kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cennet'e konsere gitti
Cennet'e konsere gitti
Keşifleri

Cennet'e konsere gitti

Atlantic Records'u borç parayla kuran Ahmet Ertegün hayatını kaybetti. Ray Charles'dan Neil Young'a birçok isim Ertegün'ün sayesinde üne kavuşmuştu.

24 Temmuz 1923'te Lozan antlaşmasının imzalanmasının ardından Türk heyeti Ankara'ya geri döner. Heyette yer alan ve bir dönem Hariciye Nezareti Hukuk müşavirliği de yapan Münir Bey için Ankara dönüşü tıpkı Türkiye Cumhuriyeti'nin olduğu gibi yeni bir başlangıcı müjdeler. SABAH Gazetesi yazarı Erdal Şafak'ın 9 Temmuz 2006'daki yazısında da bahsettiği gibi (Bkz Ahmet Ertegün ve babası) Hayrünisa Hanım ikinci çocuklarını doğurmuştur, 31 Temmuz'da doğan çocuğa Ahmet adı verilir. Bir dönem İstanbul'dan Kurtuluş Savaşı'na destek vermek için Anadolu'ya geçen gönüllerin uğrak yeri olan Özbekler Tekkesi Şeyhi İbrahim Bey'in torunu Ahmet'in kaderi de modern Türkiye cumhuriyetiyle birlikte şekillenir. Atatürk'ün 'Cumhuriyet'in aydınlık hukukçularını' yetiştirme isteğine cevaben önce Bern ve Paris ardından da Washington'a giden baba Münir Ertegün 1944 yılındaki ölümüne kadar ABD'de yaşar, cenazesinin İstanbul'a getirilmesi yani Missouri Zırhlısı'nın Dolmabahçe açıklarında görünmesi bile Türk modernleşme tarihininin bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçer.

BORÇTAN DOĞAN DEV FİRMA
Münir Bey'in vasiyeti gereğince cenazesi Türkiye'ye getirilir, İki çocuğu Ahmet ve Nesuhi ABD'de kalmayı tercih eder. Bir dişçi olan Herb Abramson işinden vakit buldukça National Records stüdyolarında caz, gospel kayıtlarıyla ilgilenir, karısı Miriam'la birlikte bağımsız kayıt işine girmeye heves eder ama kendisinden daha hevesli olan Georgetown Üniversitesi öğrencisi Ahmet Ertegün'e kayıtlarını satar. Ertegün elinde kayıtlarla dolaşırken ailenin dişçisi Vahdi Sabit'ten 10 bin dolar borç alarak Jerry Wexler'la birlikte Stand By Me gibi klasikleşmiş bir şarkının ilk duyulduğu stüdyoyu kurar. 21 Kasım 1947'de kurulan stüdyoda aynı yıl Harlemaires'in The Rose of the Rio Grande albümü kaydedilir. Stüdyo ilk hitine de 1949'da Stick McGhee'in Drinkin' Wine Spo-Dee-O-Dee albümünün 1 milyon satmasıyla imza atar. Aslına bakılırsa Ertegün Kardeşler savaş yıllarında iki önemli şeyi keşfederek Atlantic Records'u ve caz müziğinin yükselişini sağlamıştır: İlki bir caz dergisinde editor olan Nesuhi'ni Paris'te Django Reinhardt, Coleman Hawkins gibi caz müzisyenleriyle arkadaş olması diğeri ise Ahmet Ertegün'ün 12 yaşında bir sinema çıkışı tanıştığı Ella Fitzgerald'dan aldığı imza ve bu imzanın verdiği ilhamla siyah müzisyenlerinden etkilenmesiydi.

CAZIN YILDIZ GEMİSİ
Ertegün kardeşler, ABD'nin güneyinden çıkan zenci gırtlaklı beyaz kamyon şöförünü de keşfetmekde geç kalmaz ve Elvis Presley'e kontrat teklif ederler. 25 bin dolara teklif yapılır ama Presley, RCA firmasına imza atar. Elvis Presley, Atlantic için kaçırılmış büyük balıktır ama Ray Charles gibi isimlerle yapılan kontratlar düşünüldüğünde Presley'le kontrat imzalanmamasını yalnızca bir iş kazası olarak olarak değerlendirmek gerekir. 1959'da yazdığı What'd I Say (Ne Söylerdim) biyografi kitabı daha sonra Ray Charles tarafından şarkı haline getirilir. Üç kez Grammy ödülü alan ve Rock and Roll Hall Of Fame Müzesi'nin kurucusu olan Ertegün'ün hayatı Ray adlı filmde Curtis Armstrong, Bobby Darin'in hayatını anlatan Beyond The Sea adlı filmde de Tayfun Bademsoy tarafından canlandırılmıştı. 158 ünlü isimle anlaşma imzalayan Ertegün 5 Kasım günü eski ABD başkanlarından Bill Clinton'ın 60. doğum günü töreninde kaza geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı.

Nuh KÖKLÜ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Dolandırıcıları bulmak için çareyi medyumda arıyor
 'Estetik yaptırdım, mecliste bir çığır açtım'
 Sanal âlem güzelleri
 En çılgın gece
 Hayatınızın parfümü aşk gibidir
 Tunceli olayları belgesel oldu
 Kadınlığını vermek fedakârlık mıdır?
 'Altı kuşaktır Berdel ile evleniyoruz'
 Yalana gelme boynuzu yeme
 Japonlar 7 bin 500 YTL'lik böceğin peşinde
 Bardak tasarla, hayatın değişsin
 Papa bayıldı
 Hayalleri ucuza satıyorlar
 Bir Acar, iki Tosun...
 Avukat Behiç Aşçı'yı neden görmezden gelmemeliyiz?
ya...
 Eski korucu, karısını haşlayarak öldürdü
 İsveçli derbiciler
 'Fobi'leri tefe koyan adam
 Sizce bu köpekler katil olabilir mi?
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Yüreğim kürek kürek ateş dolu
Orhan Pamuk'un 'Babamın...
ÖNCEL ÖZİÇER
Halı duruyor, kadın uçuyor
Evim giderek anne evine...
KAZIM KANAT
Maraş'tan bir haber geldi. Dediler ki...
O hüzünlü...
ERDAL ŞAFAK
Bilişim dehasına servet için bir yıl yeter
21 yaşındaki...
Küçük ama cabbar
Küçük ama cabbar
O kadar keyifli bir otomobil ki, insanda 'bu da alınırmış' duygusu...
Çocuklarımın anaları!
Çocuklarımın anaları!
Erkeklerin, hele bir de ekran önünde her bir hale giren erkeklerin,...
Çok seks bebek getirir mi?
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Direktörü Prof. Dr. Aydın Arıcı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.