kapat
   
17 Aralık 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Kriz yaşatmayacağız"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hedeflerinin, Türkiye'nin, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesi olduğunu, bu hedeflerle daha da bilinçli şekilde, hırsla geleceğe gittiklerini belirterek, ''Bu yan gelip yatarak olmuyor, çalışarak oluyor'' dedi.

Erdoğan, Konya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 111 fabrikanın toplu açılış törenine katıldı.

Açılışta konuşan Erdoğan, bu tesislerin, Konya halkına ve ülke ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacağına inandığını dile getirerek, tesislerin, birçok işsize iş, aş, ekmek kapısı olacağını belirtti.

Fabrikalarda
6 bin 680 vatandaşın istihdam edileceğini bildiren Erdoğan, ''Bu, o kadar ev, aile demek'' diye konuştu.

Girişimcilere her zaman, ''eleman seçerken aynı yerden bir kişi alınması'' önerisini yaptığını söyleyen Erdoğan, böylelikle her evin, bir aş, ekmek bulabileceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, 4 yıl önce göreve geldikleri dönemde, ''kronikleşmiş bütün sorunları çözeceklerini, Türkiye'yi üreten, büyüyen bir ülke haline getireceklerini'' söylediklerini anımsattı. Bu konuda önemli mesafeler alındığını anlatan Erdoğan, Türkiye'nin çeşitli illerinde toplu açılışlar yaptığını, bu açılışların daha da devam edeceğini kaydetti.

''YETER Kİ DİK DURALIM''

Gelişen dünya karşısında Türkiye'nin henüz yola yeni çıktığını dile getiren Erdoğan, ''Bundan sonra şartlar bize çalışacak; yeter ki biz dik duralım'' dedi.Konya'nın, artık sadece Türkiye'nin tahıl ambarıyla değil, sanayisiyle de örnek şehir haline geleceğini söyleyen Erdoğan, Konya'ya, hızlı tren geleceği, Mavi Tünel projesiyle susuz toprakların suya kavuşacağı müjdesini verdi.Türkiye'de, hem devlet, hem özel sektör yatırımlarında ''patlama'' yaşandığını belirten Erdoğan, her alanda başlattıkları büyük atılımlarla geçmiş dönemin kayıplarını telafi etmeye çalıştıklarını, bu konuda önemli mesafe aldıklarını dile getirdi.

Israrla üzerinde durdukları hedefin, Türkiye'nin, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmesi olduğunu kaydeden Erdoğan, ulaşılan noktanın, bu hedefin yakalanacağını ortaya koyduğunu ifade etti.

Göreve gelirken bu hedefin, dünyada 20 ekonomi arasında girmek olduğunu ve bu hedefin gerçekleştiğini anlatan Başbakan Erdoğan, Irak Savaşı ve petrol krizine rağmen bu hedefi yakalayabildiklerini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:
''Biz bu hedeflerle daha da bilinçli şekilde, hırsla geleceğe gidiyoruz. Daha gideceğimiz çok yol var. Bu hedefimizi anlayamayanlar, paylaşmayanlar da var. Onlar Türkiye'nin kazandığı itibarı görmemekte ısrar ediyorlar. Biz hala onların açtıkları yaraları sarmaya, sorunları çözmeye çalışıyoruz.''

''GÖZÜ OLUP DA GÖRMEYENLER OLACAK''

Türkiye ekonomisindeki kendilerinden önceki dönem ile şu andaki durumu rakamlarla karşılaştıran Erdoğan, ekonominin, önceki dönemde yüzde 2.6 oranında büyüdüğünü, bunun kendi dönemlerinde yüzde 7.6 oranına çıktığını söyledi.Devraldıkları hükümet döneminde gecelik faizlerin yüzde 8 binlere ulaştığını, 3 haneli enflasyon rakamının görüldüğünü anlatan Erdoğan, Ziraat Bankasının çiftçiye verdiği kredi faizinin yüzde 59'dan, yüzde 8-13'e indiğini söyledi.
Yaklaşık 40 bin esnafı kapsayan ''Anadolu Yaklaşımı'' adımını attıklarını da ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Bunu bile farklı yere çekmek isteyenler var, olacak. Gözü olup da görmeyenler, dili olup hakikati konuşamayanlar, kulağı olup gerçeği duymayanlar her devirde olacak bunu bilesiniz. Onlar moralinizi bozmasın. Biz işimize devam edelim'' diye konuştu.
Kendilerinden önceki hükümet dönemini eleştiren Erdoğan, ''Sorduğunuz zaman bunlar milli değerlere saygılıydı. Türk Lirası'nı rezil ettiler. Biz ne yaptık? Türk Lirası'na ilave edilmiş 6 fuzuli sıfırı bir kalemde çizdik attık'' dedi.

''BUNLAR YAN GELİP YATARAK OLMUYOR...''

Türk Lirası'nı, Cumhuriyet'in ilanındaki dolar karşısındaki değerine yeniden getirdiklerini belirten Erdoğan, ''Vatanseverlik budur, milliyet perverlik budur. Enflasyon patlar dediler, patlamadı tam aksine çatladı'' diye konuştu.Göreve geldiklerinde, kişi başına milli gelirin 2 bin 500 dolar olduğunu, şu anda bu rakamın 5 bin 400 dolara çıktığını anlatan Erdoğan, milli gelirin 180 milyar dolardan, 390 milyar dolara çıktığını anlattı. Erdoğan, milli gelirde 2007 hedefinin 417 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin ihracatta 79 senede geldiği noktanın, 36 milyar dolar olduğunu söyleyen Erdoğan, bu rakamın da şu anda 85 milyar dolara çıktığını anlattı. Başbakan Erdoğan, ''Bu yan gelip yatarak olmuyor, çalışarak oluyor'' diye konuştu.

''KUZU KUZU IMF'YE BORÇLANDILAR...''

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 17 çeyrek üst üste büyüdüğünü ifade ederek, dört yılda 15.8 milyar dolar yabancı sermayenin Türkiye'ye geldiğini belirtti.IMF ile ilgili kendilerine eleştiri yöneltildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hani bunlar, IMF'ye verip veriştiriyorlar ya, bize de 'IMF'ci' diyorlar ya, bunu da açıklamam lazım: Türkiye IMF'nin 29 kurucu ortağından bir tanesidir. Yani bizim iktidarımızda biz IMF'ye ortak olmadık. IMF kurulduğunda Türkiye onun ortağıydı. Bize kadar hep borçlanmışlar IMF'ye. Ne kadar borçlanmışlar onu da söyleyeyim. Biz devraldığımızda Türkiye'nin IMF'ye olan borcu 23.5 milyar dolardı. Hep borçlandılar. Şimdi neredeyiz, bütçe tartışmalarını yaptığımız gün 9.7 milyar dolarda. Şimdi kim borç ödüyor? Onlar borçlandı. Bizden önce gelen iktidarların hepsi borçlandı, hepsi istisnasız borçlandı. Hepsi IMF ile masaya oturdular, kuzu kuzu borçlandılar ama biz borç ödüyoruz. Onurumuzla masada konuları tartışıyoruz. Farkımız bu. Şimdi yaptığımız anlaşma gereği en ucuz borcu oradan alıyoruz. Yani faiz oranı en düşük olan orasıdır. Son anlaşmadan sonra 1.2 milyar dolar ilave oldu. Yani şu anda 10.9 milyar dolar borcumuz var.''İktidara geldiklerinde Merkez Bankası'nın döviz rezervinin 26 milyar dolar olduğunu da dile getiren Başbakan Erdoğan, şu anda rezervin 62 milyar dolara çıktığını söyledi.

''ARTIK GÜÇLÜYÜZ''

Mayıs ve Haziran aylarında dünya ekonomisinde çalkantılar yaşandığını anımsatan Erdoğan, ''Niye bizi 2001 ve 2002'deki gibi vuramadı. Çünkü artık güçlüyüz. Yere sağlam basıyoruz da onun için'' dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bazıları ekonomiyi çok iyi biliyor. 'Merkez Bankası'nın döviz rezervi bu kadarken niçin borçlanıyoruz da buradan ödemiyoruz' diyorlar. O kadar anlıyorsun. Zaten 2001-2002 krizini yaşadığımızda da bu mantıkla hareket ediyordunuz. Onun için bu krizleri yaşadı Türkiye. Biz ülkemize kriz yaşatmayacağız. Bunu halkımıza hissettirmedik, hissettirmeyeceğiz. Yolumuza böyle yürüyoruz.''

Başbakan Erdoğan, daha sonra Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve öteki davetlilerle birlikte butona basarak 111 fabrikanın açılışını yaptı.

Erdoğan'a ayrıca Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Özdemir Asaf'ın, ''Sana bu güzellikler bizden kalsın/Bugünlerden bir şeyler bizden kalsın/Senden almak isterler, bizi söyle/Geleni bize gönder, bizden alsın'' dizelerinin yazılı olduğu bir koltuk armağan etti.Erdoğan, organize sanayi bölgesinde hizmete giren plastik fabrikasını da gezerek, incelemelerde bulundu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Vay deve vay'
 'Rejim' ve 'Köşk' kavgası
 Baykal: Bedeli ağır olur
 Erdoğan: Bazıları haremimize kadar girdi
 "Cumhurbaşkanı'nı halk seçsin"
 DYP 'seçim yasası' için harekete geçti
 Masajlı siyaset
MAHMUT ÖVÜR
'Mehmet Ağar, De Klerk, Yaşar Kemal, Tutu...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Baykal neden Lübnan'da?
BEYRUT

Geçen hafta...
MUHARREM SARIKAYA
Sezer, ilk kez patronlara söyledi
Cumhurbaşkanı...
YAVUZ DONAT
Hoş geldin deve
RJ tipi yolcu uçaklarının...
Tacizci öğretmenden kız öğrencilere yurt
Kız öğrencilere taciz suçundan, 30 yıl 6 ay hapis cezasına...
Doktorun peşinden adliyeye akın ettiler
İstanbul polisi tarafından düzenlenen operasyonla, çocuk pornosu...
20 YTL'lik camın bedeli Ayşenur...
20 YTL'lik camın bedeli Ayşenur...
Cevahir Alışveriş Merkezi'nde ölen Ayşenur'un merdiven ile korkuluk...
Opera polis korumasında
Opera polis korumasında
Almanya'nın başkenti Berlin'de Hz. Muhammed'in kafası kesik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu