kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kalbi Ege'de kalan Yunan profesör
Kalbi Ege'de kalan Yunan profesör
Cunta dönemi hapis yattı

Kalbi Ege'de kalan Yunan profesör

Türk ve Yunan dostluğu için üniversiteler arasında kalıcı işbirliği sağlamak amacıyla çeşitli projeler yürüten Yunanlı Prof. Costas M. Sophoulis, altı yaşında sığındığı Kuşadası'nı unutamıyor.

Yunan adasına dağılan Aegean (Ege) Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü Profesör Costas M. Sophoulis, Defne Türk-Yunan Dostluk Derneği'nin davetiyle İstanbul'a geldi. Bahçeşehir Üniversitesi'nde '21. yüzyılda üniversitelerin kapsamının yeniden belirlenmesi: Liberal eğitimin tanımlanması' konulu bir konuşma yapan Prof. Sophoulis, Türk-Yunan yakınlaşması için ortak eğitim projelerinin önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Yüksek öğretimde dünyanın her yerinde kriz var. Bana göre bu krizin nedeni üniversitelerin artık geleneksel rollerinden sıyrılıp yeni roller almak istemesi. Türkiye ve Yunanistan hem geleneksel hem modern yapılarda iki toplum. Bu nedenle Türk ve Yunan üniversiteleri arasında kalıcı işbirliği gerçekleştirmeliyiz." Prof. Sophoulis, aslında Türkiye'ye hiç de yabancı sayılmaz. İkinci Dünya Savaşı yıllarında işgal altındaki Samos Adası'ndan annesi ve iki küçük kız kardeşiyle kısa bir süre için Kuşadası'na sığındığı günler hâlâ hafızasında kayıtlı.

İŞGAL YILLARI SÜRGÜN DEMEKTİ
Yıl 1943... İkinci Dünya Savaşı günleri... Yunanistan'ın Samos Adası, Alman ve İtalyan işgali altındadır. Gökte ayın varlığı ile yokluğunun belli olmadığı bir gece vakti, adanın Türkiye'ye sadece bir kilometre mesafedeki kumsalında bir hareketlilik yaşanır. Adada işgalcilere karşı direnişi örgütleyen Evengelia, Almanların eline düşmemek için iki küçük kızı ve altı yaşındaki oğluyla Türkiye'ye kaçma hazırlığı içindedir. Silahlı direnişçiler kumsala getirdikleri küçük bir tekneye aileyi bindirir ve batmasın diye iki yanına su varilleri bağlanan tekne denize açılır. Kısa süre sonra Kuşadası'na ulaşır. Altı yaşındaki o küçük çocuğun adı Sophoulis'tir.

63 YIL SONRA KUŞADASI'NA GİTTİ
Bugün 69 yaşında olan Prof. Sophoulis ile Defne Türk-Yunan Derneği'nin, geçen mayıs ayında Denizli'de başlayıp Samos Adası'nda devam eden 5. Dostluk Festivali sırasında tanıştık. Aradan 63 yıl geçtikten sonra Kuşadası'na gelen Sophoulis bunca yıl sonra, ama bu kez normal yollardan geldiği Kuşadası'nda 'karmaşık duygular' içindeydi: "İşgalde babam bir direniş grubu örgütler. Bir süre sonra direnişi anneme devrederek, sürgündeki hükümete katılmak için Mısır'a gider. İşgalcilerin annemi gözaltına alacağı haberi gelince ülkeyi terk etmesi kararı alınır. Bizi Kuşadası'nda Ali Bey isminde, babamın bir arkadaşı karşıladı. Beş gün Ali Bey'in konuğu olduk. Daha sonra İzmir üzerinden Aydın'a oradan da trenle Ankara'ya ulaştık. Ankara'da 20 günlük misafirlikten sonra Beyrut üzerinden Şam'a, babamın yanına gittik." Yunanistan'ın işgali bitince, Sophoulis ailesiyle İskenderiye üzerinden Samos'a döner. Babası, 1946'da milletvekili, büyük amcası Themiztaklis de 1947'de Yunanistan'a başbakan olur. Sophoulis 1948'de bursla Amerikan Koleji'ne kayıt yaptırır. Yunanistan'da Marksizm'le ilgili yayınlar yasaktır, ama o Amerikan Koleji'nde komünizmi öğrenir. 1956'da Atina Üniversitesi'nin hem hukuk hem de iktisat bölümlerini bitirdikten sonra kariyer basamaklarını hızla tırmanır. 1964'te İktisat Bakanlığı Baş Koordinatörü olarak görevlendirilir. Ancak Yunanistan'da Albaylar Cuntası darbe yapınca serde direnişçilik, serde komünistlik vardır hemen 'yeraltına' iner. profesör

Metin SEVER BEŞ

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Iğdır'dan Amerika' ya uzanan bir hikâye
 Dikkat! Tükürebilirler...
 Dünyayı zenginler kurtaracak
 Keşanlı Ali'yle yeniden
 24 saat parti insanları
 Sarı çizmeli Mehmet Ağa'dan bugüne
 Eyvah motorum çalışmıyor
 2007 yaklaşırken
 Otomobil standları tasarımcılara emanet
 Modanın yükselen yıldızı
 Çocuklar evreni keşfediyor
 Seçim süper
 78. yaşını sahnede kutladı
 Huzur için bir küçük kaçamak
 Almanya artık 'tatlı vatan'
 Solistin 'as'ı gazinoda belli olur
 Motosikletler trafikte eşitlik istiyor
 Moda devinden seksi çanta
 Paris'te yaratıcılık sınır tanımıyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Doğa insanın kimliğidir
Geçen yılın mayıs ayında 100...
Deniz felaketlerinin cesur kurtarıcıları
Deniz felaketlerinin cesur kurtarıcıları
Amerikan usulü kahramanlık dönüyor. Aslında siyasetten çok uzak bir...
'Dünya Ticaret Merkezi' üzerine ilginç bir yorum
'Dünya Ticaret Merkezi' üzerine ilginç bir yorum
Oliver Stone'un beklenen filmi Dünya Ticaret Merkezi...
Tek mekânda hepsi bir arada
Birçok restoran 24 saat faydalanılabilmek için, aynı zamanda kafe,...
Afili depresif
Sadece internetten yüzbinlerce kişinin 'indirdiği' Afili Yalnızlık şarkısının...
Osmanlı bir gecede kurulmadı
Yaşamını İngiltere'de sürdüren Bafralı İsmail Tokalak,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.