kapat
   
10 Aralık 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eski Şili diktatörü Augusto Pinochet
Bu haberi dinle
Eski Şili diktatörü Augusto Pinochet öldü

Şili'de 1973 yılındaki kanlı darbeden sonra ülkeyi 1990 yılına kadar yöneten diktatör Augusto Pinochet öldü. Şili televizyonunun haberine göre Pinochet, kalp krizi geçirmesinden 1 hafta sonra, bugün öldü. Pinochet rejimi altında, yaklaşık 3000 sivil öldürülmüştü. Pinochet, insan hakları ihlallerinin yanı sıra, zimmetine para geçirme iddiasıyla da soruşturma altındaydı.

ŞİLİ'Yİ 17 YIL DİKTATÖRLÜKLE YÖNETTİ

Bugün 91 yaşında ölen Augusto Pinochet, Şili Genelkurmay Başkanı olduğu 1973 yılında, ABD'nin destek verdiği darbeyle Marksist Devlet Başkanı Salvador Allende yönetimini devirdi ve ülke kontrolünü ele geçirdi.

Pinochet'nin, Allende'nin öldürüldüğü darbeyi izleyen 17 yıllık iktidarı sırasında siyasete dayalı şiddet, 3 bin kişinin ölümüne, onbinlerce kişinin işkence görmesine ve yaklaşık 200 bin kişinin sürgün hayatı yaşamasına neden oldu.

1988'de yapılan referandumda halkın desteğini alamayan Pinochet, devlet başkanlığı görevini 1990'da bıraktı, ancak genelkurmay başkanlığına devam etti. Pinochet, anayasaya yeni bir madde ekleterek, kendisine "hayat boyu senatör" olma hakkını tanıdı.

1998 yılında, İspanya'da bir hakim, Pinochet'nin yönetimi sırasında öldürülenler arasında İspanyolların da bulunduğunu gerekçe göstererek, Şilili diktatörün yargılanmasını istedi. Bu sırada İngiltere'de bulunan Pinochet, 17 ay göz hapsinde tutuldu ve Şili Devlet Başkanı Salvador Allende (solda) ile Pinochet (sağda), Pinochetin ordu başkomutanlığına getirildiği törende bir aradalar (23 Ağustos 1973). 18 gün sonra Pinochet, Allendenin hayatını yitirdiği darbe ile yönetime el koydu.daha sonra sağlığının kötüye gitmesi üzerine Şili'ye gönderildi.

Pinochet, ülkesinde de yakınlarının gizli servis çalışanları tarafından öldürüldüğünü iddia edenler tarafından mahkemeye verildi. Pinochet, 91. yaşgününde bir bildiri yayımlayarak, yönetimde olduğu sırada işlenen suçların "siyasi sorumluluğunu" üstlendi, buna kılıf olarak, ulusal çıkarları koruma ve ülkesini yüceltme arzusunu ifade etti.

YANDAŞLARI HIÇKIRIKLARA BOĞULDU, MUHALİFLERİ KUTLUYOR

Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet'nin ölümü yandaşlarını hıçkırıklara boğarken, muhalifleri kutlama yapıyor. Eski diktatörün hayatını kaybettiğini öğrenen çoğunluğu kadın 20-30 kadar yandaşı, Pinochet'nin hayatını kaybettiği askeri hastanenin önünde üzüntüden çığlıklar atarak, gözyaşlarına boğuldular. Keder içinde oldukları gözlenen Pinochet taraftarları, Şili ulusal marşını söylediler.

Pinochet'nin öldüğünü öğrenen muhalifleri ise kutlama yapmak için sokaklara döküldüler, kimileri de otomobillerinin klaksonlarını çalarak, sevincini dile getirdi. Başkent Santiago'daki geleneksel gösteri yeri İtalya Meydanı'nda toplanan çoğu genç 100 kişi de Şili bayrakları sallarken, sevinçten zıpladı, danslar etti ve şarkılar söyledi.

