kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bu filmden dolayı başım dik geziyorum'
'Bu filmden dolayı başım dik geziyorum'
'Ona özel rol yazdık'

'Bu filmden dolayı başım dik geziyorum'

G.O.RA.'yla seyirci rekoru kıran yönetmen Ömer Faruk Sorak'ın son filmi Sınav, eğitim sistemini ve sınav stresini konu alıyor. Sorak, filmi izleyen anne babaların ve eğitimcilerin gençlere daha farklı bir gözle bakmaya başlayacaklarını söylüyor. Kendisi de sınav stresi yaşamış bir gencin babası olan ünlü yönetmen filminde de gençlere birçok fırsat tanımış. Birbirinden genç ve yetenekli oyunculara, filmin sponsoru Gnctrkcll üyesi 20 genç de eşlik ediyor. Tabii dünyaca ünlü oyuncu Jean Claude Van Damme'ın varlığı da filmi renklendiriyor. Sorak'la Sınav, gençler ve Van Damme üzerine konuştuk...

'BU FİLM DE BEN DE VARIM'
- ÖSS'yi eleştiren bir film çekerken yaşadıklarınız mı yoksa gözlemledikleriniz mi esin kaynağı oldu?
- Gözlemlerim aslında. Gençlik filmi yapmak istedim ama Sınav gençlerin duygularını sömüren, nasılsa gençler rağbet ederler diye yapılmış bir film değil. Ailelerinin ve çevrelerinin gençleri anlamasını sağlayacak bir film oldu. Tabii bir de o dönem oğlum Ozan da ÖSS'ye giriyordu. Hatta biz üniversite sınavının olduğu gün İstanbul Üniversitesi kampus kapısının önünde çekim yaparken oğlum da İstanbul Teknik Üniversitesi'nde üniversite sınavına giriyordu.

- Oğlunuzun sınav dönemine denk gelmesi tesadüf müydü?
- Aslında çok tesadüf denemez. Gençliğin yanında duran bir film yapmaya karar verdiğim andan itibaren yakınımda duran en önemli referans oğlumdu. Gençleri anlayabilmemde o ve arkadaş çevresi çok yararlı oldu. Üniversite sınavına hazırlanan bir çocuğumun olması önemli bir artı getirdi.

- O süreci siz de birebir yaşadınız yani. Eleştirdiğiniz anne-babalar gibi oldunuz mu o dönem?
- Evet, bu filmde ben de varım. Belki de en eleştirilecek yanlarıyla duran veli tiplemelerinden biri de benim aslında. Her seferinde de tüylerim diken diken olarak izliyorum. Sanki bir başkası yapmış da bana da 'İzle,' demiş gibi... Ve hakikaten bazen 'Keşke kendi çocuğumun yanında daha farklı olabilseymişim,' diyorum açıkçası.

'HAKİKATEN OYUNCU SEÇTİM'
- Filmin izlenmesi konusunda gençlere mi güveniyorsunuz, anne babalara mı?
- Herkese güveniyoruz çünkü eğitim bir ülkenin ne kadar gelişmiş olduğunun göstergesi olan temel unsurlardan biri. Öğrenciler, veliler, eğitimciler ve özellikle de kanun koyucular bu filmi en özeleştirel ve yansız haliyle izleyecekler. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde milli eğitim bakanının söylediği bir söz var; 'Maarif ne hoş olurdu şu okullar olmasa.' Görüyoruz ki geçmişten günümüze hiçbir şey değişmemiş. Seyirci de tarafsız bir gözle izlerse bize hak verecektir diye düşünüyorum. Ama sonuçta bu ülkede 70 milyonun beğendiği bir iktidar olmadığına göre 70 milyonun beğeneceği bir film de olmayacak.

- Bir önceki filminiz G.O.R.A. çok izlendi. Aynı başarıyı yakalayamamaktan endişe duyuyor musunuz?
- Açıkçası bu düşünceyle yola çıkmadık. Çünkü bir şeyi bir öncekinden daha çok izletmeye çalışırsanız, ticari koşullar içinde yönelmeniz gereken, ilkelerinize ters düşen bazı şeyler olabilir. Ben o ilkelere sadık kalarak bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Bu filmi yapmış olmaktan dolayı da başım dik geziyorum. Bunun seyirci sayısına da yansıyacağını düşünüyorum. İyi bir şey yaparsanız cevabını da iyi alırsınız.

- G.O.R.A.'nın izlenme rekoru kırmasındaki en büyük etkenlerden biri Cem Yılmaz'ın varlığıydı. Sınav için oyuncu seçerken bunu düşündünüz mü?
- Hayır. Ben burada hakikaten oyuncu seçtim. Bu filmdeki bütün oyuncular o kadar hissederek ve yaşayarak oynadılar ki zaten filmi izlediğinizde bunu hissediyorsunuz.

EYLEM BİLGİÇ

DİĞER AJANDA HABERLERİ
 Güldürürken düşündüren filmler
 Ah o şarkıların gözü kör olsun
 İskoçya'dan armağan
 Taklit değil aslen cazcı
 İnandığın masalları anlat, gerisi yalan
 raflardan
 mekân
 alternatif rota
 7 gün 7 gece
 Karanlıklar Ülkesi: Evrim
 dvd ekranı
 Kornasız otomobil istiyoruz
 Haftanın en 'düşük' şekeri
 'İpod aldım, pişmanım'
 Reklamlar Rock'n Roll
 Ankara'da 12 saat
 Havalar nasıl olursa olsun sizin teknolojiniz yanınızda...
 Trakya'nın bütün yıldızları
 Hokkabaz
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
  » Ajanda
    Güncel
    Gezi
Ocakta seçim gözüküyor
Ocakta seçim gözüküyor
Başbakan Yardımcısı Şahin'in ihbarıyla açılan soruşturmanın sonunda...
Tam bir suç makinası
17 yaşından beri çetenin de aralarında bulunduğu 34 suçtan gözaltına...
Ölüm kararını aile meclisi aldı
Van'daki töre cinayetini amca ve dayılar istedi, aile ölüm kararını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.