kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İspanya, Warner Bross ve Cannes onu istedi!
İspanya, Warner Bross ve Cannes onu istedi!
Ben Türkiyeliyim!
İspanyollar çok sevdi
Neşet'in yeri farklı!

İspanya, Warner Bross ve Cannes onu istedi!

Yurtdışında verdiği konserlerle dünyada adını duyuran Aynur, bu hafta İspanya'da gerçekleşecek olan WOMEX fuarında konser verecek! Ocak ayında Cannes'da gerçekleşecek olan ve dünyanın en önemli müzik fuarı olan MIDEM'de de sahneye çıkması için Türkiye'den davet edilen Aynur, Warner Bross'un da peşinde olduğunu söylüyor: Mutlaka albüm yapalım dediler. Performansım göz ardı edilemez, kaliteli bir şey yapmışsan, insanları etkiliyorsun!.

Birçok kişi Aynur'u Yavuz Turgul'un 'Gönül Yarası'nda söylediği türkü ile tanıdı... Filmde Nazım (Şener Şen) ve Dünya (Meltem Cumbul) bir türkü bara gider. Aynur, 'İncir Ağacı' adlı Kürtçe türküyü söylemeye başlar... Dünya ise içli bir şekilde ağlamaya... Nazım sorar; "Kürtçe biliyor musun?" Dünya cevap verir; "Bu türküde ağlamak için Kürtçe mi bilmek gerek?" 'Gönül Yarası'nın ardından Fatih Akın'ın 'İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek' adlı filminde de bir türkü seslendiren Aynur, işte bu film sayesinde dünya festivallerine katılmaya başladı... Bugüne kadar yurtdışında gerçekleşen birçok festivale katılan 29 yaşındaki şarkıcı, 25-29 Ekim günleri arasında İspanya'nın Sevilla şehrinde düzenlenecek olan The World Music Expo'da (Dünya Müzik Fuarı-WOMEX) 28 Ekim'de 45 dakikalık bir konser vermek üzere seçildi. Kolombiya'dan Mali'ye, İsrail'den Brezilya'ya, Meksika'dan Afganistan'a, Kongo'dan ABD'ye, dünya müziği yapan şarkıcı ve grupların davet edildiği fuara geçen yıl Türkiye'den Mercan Dede katılmıştı. WOMEX'te konser vermenin önemli olduğunu söyleyen Aynur, bir başka önemli organizasyona daha katılacağını söylüyor: "Ocak ayında Cannes'da yapılacak olan 'MIDEM' (The World's Music Market) adlı fuarda konser vereceğim. Orada yer almak, WOMEX'ten bile önemli..." PARA VERMEDEN KATILIYORUM

* WOMEX'in özelliği nedir?
Dünya müzik arenasının önemli müzik fuarlarından biri WOMEX. Dünyanın her yanındaki prodüktörlerin, müzik yönetmenlerinin ülke ülke gezip başka prodüktörlerle, şirketlerle konuşması yerine; bir araya gelmelerini sağlayan bir fuar. Sektör için çok önemli bir buluşma kısacası... İspanya'da albümüm çıktı, yaklaşık 10 bin tane basıldı, çok iyi bir satış yakaladım. Birinci albüm çok beğenilince, ikinci albümüm de iyi sattı. Herkes ülkesinden müzisyen öneriyor fuar komitesine. İspanya'da işlerimi yürüten ajansım beni önermiş. Üstelik bir sürü prodüktör dinleyecek diye WOMEX'e parayla katılıyorsun.

* Kim veriyor para, ajansınız mı?
Ajans sadece bizim masraflarımızı karşılıyor, biz para vermeden katıldık.

* O nasıl oldu?
Bilmiyorum, beğenmişlerdir belki, onun için almamışlardır. Neden olduğunu bilmiyorum ama para verilmediğini biliyorum. Yaklaşık 2 bin 600 grubun içinden 30 grup seçildi. Yani bu yıl sadece 30 kişi konser verecek. O kişilerden biri benim.

* Fuara Türkiye'den sadece siz mi katılıyorsunuz? Başka başvuran olmuş mu?
Evet yalnız ben. Benden önce Türkiye'den ilk kez geçen sene Mercan Dede katılmıştı. Duyduğum kadarıyla Türkiye'den de sunulan isimler olmuş.

* Sizin seçilmeniz, başarılı olduğunuzun bir göstergesi mi?
Evet tabii. Çünkü sağlam kökleri olan Kürt müziği yapıyorum. Klasik Kürk müziği de yapıyorum. Daha yeni yeni kendini ifade eden bir kültür olduğu için, gösterdiğimiz performans herhalde gözardı edilemez! Kaliteli ve doğru bir şey yapmışsan bu bir yerde insanları etkiliyor. Türkiye'de çok başarılı sanatçılar var. Ama bu bana denk geldi; fuar komitesinin tercihi...

* Belçika'daki Avrupa Birliği Parlamentosu'nda bir konser verecektiniz. Ne zaman olacak bu konser?
Onu yapımcım Hasan Saltık biliyor. Hasan Bey ile Alman Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir çok iyi görüşür. Cem Bey, Hasan Bey'e söylemişti. En son gördüğümde konseri yapacağımızı söyledi Hasan Bey bana. Ama ne zaman bilmiyorum. FATİH AKIN'IN ETKİSİ BÜYÜK

* Bu sene neler yapmak istiyorsunuz kesinleşen projeler dışında?
Önceki hafta ABD'de San Francisco Müzik Festivali'ne katıldık. Warner Bross yetkilileri beni izledi. 'Mutlaka albüm yapalım' dediler. Miami, Hollywood, New York, Los Angeles ve Chicago'yu kapsayan bir turne istediler. Ama netleşen bir şey yok. Warner Bross bağlantılı olarak belki filmlerde de rol almamı isteyebilirler ama benim işim olmaz sinemayla! Bunun dışında artık İstanbul'da ve Türkiye'de daha çok konser vermek istiyorum. Festivaller bitip de ara olduğu zaman İstanbul, Ankara ve İzmir'de solo konserler vereceğim. Bunun dışında ocak ayında Cannes'da gerçekleşecek olan MIDEM adlı fuarda konser vereceğim. 100 ülkeden 10 bin kişinin katıldığı, dünyanın en önemli müzik sektörü fuarı. Orada da konser vereceğiz. Yine para vermeden... (Gülüyor)

*
Bundan önce de birçok festivale gittiniz. Genellikle de davet ediliyorsunuz. Nedir size olan bu ilginin nedeni?
En büyük etkenlerden biri Fatih Akın'ın filminde bir şarkımın yer alması. Film Avrupa'da gösterildiği için, bunun çok etkisi oldu. Bir de Kalan Müzik takip edilen bir şirket dünyada. Batı, yüzünü Doğu'ya çevirdi ve etnik, geleneksel müziklere büyük ilgi gösteriyorlar. Bizden bile iyi takip ediyorlar. Aynı zamanda iki albümüm de başarılı oldu; yurtdışında dergilere kapak oldum ve belleklerde yer ettim.

* Yurtdışında size nasıl eşlik ediyorlar?
Gözleri kapalı, trans halinde dinliyorlar. Dinleti şeklinde geçiyor konserlerim. Ben de bunu çok seviyorum...

SEZEN BAŞARAN / GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'Sınav'ın yıldızları sıkı kopyacı çıktı
 'Hokkabaz' sonrası birbirlerine girdiler
 Kadın filmlerinin cesur yüzü yine kadını anlattı
 Bir kadeh rakı ve Mucize Nağmeler
 İspanya, Warner Bross ve Cannes onu istedi!
 İbo ucuz şov yapıyor Tarkan çok gerçekci
 Amelie gönlünün prensini buldu
 Oyunculuğa ara verecek
 Hurley'nin oğlu gazetecileri görünce çılgına dönüyor
 Aradığı aşkı sonunda bulabildi
HAKAN & UTKU
Seksüellerden seksüel beğen!
Müjdeler olsun, şimdi de...
AYŞE TÜTER
Muzlu tartölet
Unun ortasını açın. Yumurta, tuz ve...
SEDA KAYA GÜLER
Sen de mi Hakkı Devrim!
Meğer Hakkı Devrim de ana...
Bio-canlandırıcılarla cildiniz de bayram etsin
Bio-canlandırıcılarla cildiniz de bayram etsin
Deri altına yapılan minik 'bio-canlandırıcı' enjeksiyonların ardından...
Bayramda baklava değil sütlü tatlı ve meyve yiyin
Bayramda baklava değil sütlü tatlı ve meyve yiyin
Baklavaların böreklerin ikram edildiği Şeker Bayramı'nın tadı...
Rüzgar Midyat'tan esiyor
Rüzgar Midyat'tan esiyor
Altı hafta önce yayınlanan ilk bölümüyle televizyon klasikleri...
Oya Eczacıbaşı bir ilki gerçekleştirdi
Oya Eczacıbaşı bir ilki gerçekleştirdi
Sanat dünyasının değerlerinin belirlendiği Venedik Bienali, 110...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.