Augusto Pinochet'nin ölümüne uluslararası tepkiler de gelmeye başladı. İspanya'daki sağ ve sol eğilimli siyasi partiler Şilili eski diktatörün cezalandırılmadan öldüğünü ve Pinochet'nin ölümünden üzüntü duyulmayacak eli kanlı bir diktatör olduğu yorumunu yaptılar. İngiltere'nin "Demir Leydi" lakaplıŞili diktatörü Augusto Pinochet (sağda), konuşma yaparken, Papa II. Jean Paul (solda) dinliyor. (Santiago, Şili - 1 Nisan 1987) eski Başbakanı Margaret Thatcher ise Pinochet'nin ölümünden büyük üzüntü duyduğunu açıkladı. Şili'deki diktatörlük döneminde kaybolan Fransızların ailelerini savunan Sophie Thonon da kurban ailelerinin Pinochet'nin cezalandırılmadan ölümünden dolayı büyük öfke duyduklarını belirtti.

İSPANYA'DA YAŞAYAN ŞİLİLİLER, KUTLAMA YAPIYOR

Hükümetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin Meclis sözcüsü Diego Lopez Garrido, "Pinochet'nin ölmeden önce adalet karşısında hesap vermeyip, yargılanmamış olması üzücü" dedi. İspanya'daki diğer siyasi partilerden de yapılan açıklamalarda, Pinochet'nin ölmesine rağmen yargılanmasına devam edilmesi gerektiği ifade edildi.

1973 yılında Şili devlet başkanı iken Pinochet'nin darbesiyle öldürülen marksist lider Salvador Allende'nin kızı İsabel Allende de "Ölmesine rağmen Pinochet hakkındaki davalar devam etmeli. Şili'de halen yapacak çok şey var" dedi. Pinochet için hiçbir resmi tören düzenlenmemesi gerektiğini savunan Allende, "Devlet onuruna layık biri değil. Şili tarihinin en kötü diktatörlerinin başında gelen biri" yorumunda bulundu.

Bu arada, 17 yıl süren Pinochet'nin iktidarı sırasında şiddet ve işkence gördüğünden veya sürgüne gönderildiğinden dolayı İspanya'da bulunan çok sayıda Şilili, eski diktatörün ölüm haberi üzerine Madrid'in en ünlü meydanı olan "Sol"da toplandı. Şilililer, bayraklarını sallayıp şarkılar söylese de Pinochet'nin yargılanmasının sonuçlanmadan ölmesinin, üzüntü verici olduğunu söylediler.

(A.A)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 .... Ve Orhan Pamuk Nobel'i aldı
 'Müslüman gelin alırım'
 'First Man' olmayacağım
 Terörist diye çocukları vurdu
 Senin görevin, kabul edersen...
 Discovery uzaya fırlatıldı
 Hard Rock Cafe'yi Kızılderililer satın aldı
 Görevimin en kötü anı Ebu Garib skandalı
 Ajanı çaya zehir koyup öldürmüşler
 Brunei Prensi dolandırılmış
 Uyuşturucu kliniği kundaklandı: 45 ölü
 Aldatılan eş billboard'la intikam aldı
 Bridget Jones çamaşırları için 'ülser yapıyor' uyarısı
 Haşemalı cankurtaran
 Meksikalı kadın uçakta doğum yaptı
 Uzayda frizbiyle rekor deneyecek
SOLİ ÖZEL
Babalar ve oğullar
Edebiyatın en can alıcı, en çok...
Umut 2. yarıya
Umut 2. yarıya
Sezona iddialı başlayıp ligin ilk yarısını liderin 8 puan gerisinde...
Büyük taarruz
Büyük taarruz
Ocak'taki kongre öncesinde taraftar ile 'barışmak' için transfere...
Liman önerisi, Fin Başbakanı'na yapıldı
Liman önerisi, Fin Başbakanı'na yapıldı
Türkiye'nin Kıbrıs atağı Perşembe günkü COREPER toplantısından hemen...
El Kaideci avukatın evinde disket bombası çıktı
Papa'nın geleceği gün kendisini "El Kaide'nin Türkiye komutanı"...
Yine mayın: 1 şehit
Diyarbakır'da teröristlerin yola döşediği mayın patladı, bir er şehit...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu