kapat
   
02 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erhan Çakay
İstanbul'daki otel sahiplerinde 'Antalya'ya döneceğiz' korkusu
Fernando Alonso 15 dakika için 250 bin Euro istedi

İstanbul'daki otel sahiplerinde 'Antalya'ya döneceğiz' korkusu

TUROB Genel Sekreteri Çakay, İstanbul'u bekleyen en büyük tehlikenin plansız otel yatırımı olduğunu ifade ederek, "Buna bir 'Dur' demezsek 9 Euro'ya oda fiyatları İstanbul'da da gündeme gelir" dedi.

Tüm olumsuzluklara rağmen 2006 yılında turizmin gülen yüzü İstanbul oldu. Sektör 2007 yılı için de hedeflerinde temkinli. Öyle ki geçen yıl 2006'ya kafiye olsun diye '26 milyon turist hedefini önüne koyan' Turizm Bakanı Atilla Koç'tan bu yıl için bir rakam almak mümkün değil. Bu yıl Türkiye genelinde turizm sektörüne temkinli bakılsa da İstanbul yine umut vaad ediyor. Böyle olunca da İstanbul'da otel açan veya kendine yer alan bir çok işletmecinin sektörde adı dolaşmaya başladı. Ancak bu artan ilgi herkesi memnun etmiş değil. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Erhan Çakay, "İstanbul'da otel açmak isteyenlerin sayısı arttıkça, Antalya'ya mı döneceğiz endişesi taşır olduk" diyor. İstanbul'daki bu kaygı yersiz değil. Çünkü yılda 5-6 milyon turist ağırlayan Antalya'da son yıllarda yaşanan 5 yıldızlı otel enflasyonu nedeniyle doluluk oranı ve fiyatlar düştü. Öyle ki otelciler yurtdışındaki rakipleri ile değil, yan komşuları ile ölesiye bir rekabet içine girmek zorunda kaldılar. İşte aynı zamanda İstanbul'un kalbindeki The President Hotel'in Genel Müdür Yardımcısı olan Erhan Çakay, İstanbul'daki gelişmeleri ve geleceğe yönelik beklentileri konuştuk:

EASY
JET'E YER ARANIYOR

* 2006 yılı verilerine bakıldığında İstanbul'a gelen turist sayısında yüzde 8-10 artış görünüyor. 2007 yılında 6 milyonun üzerinde bir turist rakamına rahatlıkla ulaşacak görünüyoruz. Papa'nın İstanbul ziyareti sırasında İspanya'da fuardaydık. Oradaki tüm gazetelerde Papa ve İstanbul görüntüleri yer alıyordu. Olağanüstü olumsuz bir şey olmazsa Papa'nın ziyareti İstanbul'a çok olumlu yansıyacak.

* Easy Jet'in Türkiye'ye bakışını çok yakından takip ediyorum. İngiltere dışında Barcelona'dan ve Madrid'ten Sabiha Gökçen'e uçuş için çalışmalar yaptıklarını biliyorum. Londra-İstanbul hattından çok memnunlar ve yakın zamanda yeni hatlar da devreye sokacaklar.

* Easy Jet İstanbul'da bir de otel yapmak istiyor. 2 yıldızlı bir otel olacak bu. Bize, kendileri ile ortak hareket edecek bir grup olup olmadığını sordular biz de tüm otelcilere yazı yazdık. 2007'de yani bu yıl Easy Jet'in oteli hizmete girmiş olur.

* Herkes İstanbul'da otel yapmak peşinde. Bugün 10 milyon turisti ağırlayacak kapasitemiz var. 2010'a kadar halen yapımı devam edenlerle idare edebiliriz. Bana göre artık yeni tesisin yapılmaması lazım. Aksi halde Antalya'da olduğu gibi 9 Euro'luk tatiller İstanbul'da da gündeme gelir. Planlama yapmazsak İstanbul'da Antalya gibi olur. İstanbul'u bekleyen en büyük tehlike bu. Örneğin bugün Selanik'te yeni otel yapılmasına izin verilmiyor. Dolayısı ile Selanik'te iki yıldızlı oteli en kötü dönende 80-90 Euro'ya satın alırsınız. Bizde ise 5 yıldızlı oteller bile bu fiyattan satılıyor.

* Halen Antalya'daki bazı grupların İstanbul'da kendine otel için yer aradığını biliyorum. Rixos, Zeugma gibi ünlü isimler de İstanbul'da otel kurma peşinde. Fenerbahçe Stadı'nın ardında bir otel yapılacağı konuşuluyor.

* Dünyadaki İstanbul ilgisi Türkiye'de yapılan Eurovision ile birlikte başladı. Şampiyonlar Ligi, Formual 1, NATO Toplantısı ve en son Papa'nın ziyareti ile zirve yaptı. 2009 yılında UEFA Finali yine İstanbul'da olacak. 2010 yılında Dünya Basketbol Şampiyonası yine burada yapılacak. Bunlar değeri ölçülemeyen tanıtım fırsatları.

* Bir dönem Dünya Kupası'ndan sonra Japonlar İlhan Mansız için uçaklar dolusu geldi. Şimdi bu ilgi Fenerbahçe'de oynayan Kezman'a yöneldi. Geçenlerde Hollanda'dan iki otobüs dolusu futbolsever Kezman'ı izlemek için İstanbul'a geldi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 2007 kaçak akaryakıtla mücadele yılı
 AB'nin yeni üyelerinin cari açığı Türkiye'den yüksek
 İhracatta mutlu son: 85.8 milyar $
 İstanbul'un enflasyonu 2006'yı çift hanede kapattı
 Colin's tekstildeki başarısını 2007'de şantiyelere taşıyor
 'Kesimler arası eşitsizlik iyileştirme ile kapatılmalı'
 Dalaman Terminali'ne Londra'dan ödül geldi
 THY'nin deve kesilen RJ uçakları Avrupa'da kapış kapış...
 'AKP yenik düşerse AB umutlarına sert bir darbe vurulabilir'
 Nargileye de 'sağlığa zararlı' uyarısı yazıldı
 MKEK'nin silah ve fişeği çürük çıktı
 ATO: Büyüme oranları Türkiye'ye yetmiyor
 Şahin: Tekstilin yıldızı artık parlamıyor
İstiklal'de yürürken beyninden vuruldu
Taksim'de yılbaşı eğlencesinde havaya rasgele sıkılan mermi başına...
'Rapor olmadan kimseyi suçlayamam'
Bakıcı dayağından öldüğü iddia edilen Çilem'in annesi, darp izleri...
En çok izlenen idam Saddam'ın infazıydı
En çok izlenen idam Saddam'ın infazıydı
Apar topar idam edilen Saddam'ın görüntülerinin internete...
'Enver Paşa hain değil maceracıydı'
'Enver Paşa hain değil maceracıydı'
Enver Paşa'nın torunu Arzu Enver Sadıkoğlu'nun "Dedem Enver Paşa bir...
IMKB
E: 39.117 D:% -0,05
DOLAR
S: 1,417 D:% -0,035
EURO
S: 1,869 D:% -0,027
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu