kapat
   
25 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Unakıtan: Cari açık Türkiye için tehlike değil

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Cari açık ne kadar olursa olsun, şu andaki görünüm; Türkiye için bir tehlike, bir risk değildir. Bunu herkes bilsin'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 4 maddesi daha kabul edildi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Hükümetin, KİT'lerde ne olup bittiği konusunda kamuoyunu bilgilendirmediğini savundu.
KİT'lerin, ticari bankalara, şahıslara ve bu kuruluşların birbirlerine olan borçlarında olağanüstü artış olduğunu öne süren Hamzaçebi, KİT'lerin borçlarının, 2005 yılı sonu itibariyle 2002'ye göre yüzde 85 oranında arttığını ifade etti. Hamzaçebi, ''Kamu finansmanında gizlenen açıkların önemli bir bölümü buradadır. Bu birikmiş, ertelenmiş, gizlenmiş açığın faturasını, toplum olarak hep beraber çekeceğiz'' diye konuştu.

CHP
İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, ekonomide gelinen noktayı ''başarısızlık öyküsü'' olarak tanımlayarak, ''Başka ülkelerde istihdam yaratan ilginç bir
büyümeyi götürüyorsunuz. Türkiye, 3 üç açığı birarada yaşıyor; yatırım açığı, kamu açıkları, dış açık... Hiçbir ülkede böyle bir durum yok. Türkiye'yi kırılgan yapan da budur'' dedi.

Hükümetin, IMF'ye verdiği niyet mektubunda, ''kamu maliyesinde şeffaflık'' konusunda taahhütte bulunduğunu anlatan Oyan, ''Bütçede yeni usuller icat ediliyor. Ödenek aktarımı ve yeni tertiplerle yapılıyor bu. Böylece 2006 bütçesinde, bütçe açıklarını gizleme yoluna gidilmiştir. Ayrıca belli gelirler giderlere tahsis ediliyor. Bunun yıl sonu bütçesinde gösterilip gösterilmeyeceğini de bilmiyoruz. Bu durum, halının altına tozları süpürmekten başka anlama gelmiyor. IMF mi, Türk mileti mi kandırılıyor?'' dedi.Oyan, Hükümetin birçok yatırımı Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkardığını savunarak, ''KÖYDES, BELDES'lerle Ali Dibolarla, iktidarın sermayesi palazlandırılıyor'' görüşünü ifade etti.

MERKEZ BANKASININ DÖVİZ REZERVİ

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankasının döviz rezervinin 59 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, bunun nerede kullanılacağına bankanın karar verdiğini söyledi. Unakıtan, ''Merkez Bankası, bağımsız bir kuruluş ve para politikalarını yürütüyor. Bu rezervleri de Merkez Bankamızın en iyi yerlerde kullandığına inanıyorum'' dedi.

''ÖĞRETMENLERE DAHA FAZLA VERMEK İSTERİZ''

Unakıtan, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kendisi yüzünden 10 YTL'ye çıkarılmadığına yönelik değerlendirmeye yanıt verirken, ek ders ücretlerin
artırılması ve diğer konuların Hükümet politikası olduğunu, bunlara Hükümet tarafından karar verildiğini söyledi.

Öğretmenlere ek ders ücretlerinin, eldeki imkanların azamisi hesaplanarak verildiğini belirten Unakıtan, ''Bunun ne kadar ilave yük getirdiğini anlattım. Her şeye rağmen öğretmenlerimize daha fazla vermek isteriz ama bir de eldeki imkanlar var. Eskisi gibi (Eldeki imkanlar şu kadar, ver verebildiğin kadar. Borç al, ver...) Ondan sonra, onun acısını, o zam yapılan kesimler çekiyor'' diye konuştu.

Bütçenin iyi idare edilmemesi durumunda açık vereceğini, milletin çile çekeceğini anlatan Unakıtan, bütçe açıklarının borçla karşılanması durumunda herkese el açmak zorunda kalınıldığını, faizlerin yükseldiğini, yatırımların durduğunu söyledi. Krizlerin ortaya çıktığını ifade eden Unakıtan, iktidarları döneminde bütçe açıklarının tarihe karışacağını kaydetti.

''YAPTIKLARIMIZI GÖRÜN ARTIK...''


Bakan Unakıtan, CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek'in, ''Ekonomideki tablodan gönlünüz rahat mı?'' sorusuna, ''Bütçeyi açık vermez hale getirmekle insanın gönlü rahat eder mi etmez mi? Bu ülkenin her yıl yüzde 8 büyümesi,Maliye Bakanını sevindirir mi sevindirmez mi? Hem bütçe mali disiplinini sağlayıp hem de vergileri indiren bir Maliye Bakanı olmak, insanı mutlu eder mi etmez mi?Muhalefeti anlayışla karşılıyorum ama siz de bizim yaptıklarımızı görün artık'' dedi.Kendisine soru yönelten CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar'ın soyadını telaffuz edemeyen Unakıtan, Genel Kurulda milletvekillerinin gülüşmelerine yol açtı.

Bazı illerin teşvikten yararlandığını, bazı bölgelerde yatırımın ise çeşitli nedenlerden geri çevrildiğini anlatan Unakıtan, ''Terör olayları çok cereyan edince yatırımcı da kendisini geri çekebiliyor. Bu da neden olabiliyor. Gönlümüz, Tunceli ve diğer illerde de teşvik yatırımlarının artırılmasından yanadır'' diye konuştu.Unakıtan, muhtarları şimdiye kadar kendi hükümetleri dışında kimsenin düşünmediğini söyledi.

İktidara geldiklerinde 97 YTL alan muhtarların şimdi 267 YTL aldıklarını ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:''Gönül arzu eder ki daha fazla verelim. Eldeki imkanlar ölçüsünde, bütün bu iyileşmeleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Memurumuza da işçimize de
emeklimize de muhtara da koruyucuya da... Hepsine devam edeceğiz ama hesaplı gitmek zorundayız. Yoksa borç alarak, onun maaşını artır, bunun maaşını artır, ondan sonra o maaşını artırdığımız kimseler, artan enflasyonun altında ezilerek en büyük çileyi çekerler. Şimdiye kadar yapılan buydu. Bunu yapmak istemiyoruz. Yaptıklarımız reel artışlar oluyor.''Unakıtan, korucuların durumlarını iyileştirdiklerini, maaşlarını
artırdıklarını, bu kişiler için tedavi ve ilaç imkanı getirdiklerini söyledi.

CARİ AÇIK

İktidarı eleştirmek için her çıkanın ''Cari açık şu kadar arttı, bu kadar arttı'' dediğini ifade eden Unakıtan, Türkiye'nin, kendine özel durumu olduğunu kaydetti.

Bakan Unakıtan, ''Cari açık ne kadar olursa olsun, şu andaki görünüm; Türkiye için bir tehlike, bir risk değildir. Bunu herkes bilsin. Neden? Cari
açığı finanse edebilir mekanizmalar çok fazla harekete geçti. Bunların en başında da doğrudan yabancı yatırım geliyor'' dedi.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 TÜPRAŞ, OPET'in yüzde 40'ını alacak
 POAŞ hisseleri yüzde 9,35 düştü
 Borsa günlük %1,21 değer kaybetti
 Sirmen: İhalede herkesin imzası var
 İkinci el oto alırken dikkat!
 Şekerbank'ın devrine onay
 Zengin yoksuldan 7 kat fazla kazanıyor
 BBC: Türk-Gürcü anlaşması önemli
 Dolar 1,4260 YTL'ye geriledi
 Maliye'nin verdiği görüşler mükellefi vergiden kurtarmaz
 Hükümet, seçim riski için 'Yeterli rezerv tutun' dedi
 '450 milyon $ yatıracağız yabancı ortaklığa açığız'
 Serbest Ticaret Anlaşması en çok Metro'nun işine yaradı
 TÜSİAD, hedefteki isimlere destek verdi
 Unakıtan'dan muhalefete: Sen git fırından öğreniver
 Ertelenen reformdan emekliye zam çıktı
 Yeni yılda rekabet servis hizmetinde yaşanacak
 İthal edilen her 10 oyuncaktan 9'u Çinli
 Etik Kurulu: Defter-kalem dışında hediye almayın
 Asgari ücretle, harcama makası açılıyor
 'Reform, popülist değil, Türkiye kıymetini bilsin'
 Türkiye dış ticaret artışında dördüncü
 Memurlar, 'Gaffur' oldu hükümeti protesto etti
 Öğretmen, maaşının yüzde 42'sini koç kurban etmeye ayıracak
 Vergi kaçırma anını kameraya çekip, Maliye'ye teslim etti
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kayserili Boydak'tan dünya ligine ilk adım
Kayseri'de...
UFUK SANDIK
Hakkınızın takipçisi olun
Yılbaşında yürürlüğe girecek...
Chat tecavüzünden 19 yıl hapis yatacak
İnternette tanıştığı kadına tecavüz edip, fotoğraflarını çektikten...
Meclis'e poligon yaptırılsın
AKP'li İsmail Katmerci'den şaşırtıcı bir teklif: Milletvekili...
Gerekirse 5 yıl kapatırız
Gerekirse 5 yıl kapatırız
Stork's Kuyumculuk'un sahibi Muammer Alkım: "Yeni kız torunum oldu,...
Üniversitede tele-kulak davası
Üniversitede tele-kulak davası
Rektör Kadri Yamaç'ın "Görüşmeleri sesli biliyorum" sözleri üzerine...
IMKB
E: 38.705 D:% -1,21
DOLAR
S: 1,426 D:% -0,105
EURO
S: 1,874 D:% -0,133
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu