kapat
   
18 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Öğretmenler çok dertli
Öğretmenler çok dertli

Öğretmenlerin ne maaşlarından ne bakanlıktan ne de sendikalardan memnun olmadığı bildirilirken, dershaneye gitmeyen öğrencinin ÖSS'yi kazanamayacağı ileri sürüldü.

Türk Eğitim-Sen'in, Gazi Üniversitesi öğretim üyeleriyle öğretmenlerin eğitim ve öğretimin sorunlarına bakış açılarını belirlemek amacıyla 1107 öğretmenle yaptığı anketin sonuçları Sendika Genel Başkanı Şuayip Özcan tarafından İçkale Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Katılanların yüzde 54.2'sini kadın, yüzde 45.8'ini erkek öğretmenlerin oluşturduğu anket, öğretmenlerin eğitim sisteminin hemen hemen hiçbir şeyinden memnun olmadığını ortaya koydu.

ÖĞRETMEN
GÖZÜYLE MEVCUT DURUM S.O.S VERİYOR

Anket kapsamında milli eğitim sisteminin mevcut durumunu değerlendirmeleri istenen öğretmenlerin neredeyse tamamı mevcut durumdan memnun olmadığını ifade etti. Mevcut durumdan memnun olmayanların oranı yüzde 93.8 iken, memnun olanların oranı yüzde 6.2'de kaldı. Öğretmenlerin yüzde 71.1'i ayrıca mevcut eğitim sisteminin Türk toplumunun kimliğine ve kültürel gelişimine katkı sağlamadığını düşünüyor.

MAAŞLARDAN DA MEMNUN DEĞİLLER

Öğretmenlerin ekonomik açıdan da memnuniyetsizlik yaşadığı kaydedildi. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 66.8'inin 1001-2500 YTL arasında, yüzde 20.1'nin 824-1000 YTL arasında maaş aldığı, bu çerçevede her 5 öğretmenden birisinin 824-1000 YTL arasında ücret aldığı bildirilen ankete göre, öğretmenlerin yüzde 95.7'si gelirlerini yeterli bulmuyor.

ÖĞRETMEN SENDİKAL FAALİYETİ ANLAMLI BULMUYOR

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 44.2'sinin bir sendikaya üye olduğu, yüzde 55.8'nin ise sendikaya üye olmadığı belirtilirken, sendikalara karşı güvensizliğin üye olmamada etkisinin yüksek olduğu vurgulandı. Buna göre öğretmenlerin yüzde 41'i sendikaların siyaset yaptığını düşündükleri için, yüzde 25.7'si de sendikal faaliyetlere inanmadığı için üye olmadığını söylerken, yüzde 10.6'sı da grev ve toplu sözleşme hakkı olmamasını gerekçe gösterdi.

Sendikalara ilişkin sorular kapsamında alınan ilginç yanıtlardan biri de sendikalı olanların azımsanamayacak bir kısmının üyeliklerine "arkadaş hatırını" gerekçe göstermesi. Buna göre, ankete katılan öğretmenlerden sendikalı olanların yüzde 23.7'si arkadaşını kıramadığı için üye olmuş.

ÖZEL OKULLARI DAHA BAŞARILI BULUYORLAR

Ankette, öğretmenlere göre özel okullar devlet okullarına oranla daha başarılı. Öğretmenlerin yüzde 58.4'ü özel okulları akademik açıdan daha başarılı görürken yüzde 41.6'sı da devlet okullarını başarılı görüyor.
Öğretmenler, devlet okullarında verimin arttırılmasına yönelik önerilerde de bulunurken en fazla ifade edilen öneri sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması oldu. Yüzde 37.7 oranında sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması durumunda verimin artacağı ifade edilirken, yüzde 21.8 oranında performansa dayalı ücretlendirmenin, yüzde 18.5 oranında da öğretmenlerin dershanelere gitmelerini önleyecek bir ücret artışının sağlanmasının verimi yükselteceği söylendi.

LİSELERİN 4 YILA ÇIKARTILMASI FAYDALI GÖRÜLMÜYOR

Öğretmenlerin liselerin dört yıla çıkartılmasını da faydalı görmüyor. Liselerin dört yıla çıkartılmasının fazla bir etkisi olacağını düşünmeyen öğretmenlerin oranı yüzde 28.6, "hiçbir katsısı olmayacağını, aksine ailelere yük getirir" diyenlerin oranı ise yüzde 28.1. İyi organize edilmesi halinde dershane yükünü ortadan kaldıracağını düşünen öğretmenlerin oranı ise yüzde 26.8 düzeyinde kaldı.

DERSHANEYE GİTMEYEN ÖSS'Yİ KAZANAMAZ

Eğitim ve öğretimin diğer sorunlarına ilişkin verilen yanıtlar ise şöyle:
"-Öğretmenlerin yüzde 73.3'ü öğrencilerin başarısının geçmiş yıllara göre azaldığı düşünüyor. Başarısızlık öğrencilerin ilköğretimden yetersiz gelmesinden kaynaklanıyor.
-Öğretmenlerin yüzde 62.8'i dershaneye ya da özel ders almayan öğrencinin ÖSS'yi kazanabileceğine inanmıyor. Okullardaki verilen eğitim ve öğretimin yetersizliği, velilerin telaşlığı ve çocukları üzerindeki aşırı istek ve beklentiler gerekçeler arasında.
-Öğretmenlerin yüzde 77.8'i Orta Öğretim Başarı Puanı'nın (OÖBP) ÖSS'ye girişte artırılmasının olumlu yönde etki yapacağını ve öğrencilerin okullara devamını artıracağını düşünüyor.
-Öğretmenlerin yüzde 73.6'sı toplumdaki itibarlarının iyi görmüyor
-Öğretmenlerin yüzde 75'i başöğretmen, uzman öğretmen gibi düzenlemelerin başarıyı artıracağını inanmıyor.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan anket sonuçlarını açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anketin öğretmenlerin sendikalara güvensizliğini de ortaya koyduğunun hatırlatılması üzerine Özcan, şöyle dedi:
"Sonuçta biz de kamu da bu sonuçtan ders almalı. Geçmişte sendikaların kendi işlerinin dışında başka işlerle uğraşması bu sonucu doğuruyor. Bir de mevcut kısıtlı yasa nedeniyle sendikaların öğretmene verebileceği hiçbir şey yok. Yine her şeyi hükümet veriyor. Bakanlıklar da çıkardıkları mevzuatlarda sendikaların görüşünü almıyor, sendikaları paydaş görmüyor. Ayrıca 10 yılda bir yaşanan darbeler memuru bir yere üyelik konusunda korkaklığa ve ürkekliğe itti" dedi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Erdoğan'dan önemli açıklamalar
 Digiturk'e TRT tepkisi
 Ertegün'e son veda
 Hastalar arasında cinsiyet ayrımı yok
 Rüşvetin deşifresi
 Doğu'ya kar Batı'ya yağış geliyor
 Resmi nikah isteyen eşini öldürdü!
 Eczacılar isyanda
 'Fanatik' kurbanlık
 Din engel olmamalı
 Antalya'da 4.1'lik deprem
 Başbakan'ı tehdit etti 40 gün cezayla kurtuldu
 Türkiye, kadın siyasetçi sayısında dünya 165'incisi
 Korgeneral Karabay 'çuval' olayını anlattı
 Ertegün'ün cenazesi toprağa veriliyor
 Gözaltında ölüm karakol taşlattı
 Bakanlık ucuz kalp kapakçığı için uyardı: 18 kişi öldü
 Hizbullah'ın yeni lideri İstanbul'da yakalandı
 F Tipi cezaevlerine protesto
 Alanya'da 3 bin Norveçli yaşıyor
 AP: Murat Kurnaz Pakistan'da kahraman
 Camideki linçle ilgili 6 gözaltı
 Başhekim testis haberini yalanladı
ERGUN BABAHAN
Jandarma neden İçişleri'ne bağlı
Osmanlı devletinin son...
MEHMET BARLAS
Smokin giymeyen Erdoğan frak giymeye razı olur mu?
Her...
UMUR TALU
Orası sirk değil!
Bunun böyle olması gerekir,...
ERDAL ŞAFAK
Belçika ve Kıbrıs
Belçika'da devlet...
Filistin çapraz ateşte
Filistin bu sefer içten kaynıyor... Hamas, Dışişleri Bakanı Zahar'a...
'Sus payı' olarak Türkiye'ye petrol
Ortadoğu sınırlarını yeniden çizen tartışmalı haritanın mimarı ABD'li...
Kupada Kartal
Kupada Kartal
Ligde inişli-çıkışlı grafik çizip devreyi 8 puan geride üçüncü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu