kapat
   
01 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Seçimleri atlatırsak hız kesmeyiz'

2006 yılını enflasyon ve cari açık endişesiyle kapatan sektörler, 2007 yılında 'seçimlerin atlatılması' durumunda hız kesmeyeceklerini söylüyor. Ekonomi dünyası ayrıca, komşu ülkelerde yaşanabilecek muhtemel çatışmaların Türkiye ekonomisine etkilerinin minimuma indirilmesi için önlem alınmasını istiyor.

Türkiye ekonomisi için 2006 yılı 'mini dalga, döviz kurlarındaki ani düzeltme, cari açıktaki büyüme ve özellikle turizm sektörünü vuran kuş gribi, papaz cinayeti gibi gelişmeler nedeniyle pek parlak geçmedi. Yakalanan büyüme rakamına rağmen sektörler 2007 yılına kaygılı giriyor. İhracatçılar 2007 yılı için 95 milyar dolarlık bir hedeften söz edip, sanayici yabancıların yatırım hevesinin devam edeceğini tahmin etse de, Cumhurbaşkanı ve Genel Seçimler'in yarattığı belirsizlik nedeniyle bir yandan da kaygılarının giderek büyüdüğü görülüyor. İşte bu ortamda biz de ekonominin her kesiminden oyunculara 2007 beklentilerini sorduk. İşte yanıtlar:

TOBB
2007 kayıp değil kazanç yılı olmalı
Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "2007 kayıp değil, kazançRİFAT HİSARCIKLIOĞLU yılı olmalı'' dedi. Hisarcıkloğlu, yeni yılda, bayramın getirdiği birlik ve bütünlük duygularının korunarak, topluma hiç yarar sağlamayan siyasi tartışmaların yerine, ekonominin gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.

PERAKENDE
Bu yıl rekabet teknolojiye kayacak

Son iki yıldır gıda perakendeciliğinde yaşanan rekabetin, 2007'de teknoloji marketlerinde yaşanması bekleniyor. Türkiye pazarına yeni giren Darty, Dixons ve Media Markt Satürn'ün ilk mağazalarını açmalarıyla 2007 teknolojik ürünlerde fiyat ve hizmet rekabetinin arttığı ve müşteriye cazip tekliflerin yağdığı bir yıl olacak.

SANAYİ
Sanayici cari açık korkusunu atamıyor
Sanayici için büyümeye rağmen 2006 yılı parlak geçmedi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, ekonominin en olumsuz tarafı olarak cari açığın sanayicinin karşısında durduğuna işaret etti.TANIL KÜÇÜK Küçük, "2007'de artık mevcut tesislerin satın alınmasından çok, özellikle yeni tesis yatırımı olarak devam etmesini ümit ediyoruz. 2007 için öngörülen enflasyon hedefinin yakalanması da zor görünüyor. Küresel bir dalgalanma yaşama ihtimali de 2007 açısından düşündürücü" diye konuştu.

TURİZM
Turist artsa da doluluk az olacak

Kuş gribi, karikatür krizi, Trabzon'daki papaz cinayeti gibi pek çok badire atlatan turizm sektörünü, ayakta tutan İstanbul oldu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFE) Başkanı Ahmet Barut, 2007 yılının 2006'ya nazaran iyi olacağını belirterek, "Ancak işletmeler bunu hissetmeyecek. Çünkü açılan yeni yatak kapasiteleri fiyatların arzu ettiğimiz seviyelere ulaşmasını engelleyecek. 50-60 bin yeni yatak devreye girdiğinden işletmeler yine istenilen doluluğu yakalayamamaktan şikayet edecekler"AHMET BARUTdedi.

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM
Tekstilcinin umudu yurtdışında

2005 yılının başında tekstildeki kotaların kalkması ve Çin'deki ucuz üretimin Türk firmaların rekabet gücünü azaltması, tekstilcilerin yüzünü üretim anlamında yurtdışına çevirmesine yol açtı. Her ne kadar tekstilciler, Avrupa Birliği'nin 10 kategoride 2008 yılına kadar kotaları uzatması nedeniyle rahat bir nefes alsa da, 2006 yılında başta Mısır olmak üzere üretimlerini yavaş yavaş yurtdışına kaydırmaya başladı. Bu yılı 6 milyar dolarlık ihracatla geride bırakan tekstil sektörü 2007'de kendisine 7 milyar dolarlık ihracat hedefi koyarken, hazır giyim ve konfeksiyon ise 2006'da 13.8 milyar dolar olan ihracatını, 2007'de 14 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. Tekstil ve hazır giyimcilerin ucuz üretime karşıERSİN ÖZİNCE en büyük silahı ise markalaşma çabaları olacak.

BANKACILIK
Seçim ve çevredeki bunalımlar Türkiye'yi 2001'e döndürmez
Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, "İster seçimler isterse çevremizdeki bunalımlar Türkiye'yi 2001'e döndürmez. 2001 öncesi zaafları biliniyor. Bugün güçlü sermaye yapısı, etkin denetim ortamı var. Sağlam çıpalar var" dedi. Özince, bankacılıkta yabancı payının doyma noktasına geldiğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Ticari kârın yüksek olmadığı görülüyor. Sistem, menkul kıymet gelirleri ve faiz desteğiyle de yol alıyor. Türkiye'de hâlâ iyi bir reel faiz var. Türk yatırımcıların azalttığı kadar hazine bonosu plasmanını yabancılar dolduruyor. Döviz harcaması olmayanın döviz tasarruf etmesini gereksiz görüyorum. Yastık altında döviz tutan zarar ediyor. Kur, 2006 baharındaki gibiOĞUZ SATICI atak yapsa dahi YTL'den daha çekici değil."

İHRACAT
2007 yılına seçim damgasını vuracak, ithalat oranı artacak

BU yılı 84 milyar dolarlık bir ihracat rakamı ile kapatmaya hazırlanan ihracatçıların gözü de 2007 yılında yapılacak seçimlerde. Türkiye İhracatçılar Birliği(TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, net olarak; "2007 yılına seçimler damgasını vuracak" dedi. Her seçim öncesinde olduğu gibi popülist ekonomi harcamalarının görülebileceğine işaret eden Satıcı, "Bu da bütçede beklenmedik açıklara yol açabilir ve faiz oranlarını tetikleyici etkide bulunabilir. 2007 yılı 2006 yılından daha zor geçecek. Bunun en büyük sebepleri arasında Merkez Bankası'nın yüksek faiz-düşük kur politikası geliyor. Bu politika ne yazık ki ithalatı destekliyor" dedi. Satıcı, 2007 yılı içinERDAL EREN 95 milyar dolar civarında bir ihracat rakamını hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

İNŞAAT
Komşu ülkelerdeki gerilim ve çatışmalar bizi de vurur

Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, 2007'de temel endişelerinin siyasetin ekonominin önüne geçmesi olduğunu söylerken, "Irak başta olmak üzere komşu ülkelerde yaşanabilecek muhtemel çatışmalar, İran-ABD ilişkilerinin gerilmesi, Türkiye'nin AB ile ilişkileri bu yılın gidişatını belirleyecek" dedi. "Siyasi yönetimin, bütün bu dış gelişmelerle ilgilenmek ve ekonomiye yansımasını en aza indirmek yerine seçimle uğraşmasından endişeleniyoruz" diye konuşan Eren, yüksek faizlere çare bulunmasını da ekonomi yönetiminden beklediklerini dile getirdi. Eren, önlem alınmaması durumunda konutta başlayan ekonomik yavaşlamanın daha da hızlanarak diğer segmentlere de sıçrayabileceğini belirtti.

HACER GEMİCİ-MELTEM ERSOY-OKAN MÜDERRİSOĞLU


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Yeni asgari ücret yürürlükte
 Trafik cezaları arttı!
 2007, lüks otomobillerin rekabetine sahne olacak
 60 yeni model 2007 yılında yola çıkacak
 İş-Kur'un resmi işsiz rakamını kamu da inandırıcı bulmadı
 Akaryakıtımız artık işaretli
 Sürücünün yerine frene basıyor sıkışık trafikte kazayı...
 Terios'a özel aksesuar kampanyası
 VW'den arazi aracı görünümlü şehirli
 Quattroporte'nin otomatiği de var
 Kamu İhale Kurumu 3 yıl sonra 'iddaa' ihalesine el koydu
 Tatil dönüşünde acele etmeyin
 Doğalgaza ocakta zam yok, şubat ayında BOTAŞ petrole bakacak
 Köprülerden 11 ayda 370 milyon YTL geldi
UFUK SANDIK
2006 otomotiv pazarının en iyi üçüncü yılı
Otomotiv...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Piyasa 'hasar görmesin' planı işleyecek
İki seçimin...
'Cezanı çekmişsin' deyip beraat ettirdi
Kazada eşi, oğlu ve kayınvalidesi öldüğü için yargılanan sürücü...
Apronda deve kesme dünyada yılın olayı
Reuters ajansı "2006'nın tuhaf olayları"nı derlediği haberinde ilk...
Dedem Enver Paşa bir hain değil kahramandı
Dedem Enver Paşa bir hain değil kahramandı
Enver Paşa ve Naciye Sultan'ın torunu Arzu Enver Sadıkoğlu:...
Uyarılar kâr etmedi ortalık yine kan gölü
Uyarılar kâr etmedi ortalık yine kan gölü
Kurban Bayramı'nda yine bilinen görüntüler sahnelendi. Tüm uyarılara...
IMKB
E: 39.117 D:% -0,05
DOLAR
S: 1,417 D:% 0,000
EURO
S: 1,869 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu