşünceleri paylaşıyoruz, inşallah neticelerini de aynı şekilde almayı... O fırsatı yakalarız.''

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'li Büyükcengiz hayatını kaybetti
 Mumcu: DYP ile ittifak değil birleşme olur...
 Sezer iyilik meleği gibi
 Bakan Akdağ'dan dansöz fırçası
 Kaşar polemiği sürüyor: CHP belgelerle yanıt verdi
 Suç sayılan mektup Gül'ün sitesinde
 CHP'li vekilin "Halk" rekoru
 Erdoğan, askerlerle karavana yiyecek
 Hırs yaptı 55'inde yüzme öğrendi
YAVUZ DONAT
Vali bey "GAP... GAP" diyor
Temel Koçaklar "6 yıl...
Hayata tutundukları ipte donarak öldüler
Demirkazık Dağı'nda mahsur kalan ODTÜ Dağcılık Kulübü üyelerinden...
Seks tuzaklı şantajı astsubay bozdu
www.guzels.com adlı internet sitesine üye yaptıkları erkeklerin...
Diyaliz merkezinde Hepatit C skandalı
Diyaliz merkezinde Hepatit C skandalı
Diyarbakır'da makineye bağlı böbrek hastalarından 88'inin Hepatit C...
Bağ-Kur zengininde büyük değişim
Bağ-Kur zengininde büyük değişim
Bağ-Kur'un hesabına yanlışlıkla yatırdığı 2 milyon YTL'nin 181 bin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu