kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Four Seasons Otel'in baharatlı dondurması var

Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma

Şanlıurfa'da bir pastane, isotlu dondurmasıyla adından söz ettiriyor. Bu acı-tatlı lezzetle komşu illeri fetheden işletme sahibi, şimdi de dondurmasını ihraç ediyor.

Şanlıurfa'da sıcak havadan bunalan vatandaşlar, Urfa ev isotuyla yapılan dondurmayla serinliyor. Acılı yemeklerdeki kullanımıyla ün yapan isot, dondurmada da kullanılıyor. Şanlıurfa'da altı yıldan beri satılan isotlu dondurma satışları çöl sıcaklarının gelmesiyle arttı. İlde günde 35 ile 40 kilo arasında isotlu dondurma tüketiliyor.

Patenti alınmış
Türkiye'de kendisinin bir ilki gerçekleştirdiğini ve isotun yaşamın her alanına girdiğini söyleyen dondurma ustası Said Karakaş, "Kahramanmaraşlılar patatesli dondurma yaptı. İsotlu dondurmayı da ben yaptım," diyor. Yaptığı dondurmanın noter onaylı patentini de alan Karakaş, "Sade ve karışık dondurmalara nazaran isotlu dondurmaya talep daha çok," diyor. Urfallıların çok beğendiği isotlu dondurmayı yurtdışına pazarlamak için çalıştıklarını söyleyen Karakaş bu konudaki çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Tadanlar vazgeçemiyor. Siparişlere yetişemediğimiz günler oluyor. Şehir dışından gelenler memleketlerine beraberinde bizim dondurmamızı götürüyorlar. Hatta Türkiye'nin diğer illerinden bile sipariş alıyoruz ve uçakla gönderiyoruz." İsotlu dondurma acı olmasına rağmen, daha fazla acı olması için üzerine ayrıca Urfa isotu da serpilebiliyor. Gaziantep'ten isotlu dondurmanın tadına bakmak için gelen Mesut ve Beyza Çolaksel çifti de bunu tercih edenlerden. "Uzun süredir zaman yaratıp isotlu dondurmanın tadına bakmak istiyorduk," diyen genç çift, dondurmayı satan Dolunay Pastanesi'ni daha sık ziyaret edeceklerini söylüyor.

Mehmet YILDIRIM

DİĞER GURME HABERLERİ
 Ay ışığında romantik yemekler
 Şehirdeki son İtalyan
 Manzara ve lezzet bir arada
 Yemek bizden sorulur
 Bu mönüye karşı koymak zor
 Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
 Müzede lezzetli eserler de var
 Sanki küçük Japonya
 Çorbada Japon eriştesi var
 Dönerin de şifalısı varmış
 Manzara baş döndürüyor
 Guruba karşı bir keyif
 Tarihi köşkte ızgara keyfi
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
'Çok ağır utangaçlığım vardır, çok ağır...'
'Çok ağır utangaçlığım vardır, çok ağır...'
Eski Spordan Sorumlu Devlet Bakanı, Trabzonspor Onursal Başkanı...
Göğsünüzü gere gere...
Göğsünüzü gere gere...
Büyük göğüslerinizden şikayetçiyseniz, Angelina Jolie, Salma Hayek...
24 saat parti insanları
Merve 28, Emrah Gürcan 29 yaşında iki kardeş. Birisi avukat diğeri...
Sarı çizmeli Mehmet Ağa'dan bugüne
Ayakkabının, bir zamanlar sınıfsal ve dinsel farklılıkları ortaya...
İngiliz politikası kardeşi kardeşe nasıl düşürdü?
Bir ay önce bu sütunlarda, önceki filmi Duygudan da Öte vesilesiyle Ken...
Perdede bir kadın erkek hesaplaşması
İklimler Cannes 2006'da genel bir hayranlık yarattı, dünya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.