kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güneş, rom ve dansın çağrısı: Havana
Güneş, rom ve dansın çağrısı: Havana
Ne zaman gitmeli?
Mutlaka görülmeli
Nerede kalmalı?

Güneş, rom ve dansın çağrısı: Havana

Cosmopolitan dergisi yeni yılda Fidel Castro'lu, romlu, güler yüzlü ve her daim enerji dolu insanlarıyla Küba'nın başkenti Havana'ya gitmeyi öneriyor. Üstelik vize de yok.

Uçaktan iner inmez, Havana'da kalacağım eve doğru hareket ediyorum. Odanın geceliği 20 dolar. Burada pek çok aile, evlerinin bir kısmını pansiyon haline getirerek turistlere kiralıyor. Casa particular (özel ev) adı verilen bu pansiyonlar, otellere göre çok daha ucuz. Kaldığım yer, Havana'nın turistlerin pek görünmediği Vedado ile Miramar Bölgesi sınırında. Kırık dökük yollarından geçerek, büyük bir meydana varıyorum. Genellikle kitle gösterilerine sahne olan Plaza de la Revolucion (Devrim Meydanı), Başkan Castro'nun 100 binlerce Kübalı'ya seslendiği, Küba'nın kurucusu Jose Marti adına yapılmış aynı adlı anıta da ev sahipliği yapıyor. Tam karşısındaki binanın duvarında, Che Guevara'nın metalden yapılmış devasa bir silueti sizi selamlıyor. Bu kadar yürüyünce, insan acıkıyor. Sokak aralarında çoğu ev kadını, bahçelerinin bir bölümünü, nefis tek kişilik pizzalar sunan ayak üstü kafelere dönüştürmüş. İnanılmaz lezzetli ev yapımı pizzaların en pahalısı, 1 dolar. Centro Habana adı verilen Havana merkezi, devrimden önce kadın satıcıları ve mafyanın cirit attığı bir yermiş. 1845'te açılan ünlü puro fabrikası Partagas Cigar Factory de yine kentin bu bölümünde, Industria Caddesi 520 numarada. Turistlerin, işçileri tek tek puro sararken görebileceği fabrikayı, mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Girişteki puro ve rom mağazasında satılan ürünler de turistik olmasına rağmen alınmaya değer.

HERKES DANS EDİYOR
Okyanus kenarında, Malecon'dayım... Günün erken saati olmasına rağmen balıkçısından sarmaş dolaş âşıklarına, sıcaktan bunalmış bedenlerini okyanusa atan çocuklara herkes burada. Tabii ki ellerinden düşürmedikleri Özgür Küba anlamına gelen 'Cuba Libre'leri, yani kola ile Küba'nın milli içkisi romun karışımından oluşan içkileri ile. Old Havana'nın arka sokakları kapı önlerinde oturmuş çoğunluğu yaşlılar, kendi dünyalarında koşuşturan çocuklar ve eski arabalarının tamiriyle uğraşanlarla dolu. Sokak satıcıları da bu görüntüye karışınca kendinizi Balat Fener semtinde hissetmemek içten bile değil. Bu görüntülerden vurmalı çalgıların ağırlıkta olduğu çılgın ritmiyle bir kapıdan gelen müzik bana yine Küba'da olduğumu hatırlatıyor. Sesin geldiği kapıya yaklaştığımda, karşımda gördüğüm manzara gerçekten bir hayal ürünü gibi. Rengarenk giysileri içinde eteklerini uçura dans eden genç kızlar, terden koyu tenleri sırılsıklam olmuş erkek partnerleriyle bir grup müzisyen eşliğinde dans ediyorlar.

AÇIK PAZARDA GEZİN
Central Havana'dan aşağıya, yani sahile doğru birkaç sokak yürüdüğünüzde, UNESCO tarafından 1982'de Dünya Mirası olarak korumaya alınan Habana Vieja'ya (Eski Havana) ulaşıyorsunuz. Eski Havana sokaklarında dolaşırken, 17.yy'a ait görkemli Catedral de la Habana'nın süslediği Plaza de la Catedral'e (Catedral Meydanı) var. Müzeleri, geçmişi 400 yıl önceye uzanan tarihi binaları ve lokantalarıyla bu meydanda, hafta sonları kurulan açık pazarda hiç sıkılmadan saatlerinizi geçirebilirsiniz.

Mustafa ÖNDER

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türk kadını seksi görünmek istiyor
 'Karar verdim korse diye şarkı yazacağım'
 Zamansız taşlar
 Bizim Afrikalıların torunları
 Bu kafenin mönüsünde oyun var
 Yoğun bakımda Ciguli mucizesi
 Hayvanların ateşli savunucusu
 Metal kaplı vücutlar
 Sadece gençler girebilir
 'Anlayışım ego değil eko'
 'Terk edilen kadını yazmayı içim elvermiyor'
 Yeni nesil öğrencilerin başkanlık yarışı
 Şarap kokulu sokaklar
 Sevimli kartlar
 İstanbul'un en parlak semti Asmalımescit
 Gençlik dört nala gidiyor
 'Kocam acıkınca dolapta börek bulmalı'
 Biraz yeşil biraz da mama
 Uyumsuzun uyumu
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Çünkü köpeğiz biz
21 Ocak - 2 Haziran 1910 ile 10 Eylül...
Suşi polisi devrede...
Yemeklerinin deforme olduğunu gören Japonlar, çözümü dünyaya gastronomlar...
Fast food balık lokantası
Kozmopolit bir müşteri portföyü olan, içki servisi bulunmayan, kapısında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.