kapat
   
09 Kasım 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"İsrail operasyonları durdurmalı"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrail'in Filistin'e yönelik orantısız, izahı mümkün olmayan operasyonları hemen durdurmasını isteyerek, ''suçlular, dünya kamuoyu önünde cezalandırılmalı'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda gündemdışı söz alan AK Parti Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz, İsrail'in ''Güz Bulutları'' adıyla yürüttüğü operasyonlarda masum, çocuk ve kadınları da ayırt etmeden öldürdüğünü söyledi.

Gazze Şeridi'ndeki son saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 25 kişinin öldüğünü hatırlatan Gündüz, tüm dünyanın bu olaylar karşısında tepkisiz kaldığını belirtti. Gündüz, ''Dünya sağır ve dilsiz... İsrail bir yıldır Gazze Şeridi'nde saldırılar düzenliyor. Yolları, okulları ibadethaneleri, binaları yıkıyor. Saldırılarında kadın, çocuk ayırmıyor. İsrail'in amacı Gazze'de yaşayan insanları yok etmek. Bunun adı savaş değil. Bunun adını siz koyun. Bu, bir toplumun sistematik bir şekilde ve tasarlanarak yok edilmesidir'' diye konuştu.Gündüz, vatandaşlara Filistin halkına yardım yapmaları çağrısında da bulundu.

TEHLİKELİ
TIRMANIŞ UYARISI

Gündüz'ün gündemdışı konuşmasını yanıtlayan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrail saldırılarının uluslararası yayın kuruluşlarınca en önemli haber olarak geçildiğini ifade ederek, ''Ortada bir katliam var. 19 kadın ve çocuğun top ateşiyle öldürülmesinin hiç bir izahı yoktur'' diye konuştu.Gelişmelerden korktukları için üç gün önce 9 masum insan öldürüldüğünde bir açıklama yaparak, ''tırmanışın çok tehlikeli olduğu, İsrail'in çok yanlış yaptığı, bunun çok daha tehlikeli gelişmelere yol açtığı'' uyarısında bulunduklarını hatırlatan Gül, şunları söyledi:

''Bu açıklamayı yapmamıza rağmen, ertesi gün hiç bir yerde görmedim. Açıklamayı yazılı basında da görmedim.

Ne yazık ki dün çok daha üzücü oldu, korktuğumuz başımıza geldi. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Dahası size korkunç rakamları vermek istiyorum; 1 Kasımdan sonra yani bu hafta içerisinde İsrail'in öldürdüğü masum insanların sayısı 50'dir. Hazirandan bu yana da 300'dür. Buna dünya seyirci kalamaz. Eğer buna seyirci kalınırsa o zaman çok daha büyük, vahim olaylarla karşı karşıya kalırız. Haziran ayının başında Gazze Şeridi'nde aralarında çocukların da bulunduğu 7 kişi öldürüldükten sonra olaylar nasıl tırmandı biliyoruz. Lübnan'da neler oldu biliyoruz.

Tüm dünya kamuoyunu göreve davet ediyoruz. İsrail'i de dikkatli olmaya, bu yanlışları yapmamaya çağırıyor ve kendi güvenliğini kendisinin tehlikeye attığını da hatırlatıyoruz. Bu tip eylemler, masum insanlara karşı yapılan bu acımasız hareketler, İsrail'in güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Açıkça söylüyorum.

Çünkü, insanlar nefretle büyüyor, intikam hırsıyla büyüyor... Bunda hiç kimsenin bir çıkarı yoktur, İsrail'in de bir çıkarı yoktur. İsrail halkının büyük bir kesimi de bunların yanlış olduğunu görmektedir. Kamuoyu yoklamalarında da bu ortaya çıkmaktadır.''

SALDIRILARIN ZAMANLAMASI

Gül, yapılan saldırıların iki ayrı devletin yan yana yaşama imkanını yok ettiğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Üzüntüyle ifade etmek isterim ki Filistin'de önemli adımların atılmaya başlanacağı bir dönemde olmuştur bu olaylar. Yani ulusal birlik hareketi neticeye varmak üzereydi. Bütün dünyanın işbirliği içinde teşvik ettiği ve Filistin'de ulusal bir hükümetin ortaya çıkmasıyla ilgili çalışmaların yapıldığı ve bunun netice vermek üzere olduğu bir dönemde bu olayın ortaya çıkması çok düşündürücüdür.

Düşündürücü olan bir başka nokta vardır; kaçırılan İsrail askerlerinin serbest bırakılması ve buna karşılık İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması... Bununla ilgili olumlu gelişmeler ortadayken ve bununla ilgili son aşamaya varılmışken bütün bu olayların ortaya çıkması çok düşündürücüdür.

'ŞİDDETLE KINIYORUZ'

Biz hükümet olarak gayet açık ve dürüst hareket ediyoruz. Kim yaparsa yapsın çekinmeden ikaz ediyoruz ve bu hareketi şiddetle kınıyoruz. Çünkü, bu, zaten yükü ağır olan Ortadoğu'nun yükünü ağırlaştırmaktadır.''

Filistin'in içinde bulunduğu şartları düzeltmek için ekonomik ve sosyal faaliyetler yürüttüklerini kaydeden Gül, TİKA ve Dışişleri Bakanlığının bir çok yardımı ulaştırmak için çaba gösterdiğini söyledi. Gül, yardımları ulaştırırken de bir çok engelle karşı karşıya kaldıklarını bildirerek, ''bütün dünya kamuoyunun dikkatini çekiyorum. Eğer bu tip hareketlere, sorumsuz davranışlara seyirci kalınırsa o zaman hepimizi çok daha büyük olayların içine çeker. Bunun sıkıntısını hep beraber çekeriz'' diye konuştu.

SALDIRILAR DURDURULMALI

Gül, İsrail'in öldürdüğü Filistinlilerin sayısını yinelerken, olayın dehşet verici bir tırmanış olduğuna dikkati çekti. Bu durumun önlenmesi gerektiğini kaydeden Gül, İsrail'in orantısız, izahı mümkün olmayan operasyonları hemen durdurması gerektiğini söyledi. Gül, ''bunları yapanlarla ilgili soruşturmalar açık, şeffaf bir şekilde devam ettirilip, suçluların bütün dünya kamuoyu önünde cezalandırılması gerekir'' dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, BM olmak üzere AB ve ABD'nin barış iradesinin tesisi için daha fazla ilgi göstermelerini istedi. Gül, ''Filistin halkının acısını, Türk halkı olarak biz de hissediyoruz'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Finlandiya planını konuşmaya açığız"
 Hız tutkunu bakan!
 Erdoğan'ın Baykal'a açtığı davayı kaybetti
 Arınç: Fransa Cezayir'den özür dilemeli
 Komisyon Fransa'nın oyununa gelmedi
 Erdoğan ısrarlı: Önce izolasyonlar kalksın
 Pontus Rum Cemiyeti üyelerinden Brüksel'de davul zurnalı...
 Batı basını kaygılı: Türkiye'nin Batı'ya yakın durması önemli
 Sorun Atina'da değil Kıbrıs Rum kesiminde
 Büyük önder Atatürk anılıyor
 Başbakan Erdoğan: Türk milleti cumhuriyete sahip çıkacaktır
 Cumhurbaşkanı Sezer: Türk Ulusu, Atatürk'ü unutmayacak
 YSK'nın sistemi seçimlere hazır
 DSP ilanla cenaze tören programını duyurdu
 Veliaht olarak Gül'ü işaret etti
 Kocatepe Ecevit için hazırlanıyor
 Meclis Ecevit yasasını kabul etti
 Hahambaşı Haleva, Ecevit için taziye ziyaretine geldi
 CHP'den örgütlere talimat: Cenazeye mutlaka katılın
 Uydulara CIA ayarı
 Sezer'den tasarruf
YAVUZ DONAT
Demirel "nereye....?"
Süleyman Demirel'in kapısını çalan...
Öldürülen polisin babası da şehit
Yakalamak istediği Tolunay Bostancı tarafından kurşunlanan başkomiser...
Ceset bulunmadan cinayetten 20 yıl
Bursa'da 3 yıl önce kaybolan ve cesedi bulunamayan Handan Çakal'ı bir...
AKP'li vekilin 10 Kasım tarihli düğününe tepki
AKP'li vekilin 10 Kasım tarihli düğününe tepki
AKP'li Vekil Taşcı'nın oğluna 10 Kasım'da düğün yapacak olması...
Töreden 'kötü yola düştün' infazı
Töreden 'kötü yola düştün' infazı
Diyarbakır'da Aziz A. evini terk eden imam nikâhlı eşi Fatma Tunç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu