kapat
   
19 Aralık 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ATM'ler soyguncuların gözdesi oldu
ATM'ler soyguncuların gözdesi oldu

İçerisinde yüklü miktarda para bulunmasına rağmen yeterli güvenlik sistemi bulunmayan ATM'ler soyguncuların gözdesi oldu.

Son günlerde ATM'lere dadanan soyguncular, sadece 2006 yılı içinde 3 milyon YTL'den fazla vurgun yaptı. 2006 yılında 55 civarında soygunun yaşandığı ATM'lerin 40'a yakınının Vakıfbank ve Akbank'a ait olması dikkat çekti. Hedefte olan banka ATM'lerinin arka kısımlarında kapı bulunması ve kasaların olduğu yerin kapalı oda şeklinde olmasının hırsızların işini kolaylaştırdığı bildirildi.

Gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için İl Emniyet müdürlükleri, Valilik kanalıyla banka yönetimlerine uyarı yazısı gönderiyor. Emniyet tarafından önlem almaları konusunda uyarılan bankaların, çok ciddi yatırım gerektirmeyen "güvenlik kamerası, alarm ve fiziki iyileştirme" konusunda ağır davranması ise yeni soygunlara davetiye çıkarıyor. Bazı bankaların ATM'lerden çalınan parayı sigorta şirketlerinden karşılaması ve görev zararı göstererek vergiden düşmelerinin güvenlik konusundaki duyarlılığı azalttığını söyleyen emniyet yetkilileri, soygun sonrası paraları sigorta şirketlerinden tahsil ettiğini belirttiler.

Emniyetin
bankalara gönderdiği yazıda bir ATM cihazı için alınacak önlemlerin 3-5 bin YTL'yi geçmediği vurgulanıyor. Yazıda ATM cihazlarına mutlaka alarm ve kamera sistemi takılması ve işlem yaptıran kişi ve araçların kamera kayıtlarının yapılarak arşivlenmesi isteniyor. ATM'lerle ilgili olarak bankalara düşen alarm ve arıza mesajlarının değerlendirilip güvenlik güçlerine bildirilmesi, ATM'lerdeki elektrik kesintisinde alarm ve kamera sisteminin devre dışı kalmaması için mutlaka güç kaynağı kullanılmasının gerekliliği hatırlatılıyor.

Yapılan uyarılar şöyle: "Bankaların ATM'lerin kurulacağı yerin tespitinde polis ile görüş alışverişinde bulunması. Buraların aydınlatılması ve cihazın tamamının görülebilir şekilde yerleştirilmesi. ATM cihazlarının dışarıdan gelebilecek her türlü fiziki darbelere ve hırsızlık teşebbüslerine karşı güçlendirilmiş madeni alaşımlardan yapılması. ATM'leri madde bağımlısı çocukların kullanmaması, yankesicilik suretiyle hırsızlık olaylarının engellenmesi için cihazların bir kişiden fazla şahsın giremeyeceği büyüklükte dizayn edilmesi. Bankaların halkla ilişkiler birimi tarafından müşterilere dağıtılan kitapçıklarda güvenlikle ilgili uyarıcı bilgilerin bulunması"

HIRSIZLAR MAAŞ GÜNLERİNİ SEÇİYOR

Bir yıl içinde meydana gelen ATM soygunlarının tamamında olay zamanının maaş günleri ile hafta sonu öncesi kasaların doldurulduğu cuma günü olması dikkat çekiyor. Özellikle alarm sistemi ve güvenlik kamerası olmayan bankamatik cihazlarını belirleyen soyguncuların bankaya para transferi hareketini takip edip, en çok para bulunduğu dönemde vurgun yaptıkları tahmin ediliyor. ATM'lerdeki güvenlik boşluğu güvenlik güçlerinin işini zorlaştırırken, polis ekipleri son aylarda gece mesailerine ATM nöbetini de ekledi.

Soyguncular ayrıca, ATM'nin kapısı ve kasaları açabilmek için yanlarında tam teçhizatla geliyor. Kasadaki parayı boşaltan soyguncular, daha sonra beraberinde getirdikleri oksijen tüpü, levye, piknik tüpü, tornavida ve anahtar gibi malzemeleri ATM içerisinde bırakarak kaçıyor. Ayrıca ATM içinden su şişeleri çıkıyor. Polis kaynaklarından alınan bilgiye göre, hırsızlar oksijen kaynağı ile yapılan soygun esnasında herhangi bir yangına karşı yanlarında su şişesini hazır bulunduruyor.

EN KAPSAMLI OPERASYON BURSA'DA YAPILDI

Son yıllarda artan ATM soygunculuğuna karşı şimdiye kadarki en geniş operasyon geçtiğimiz ekim ayında Bursa'da yapıldı. 7 ilde güvenlik kamerası ve alarmı bulunmayan 28 ATM cihazını oksijen kaynağı ile parçalayıp 1 milyon YTL'ye yakın soygun yaptığı öne sürülen 8 kişilik şebeke, önceki ay polis tarafından yakalandı. Olay sonrası açıklama yapan Bursa Emniyet Müdürü Tahsin Demir, "Binlerce YTL'lik işlem yapılan bankamatik cihazlarında alarm ve güvenlik kameraları bulunmuyor" diyerek ATM cihazlarında güvenlik zafiyetine dikkat çekmişti.

BANKALAR GÜVENLİK ŞİRKETLERİNE YÖNELDİ

Son dönemde ATM'lere yönelik soygunların artması, bankaları da güvenlik önlemlerini artırma konusunda harekete geçirdi. Güvenlik için özel şirketlerle anlaşan bazı bankalar, banka ve ATM güvenliğinde profesyonel çözümler arıyor. Bu konuda TEB ve İş Bankası, Pronet Güvenlik Şirketi ile anlaşarak ATM'lerini güvence altına aldı. Şirket tarafından kullanılan GPRS teknolojisiyle kurulan alarm sistemi kapsamında ATM'ler kamerayla izleniyor.

ARALIK 2006'DAKİ ATM SOYGUNLARI

7 Aralık: Gaziantep'te Yapı Kredi'ye ait ATM, oksijen kaynağıyla kesilerek kasada bulunan 4 bin 20 YTL çalındı.
8 Aralık: Balıkesir'in Bandırma ilçesinde Vakıfbank ATM'sinden 70 bin YTL çalındı.
10 Aralık: Antalya'da Vakıfbank'a ait ATM, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından oksijen tüpüyle kesilerek soyuldu.
15 Aralık: Manisa'da, okul bahçesinde bulunan ATM cihazından 14 bin YTL çalındı.
15 Aralık: Gaziantep'te Vakıfbank ATM'sinden 238 bin YTL çalındı.
16 Aralık: Bursa'da Vakıfbank'a ait ATM'yi oksijen tüpüyle kesen kimliği belirsiz şahıslar, 108 bin YTL'yi çalıp kayıplara karıştı.
16 Aralık: Çorum'da Vakıfbank'a ait ATM'ye giren hırsızlar, makinede bulunan 38 bin YTL'yi çaldı.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Cevahir'deki dayak incelenecek
 Virüslü banka soygunu!
 'Biz Gay'iz' deyip gasp ettiler
 Fatih Sultan Mehmet, Mevlana'nın torunu mu?
 Sınıfta cinsel eğitim isteniyor
 Yazar İpek Çalışlar'a beraat
 Nikotin bantlarına dikkat!
 Miniklerden TV eleştirisi
 Motor sayısı milyonu buldu
 AB halkı eşcinsel evliliğe karşı
 Türk kadını siyasete hazır...
 TOKİ, 2007 için 250 bin konutluk program yaptı
 Kovulduğunu kocasına söyledi
 Roche skandalında ikinci perde
 'Mücevherleri alacak kadar zengin değilim'
 Koç'un 'ani' harekâtı!
 Havada facia ucuz atlatıldı
 Linç sırasında camide oldukları tespit edildi
 Yeni üniversitelere kadro yok
 Erdil davasında ikinci kez beraat
 'Jandarma bize tekme tokat vurdu'
 İlköğretim okulunda eylemci öğrenci avı
 Demirel'e toplumsal sorumluluk ödülü
 Türk mültecilerin açlık grevi sürüyor
 Terör toplantısında tedbirler konuşuldu
 DTP'lilerin yürüyüşü Ankara'da sona erdi
YILMAZ ÖZDİL
En cuzel çay...
Ulusal rezaletin detayları netleşti.
ERGUN BABAHAN
Testis
Birileri bizimle testis geçiyor açıkça.
MEHMET BARLAS
Artık dünyada bir Türk diasporası da var...
Akşam'da...
UMUR TALU
Belki şöyle...
Şöyle de düşünebilirler:
Bu millet,...
FATİH ALTAYLI
Köşk'e çıkmak istemiyor ama...
Başbakan Erdoğan'la...
ERDAL ŞAFAK
Türk ve Türklük
AB'nin "Türkiye'de...
Müslümanlara ayrımcılık var
Avrupa Birliği Irkçılık Merkezi, "Müslüman azınlığın kötü koşulları,...
Hamas erken seçimi 'kansız' boykot edecek
Örgütün siyasi büro şefi Meşal, Filistin liderinin erken seçim...
Adalet istiyoruz
Adalet istiyoruz
F.Bahçe Yönetimi, 3 maç seyircisiz oynama ve başkan Yıldırım'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu