kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Elvan Demirkan @ SABAH
 

Barack Obama'nın ışığı

Illinois eyaletinin genç, karizmatik, siyahi demokrat senatörü Barack Obama, şu sıra özellikle ABD gençliğinin umut ışığı. 2008 başkanlık seçimlerinde Amerika'nın ilk siyahi başkanı olabileceği öngörülüyor. Çünkü Abama, dışlayıcı bir topluma karşı

Bugün sizlere Amerikan politikasında şimdiye kadar pek çoğunuzun duymadığı bir isimden bahsetmek istiyorum; Barack Obama. Illinois eyaletinin genç, karizmatik siyahi demokrat senatörüne şu sıralar Amerika'da rock yıldızı muamelesi yapılıyor ve 2008 Başkanlık seçimlerinde Amerika'nın ilk siyahi başkanı olabileceğine dair şansının olduğu öngörülüyor. Benim köşem politika değil ama Barack Obama'yı neden yazmaya değer bulduğumu anlayacaksınız... ABD'nin saygın dergisi Newsweek, Senatör Obama'yı 'politik fenomen' olarak adlandırıyor. Vogue dergisinin kapağında yer aldı. Bugünlerde en gözde politik şovların gündemini yine bu senatör oluşturuyor. Dedim ya Amerika, özellikle genç nesil, Barack Obama'ya şu sıralar aşık!

ÖRNEK BİR HAYAT
Senatör Obama için hayat her zaman bu kadar eğlenceli olmamış. Annesi beyaz Amerikalı, babası Kenyalı; farklı din, dil ve kültürden olmalarının getirdiği baskıya dayanamayıp ayrılmışlar ve Barack babasını erken yaşta kaybetmiş. Hawai'de doğmuş, Endonezya'da büyümüş, Amerika'da okula gitmiş. Kolombiya Üniversitesi'nden sonra Harvard Hukuk Fakültesi'ni bitirmiş. Her iki ırkı temsil eden birisi olarak kimlik arayışı sırasında pek çok gencin düştüğü esrar, kokain gibi tuzaklara düşüp, kendini kurtaran, geçmişteki hatalarını saklamak yerine yüzleşebilen biri... "Bütçe açığımız var, bu önemli ama şu anda Amerikalılar'ın en büyük açığı ve beni daha da çok düşündüreni, 'empati' açığı" diyor. (empati: kendini başkasının yerine koymak) Başkalarının nasıl hissettiğine önem vermiyoruz, şefkat hissimiz köreliyor. (ABD'lilerin süper güç olarak en büyük sorunları da şimdiye kadar bu olmadı mı?) "Afganistan'da, Irak'ta çocuğu ölen bir kadını kendimizden -bir şekilde- farklı görüyoruz, sanki böyle bir felaketi onun yaşaması normal de, bizim için söz konusu bile değilmiş gibi. Öyle bir toplum yaratmalıyız ki; farklılıklarımıza değil, benzerliklerimize ve ortak bağlarımıza sahip çıkabilelim. 'Benden farklısın' demekten ziyade, 'benim gibisin' diyebilmek... Korkularım, hayallerim, çocuğuma sevgim seninkinden farklı değil, aynı diyebilmek ve kendimizi başkasının yerine koyup, onun hissettiğini hissedebilmek." Barack, kendisinin bu konuda yardımcı olabileceğini söylüyor çünkü geçmişi dolayısıyla içinde pek çok değişik parça, tecrübe var.

ÖZLENEN POLİTİKACI TİPİ
Obama, uzun süredir görmediğimiz cinsten, Amerika'nın aç olduğu bir politikacı tipi. "Siyahların yaşam şeklinde bir antientelektüelizm var ve bunun ortadan kalkması gerekiyor. Rengimizle sınırlanmayıp, kendimizi ispatlayacağımız yolu seçmemiz lazım; tek çözüm sokaklar ve rap müzik olamaz" diyor ve şöyle devam ediyor: "İnsanlara zengin, güzel, ince, meşhur oldukları için değer veriyoruz ama kendi çocuklarımıza aşılamamız gereken en önemli özellik, faydalı bir insan olmayı göstermek olmalı." ABD'de önümüzdeki hafta yapılacak kongre seçimleri için televizyon kanalları birbirlerine iftira atan, gözünü iktidar hırsı bürümüş politikacıların negatif kampanyaları ile dolu. Obama ise güvenilir kişiliği ile eğer başkan olursa pek çok kişiye politikanın başka yüzünü gösterebilip, sevdirebilir. Özellikle genç nesil, Obama gibi liderlerin 'kabusa' dönüşen 'Amerikan rüyası'nı tekrar yaşayabilmek için bir umut olduğunu düşünüyor. Şimdilik bazı insanlar adını Osama, Yo Mama, Bahama, Alabama diye karıştırıyormuş (!) ama bana öyle geliyor ki, bu ismi akıllarından silemeyecekleri gün gelecek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gençler hayatı otomatik değil farkında yaşayın   / 28-10-2006
 Amerika kırmızıya boyandı   / 21-10-2006
 Bağışlamak yenilgi değil özgürlüktür   / 14-10-2006
 İnce görünme takıntısı tüm dünyayı sardı   / 07-10-2006
 Hülya Avşar ve sanatçı potansiyeli   / 30-09-2006
 Sigara içmek şahane!   / 23-09-2006
 Sırt ve bel ağrılarınız için yoga terapisi   / 16-09-2006
 Sınıf farkı hayatın her alanını esir almış   / 09-09-2006
 Öfke ve Nefret   / 02-09-2006
HAKAN & UTKU
Müşküle'deki yeni azalarla konuştuk!
İznik'in Müşküle...
ELVAN DEMİRKAN
Barack Obama'nın ışığı
Illinois eyaletinin genç,...
Kleopatra'nın sırrı cilt soyma işlemi Kleopatra'nın sırrı cilt soyma işlemi
Kleopatra'nın sırrı cilt soyma işlemi Kleopatra'nın sırrı cilt soyma işlemi
Güzelliği dillere destan Kleopatra'nın duru cildinin sırrı; ekşimiş...
Senaryoyu okumadan 'evet' dedim
Senaryoyu okumadan 'evet' dedim
Ünlü yapımcı Osman Yağmurdereli; Müjdat Gezen, Savaş Dinçel ve...
Ekstra teklifleri yağıyor
Ekstra teklifleri yağıyor
'Çok Yalnızım' adlı ilk albümü ile şarkıcılığa soyunan Asuman Krause,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.