kapat
   
25 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İmre Barmanbek
Maliye'nin verdiği görüşler mükellefi vergiden kurtarmaz
İki şirket farklı sektörde
Kredi borcu yüklendi

'Peçeleme'de son 6 gün

Maliye'nin "Petrol Ofisi'nde peçeleme ile vergi kaçırıldı" raporu bu hafta işleme konmazsa zaman aşımına uğrayacak.

Gelirler Genel Müdürlüğü'nün raporu, bu hafta ilgili vergi dairesine tahsil edilsin diye göndermesi bekleniyor. Bu arada vergi kaçağı olmadığını söyleyen Doğan Holding Başkan Vekili İmre Barmanbek'in "Maliye'den görüş aldık. Böyle rapor yazılamaz" sözlerini vergi uzmanları doğrulamadı: "Benzer uygulama yapıldı. Vergisi ödendi."

Maliye'nin verdiği görüşler mükellefi vergiden kurtarmaz

1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı tespit edilen şirket, Petrol Ofisi'nin düzenlediği toplantı ile ortaya çıktı. Petrol Ofisi Yönetim Kurulu üyesi İmre Barmanbek "İnceleme elemanları Maliye'nin muktezasını dikkate almalı" dedi. Ancak muktezalar mükellefi sadece ödenmeyen verginin cezasından kurtarabilir. Oysa verginin kendisi geçerliliğini korur.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı tespit ettiği şirket, Petrol Ofisi kurmaylarının bir basın toplantısı düzenlemesi ile ortaya çıktı. Petrol Ofisi yönetimi cumartesi günü Sabah gazetesinde yer alan haberin ardından öğle saatlerinde apar topar biraraya gelerek, bir basın toplantısı organize etti. POAŞ kurmayları, "SABAH'ın haberine konu olan şirket biziz, bizi tarif ediyorlar" diyerek gazetecilerin karşısına çıktı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, CEO'su Jan Nahum ve Finansman Direktörü Hüseyin Keçeci, söz konusu haberin yazılmasının vergi mahremiyetine girdiğini savundular. Raporun içeriğine yönelik bilgisi olmadığını söyleyen Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, haberde yer verilen bilgilerin yanlış ve yanıltıcı olduğunu iddia etti. Barmanbek'in açıklamaları ve gazetecilerin soruları üzerine verdiği cevaplardaki tutarsızlıklar ise dikkat çekti. İşte Barmanbek'in sözleri ve çelişkili ifadeleri:

* "Okunma sürecinde bile olup olmadığı belli olmayan bir rapor basına yansıdı." SABAH gazetesinde yer alan haberin ayrıntılarında bir şirket hakkında yazılan GKR 2006/89189 sayılı raporun Gelirler Kontrolörleri İstanbul Grup Başkanlığı Rapor Okuma Komisyonu'na ağustosta gittiği belirtiliyordu. Ayrıca söz konusu rapor 29 Kasım 2006 günü Ankara'ya Gelir İdaresi Başkanlığı'naSabah gazetesinin haberiyle ortaya çıkardığı 1.2 milyar YTL’lik Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçağı dün Meclis’te milletvekillerinin de gündemine oturdu.gönderildi. Söz konusu raporu ham haliyle 6 ay, detayları gazetemize 3 ay önce ulaşmasına rağmen, SABAH gazetesi olarak süreç tamamlanmadan 1.2 milyar YTL'lik vergi kaçağı iddiasıyla yazılan raporu haber haline getirmedik.

* "Maliye'den mukteza aldık. Bunlar 1998 ve 1995 tarihli. Kanun değişmezse yeni bir mukteza almaya gerek yok. İnceleme elemanlarının muktezayı dikkate almaması söz konusu olamaz." Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vekili İmre Barmanbek, kendisi de eski bir inceleme elemanı olarak bir ayrıntıyı basın toplantısında vermekten kaçındı. Muktezaya (Vergi idaresi tarafından kanunların daha iyi anlaşılması için mükelleflerin sorduğu sorulara yazılı olarak verilen yanıt) rağmen inceleme yapılabilir. Mukteza, mükellefi en fazla vergi cezasından kurtarabilir. Ancak tarh edilen vergi miktarı vergi mahkemeleri ve Danıştay'dan onay çıkarsa geçerliliğini korur. Üstelik Barmanbek'in ifade ettiği söz konusu muktezaların alındığı tarihte İş-Doğan şirketi faaliyete dahi başlamamış Hür İthalat ve Pazarlama adı ile ticari sicile kayıtlı bulunmaktadır. Yine İş-Doğan'ın Petrol Ofisi'ni satın aldığı ve ardından kendisini birleştirdiği tarihte 1995 ve 1998'den çok sonra gerçekleşmişti.

* "Böyle bir rapor varsa, sonunda ceza çıkarsa, vergi mahkemeleri ve Danıştay'da tasdik edilirse 2001 nedeniyle zamanaşımınauğramaz." Gelirler kontrolörlerinin hazırladığı rapor, 2001'deki işlemleri incelendiğinden 31 Aralık 2006'ya kadar vergi dairesine ulaştırılmazsa 5 yıllık zamanaşımı dolar. Rapor vergi dairesine giderse, mükellefe tebliğ edilir. Mükellef rapora itiraz edebilir, uzlaşmayı isteyebilir veya vergi mahkemesine başvurabilir. 2006'da 2001 defterlerinin saklama zorunluluğu ortadan kalktığından, cezanın uygulanması veya mahkeme aşamasında, takip zorunluğu oluşabilir.

* "Vergi mahremiyeti ihlal edildi. Bu konudan ötürü küçük yatırımcılar zarar görebilir." Sabah gazetesinin haberinde şirketin ne adına ne de faaliyet gösterdiği sektöre ilişkin bilgi verildi. Haberde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi kaçağını tespit ettiği belirtildi. Haberde vergi kaçağı tespit edilen dosyanın 5 yıllık zamanaşımına uğrayacağına dikkat çekildi. Üstelik Barmanbek'in söylediği gibi haberde birleşmenin yasalara aykırı olduğuna ilişkin bir ibare de yoktu. Ve yine sözü geçen şirketin satış ve birleştirilme tarihine ilişkin gün, ay ve yıl bilgilerine de haberde yer verilmedi. Haberde tüm bu detaylara Barmanbek'in de sözünü ettiği vergi mahremiyeti esaslarını ihlal etmemek için dikkat edildi. İsmi, faaliyet konusu verilmeyen bir şirketin küçük hissedarlarının da adını bilmedikleri bir şirtketin vergi kaçağının tespit edilmesinden zarar görmesi mümkün değildir.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Sirmen: İhalede herkesin imzası var
 POAŞ hisseleri yüzde 7,48 düştü
 İkinci el oto alırken dikkat!
 Şekerbank'ın devrine onay
 Zengin yoksuldan 7 kat fazla kazanıyor
 BBC: Türk-Gürcü anlaşması önemli
 Dolar 1,4280 YTL seviyesinde
 Unakıtan: Cari açık Türkiye için tehlike değil
 Borsa ilk seansta %0,57 değer kaybetti
 Hükümet, seçim riski için 'Yeterli rezerv tutun' dedi
 '450 milyon $ yatıracağız yabancı ortaklığa açığız'
 Serbest Ticaret Anlaşması en çok Metro'nun işine yaradı
 TÜSİAD, hedefteki isimlere destek verdi
 Unakıtan'dan muhalefete: Sen git fırından öğreniver
 Ertelenen reformdan emekliye zam çıktı
 Yeni yılda rekabet servis hizmetinde yaşanacak
 İthal edilen her 10 oyuncaktan 9'u Çinli
 Etik Kurulu: Defter-kalem dışında hediye almayın
 Asgari ücretle, harcama makası açılıyor
 'Reform, popülist değil, Türkiye kıymetini bilsin'
 Türkiye dış ticaret artışında dördüncü
 Memurlar, 'Gaffur' oldu hükümeti protesto etti
 Öğretmen, maaşının yüzde 42'sini koç kurban etmeye ayıracak
 Vergi kaçırma anını kameraya çekip, Maliye'ye teslim etti
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kayserili Boydak'tan dünya ligine ilk adım
Kayseri'de...
UFUK SANDIK
Hakkınızın takipçisi olun
Yılbaşında yürürlüğe girecek...
Chat tecavüzünden 19 yıl hapis yatacak
İnternette tanıştığı kadına tecavüz edip, fotoğraflarını çektikten...
Meclis'e poligon yaptırılsın
AKP'li İsmail Katmerci'den şaşırtıcı bir teklif: Milletvekili...
Gerekirse 5 yıl kapatırız
Gerekirse 5 yıl kapatırız
Stork's Kuyumculuk'un sahibi Muammer Alkım: "Yeni kız torunum oldu,...
Üniversitede tele-kulak davası
Üniversitede tele-kulak davası
Rektör Kadri Yamaç'ın "Görüşmeleri sesli biliyorum" sözleri üzerine...
IMKB
E: 38.705 D:% -1,21
DOLAR
S: 1,426 D:% -0,105
EURO
S: 1,874 D:% -0,133
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu