kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof.dr. Tevfik Ozlu @ SABAH
 

Sağlık haberlerinin hangisi doğru?

* Sağlığına önem veren biriyim. Yazılı ve görsel basından sağlık haberlerini izliyorum, interneti de kullanıyorum. Sağlıkla ilgili her gün çok sayıda haber yayımlanıyor. Ancak, bazen dile getirilen hususlarda çelişkiler oluyor. Biz hangisine göre davranacağımızı bilemiyoruz. Bu durum, hastaların yanlış tedavi görmelerine neden olmaz mı?

Medyada sağlıkla ilgili haber ve yazıların giderek artması ve okuyucu bulması sevindirici. Sağlık, herkes için, her şeyden önce ve her şeyden önemli. Bu bakımdan; sağlıklı olmak, sağlıklı kalmak ve sağlığını koruyup geliştirmek, her insan için en öncelikli bireysel hedef olmalı. Medyanın sağlığa gösterdiği bu ilgi, toplumda sağlık bilincinin oluşmasına ve sağlıkla ilgili genel bilgi düzeyinin artmasına ciddi katkı sağlar. Sağlığını koruyup geliştirmenin ilk adımı, hiç hasta olmamak üzere çaba sarf etmektir. Hastalığın oluşması durumunda ise yapılması gereken iş, erken teşhis ve uygun tedaviyle tam şifa bulmaktır. Bu mümkün olmadığında yapılacak şey; hastalığı kontrol altına almak ve hastalığıyla birlikte olabildiğince aktif ve kaliteli bir yaşam sürdürmek için çalışmaktır. Bunların başarılabilmesi, sağlıkla ilgili ciddi bir bilgi düzeyi gerektirir. Sağlık, ileri derecede bir uzmanlık alanıdır. Toplumdaki rastgele bir kişinin sağlık bilgisiyle, bunları başarabilmek oldukça güçtür. İşte bu noktada; konunun uzmanları tarafından verilen uygulamaya dönük özet bilgiler ve tavsiyeler çok işlevsel olabilir.

Teşhis koymayın
Ne var ki, çoğu uzmanın kullandığı dil ve terminoloji, halkımıza yabancı düşüyor. Halkın dilini konuşabilen, sağlıkla ilgili konuları anlaşılabilir düzeyde aktarabilen hekim ve akademisyenler yanında, son yıllarda medyamızda sağlık alanında ciddi birikimi olan uzman muhabirler de yetişti. Bunun sonucunda, medyada sağlığınızla ilgili çok yararlı bilgi ve tavsiyelere kolaylıkla rastlayabiliyorsunuz. Ancak, sağlıkla ilgili haber ve yazıları okuma biçiminiz çok önemli. Gazete, dergi, internet sitesi ve ansiklopedi okuyarak, hastalığınıza teşhis koymaya ve tedavinizi belirlemeye kalkışırsanız, elbette yanılabilirsiniz. Üstelik, bu hatanızın faturası ağır olabilir. Örneğin; okuduklarınızdan yola çıkarak, sizdeki sorunun ne olduğuna karar veremezsiniz. Bu, hekimin işidir. Ancak, belirli hastalıklara yakalanmış olma kuşkusuna kapılabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey, konuyla ilgili bir hekime başvurmaktır. Yine hastalığınızın tedavisini, okuduğunuz metne göre kendiniz değiştiremezsiniz. Ancak, almakta olduğunuz tedavi konusunda kafanızda soru işaretleri oluşmuşsa, bunu hekiminizle konuşunuz. Sağlık konusunda edindiğiniz bilgiler, sizi uzman yapmaz ve hekim ihtiyacınızı ortadan kaldırmaz.

Bilginizi artırın
Bir diğer dikkat gerektiren konu da, sağlıkla ilgili bazı haberlerde belirli ürünlerin tanıtımının ve kimi ticari kurumlara yönlendirmenin yapılmasıdır. Bu iki nokta göz önünde tutularak okunduğunda, sağlıkla ilgili haberlerin çok yararlı olacağı açıktır. Bir kişinin kendine yapabileceği en büyük iyilik, sağlık konusunda bilinçlenmesi, bilgisini artırması ve sağlığını koruyup geliştirmek üzere çaba sarf etmesidir. Sağlıkla ilgili konularda, farklı yaklaşımların gündeme gelmesi de doğaldır. Tereddüt ettiğiniz konularda, sizin için doğru olanı öğrenmek üzere hekiminize başvurmanızı öneririm.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kadınlarda saç dökülmesi-2   / 05-12-2006
 Eski filmleri saklamak şart mı?   / 04-12-2006
 Hastaneden epikriz raporunuzu isteyin   / 01-12-2006
 Hekimler için bir empati denemesi   / 24-11-2006
 Kimse bana öğretmedi ki!   / 20-11-2006
 Cerrahımı seçme hakkım yok mu?   / 17-11-2006
Prof.Dr. Tevfik Özlü
Sağlık haberlerinin hangisi doğru?
* Sağlığına önem...
Halk ne diyor?
Halk ne diyor?
Şimdi gelin de çocuklara doğrusunu öğretin bakalım...
Zeki Müren'e 210 bin ziyaretçi
Zeki Müren'e 210 bin ziyaretçi
Zeki Müren'in kişisel eşyalarının sergilendiği 'Zeki Müren Sanat...
İkinci erkek Cemal olacak
İkinci erkek Cemal olacak
Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören'in eşi Revna Hanım,...
Evi, en iyi oteller arasına girdi!!!
Evi, en iyi oteller arasına girdi!!!
Galatasaray camiasının yakından tanıdığı Ünal Aysal'ın eşi Ahu Aysal,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.