kapat
   
17 Aralık 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Filistin'de gerilim artıyor

Filistin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar'ın Gazze kentinde konvoyuna ateş açılmasına kızan Hamaslıların, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze'deki ikametgahına saldırdığı bildirildi.

Görgü tanıkları, Abbas'ın saldırı sırasında Batı Şeria'da olduğunu belirtti. Saldırıda can kaybı ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

ABBAS'A BAĞLI GÜVENLİK GÜÇLERİ GAZZE'DE KONUŞLANIYOR

Filistin lideri Mahmud Abbas'a bağlı El Fetih örgütünü destekleyen gruplarla güvenlik güçlerinin, Devlet Başkanlığı Koruma Gücüne yönelik saldırıdan sonra, Abbas'ın Gazze'deki bürolarının etrafında konuşlandığı bildirildi.

AFP
muhabiri, Başkanlık Koruma Gücü ve El Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayları üyesi yüz kadar maskeli ve silahlı kişinin, Gazze'nin batısındaki yolları kestiği ve araç geçişine izin vermediklerini aktardı.

Bu arada, Abbas'ın dün erken seçim çağrısında bulunduktan sonra bugün Merkez Seçim Komisyonu yetkilileriyle bir araya gelmesinin beklendiği kaydedildi.Adının gizli tutulmasını isteyen Filistinli bir yetkili, Abbas'ın komisyon yetkilileriyle bir araya geleceğini söyledi, ancak erken seçimle ilgili herhangi bir tarih belirlenmediğini kaydetti.

ABBAS'TAN KINAMA

Öte yandan, Mahmud Abbas, bu sabah erken saatlerde Başkanlık Koruma Gücünün eğitim kampına düzenlenen saldırıyı kınadı.

Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Abbas, saldırıyı sert bir dille kınamaktadır. Sorumluların bulunması ve adalete teslim edilmesi için talimat vermiştir" ifadesini kullandı.Bu sabah düzenlenen saldırıda, koruma gücünden bir kişi ölmüştü.

GAZZE'DE EĞİTİM KAMPINA SİLAHLI SALDIRI: 1 ÖLÜ

Filistin Devlet Başkanlığı koruma gücünün Gazze'deki eğitim kampına silahlı saldırganlarca düzenlenen baskında 1 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

Güvenlik kaynakları, Hamas mensuplarının giydiklerine benzeyen üniformalar giymiş onlarca silahlı saldırgan tarafından düzenlenen baskın sırasında çıkan ve 20 dakika kadar süren silahlı çatışmada, eğitim kampının kapısında nöbet bekleyen 1 korumanın öldüğünü, 5 korumanın da yaralandığını belirttiler. Havan topu ve RPG'lerle bir elektrik trafosunu hedef alan saldırganların önce kampı karanlıkta bırakarak içeri sızdıklarını kaydeden yetkililer, kamptaki yüzlerce çadırın saldırganlarca ateşe verildiğini duyurdular.

Resmi Filistin televizyonu, silahlı kişilerin Hamas savaşçıları olduğunu öne sürerken, Hamas'ın silahlı kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, saldırının kendileri tarafından düzenlenmediğini belirtti. Ubeyde, ''Bu yanlış ve sorumsuzca bir suçlama'' diye konuştu.

Gözlemciler, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı, ABD tarafından desteklenen, 3 bin 500 kişilik seçkin koruma gücüne ilk kez bu çeşit bir saldırı düzenlendiğine dikkati çektiler.

HANİYE: ERKEN SEÇİM KARARI BÜYÜK KARGAŞAYA NEDEN OLABİLİR

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın erken seçim kararının büyük bir kargaşaya neden olabileceğini söyledi.

Haniye, yaptığı açıklamada, Abbas'ın kararını, "kışkırtıcı, Filistinlilerin acı ve kayıplarına hakaret" sözleriyle nitelendirerek, Hamas'ın söz konusu erken seçimlere katılmayacağını bildirdi.

İsmail, "Filistin hükümetinin erken seçim davetini, anayasal olmadığı ve Filistinliler arasında gerilime yol açabileceği nedeniyle reddettiğini teyit ediyoruz" diye konuştu.

Bu arada, Abbas'a bağlı Devlet Başkanlığı muhafızlarının Hamas hükümetinin Dışişleri Bakanı Mahdum Zahar'ın konvoyuna düzenlenen saldırıdan önce, iki bakanlık binasının kontrolünü ele geçirdikleri bildirildi.

Muhafızlar, Abbas'ın yaşadığı Gazze kentinin merkezindeki büyük bir alanda güvenliği sağlama operasyonu çerçevesinde, bölgede bulunan Hamas'ın elindeki Tarım ve Ulaştırma bakanlıkları binalarının kontrolüne ele geçirdi.

ŞARA'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk Şara, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinli gruplara gerginliği tırmandırmaktan kaçınma ve yeniden diyalog başlatma çağrısında bulundu.

Suriye'nin resmi ajansı SANA'nın bildirdiğine göre, El Fetih liderlerinden Faruk Kaddumi'yi Şam'da ağırlayan Şara, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın erken seçim çağrısından sonra El Fetih ile Hamas yandaşları arasında çıkan çatışmalara değindi.

Şara ile Kaddumi'nin Filistin topraklarında artan gerilimi azaltma yollarını ve mevcut krizi değerlendirdiği belirtilen haberde, Şara'nın bu çerçevede, Suriye'nin Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki Filistinli grupların gerginliği tırmandırmaktan kaçınmalarından ve ulusal birlik hükümeti kurulması için yeniden diyalog başlatmasından yana olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

Tunus'ta yaşayan Kaddumi, Filistin Kurtuluş Örgütü siyasi dairesi ve Abbas'ın El Fetih hareketinin merkez komitesinin başında bulunuyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Afganistan'da 30 Taliban militanı öldürüldü
 Pakistan'da yangın: 21 ölü
 Blair Irak'ın başkenti Bağdat'ta
 Irak'ta 3 ABD askeri öldürüldü
 Irak'ta silahlar maç için sustu
 'İç savaş' endişesiyle erken seçime gidiyor
 'Bush Irak Savaşı'na kızlarını göndersin'
 "Litvinenko ajan değil gardiyandı"
 Milletvekilleri bütçeyi sarhoşken oylamış
 Putin muhalifleri protestoya başladı
 Arap Emirlikleri'nde ilk seçim dün başladı
 İğneli infaz 34 dakika sürdü
 Vodka.com için 3 milyon dolar ödedi
 5 kurbana karşılık 5 şüpheli aranıyor
 Türk şoför için kefalet 250 bin $
 'Fil Ladin' 12 kişiyi öldürdü
 'First Lady'ler bozuk parada
 Hükümet kurulmayınca vekillere iki ay boşa maaş
 Moskova'da en sıcak aralık ayı
SOLİ ÖZEL
Asıl soru...
AB zirvesinde üyeler kendilerine...
En güzel siftah
En güzel siftah
Galatasaray, Türkiye Kupası'nda Kayserispor'u devirip 9 puana ulaştı...
İyi ki lige ara verildi
İyi ki lige ara verildi
Kayseri'yi 1-0'la geçen G.Saray'da savunma maç boyunca taraftarın ve...
'Vay deve vay'
'Vay deve vay'
Bütçe görüşmelerinde Erdoğan, Bolu Tüneli'nin açılışını yakında...
20 YTL'lik camın bedeli Ayşenur...
Cevahir Alışveriş Merkezi'nde ölen Ayşenur'un merdiven ile korkuluk...
Opera polis korumasında
Almanya'nın başkenti Berlin'de Hz. Muhammed'in kafası kesik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu