kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alfabeyi öğrenmek artık hem eğlenceli hem kolay
Alfabeyi öğrenmek artık hem eğlenceli hem kolay
Çocuk adına çok konuşup az iş yapıyoruz

Alfabeyi öğrenmek artık hem eğlenceli hem kolay

Geçtiğimiz ay çıkan 'ABC Müzikli Alfabe' adlı albüm, çocukların alfabeyi müzik eşliğinde öğrenmelerini hedefliyor. Projenin mimarlarından Tekin Özertem iddialı konuşuyor: Eğlence ve eğitimin iç içe geçtiği albümü küçük-büyük herkes sevecek.

Çocuklara yönelik eğitici çalışmalarıyla ve yapımcılığını üstlendiği çocuk programlarıyla tanınan Tekin Özertem ile Türkiye'nin en iyi müzisyenleri arasında yer alan Doğan Canku bir araya geldi ve 'ABC Müzikli Alfabe' adında bir albüm hazırladı. Sony DMG tarafından 14 Eylül'de satışa sunulan ve toplam 30 parçadan oluşan CD, Türkiye'nin ilk müzikli alfabe albümü niteliğini taşıyor.

DİLDE YOZLAŞMA BİTSİN
Projenin fikir babalarından Tekin Özertem, "Konfüçyüs; 'Dilini yitiren bir ulus yok olmaya mahkumdur' demiş. Biz de dilimizdeki yozlaşmanın önüne geçebilmek için, işe çocuklardan başlamak istedik ve onların alfabeyi daha iyi öğrenebilmeleri için müzikli bir albüm hazırladık" diyor. Eğlence ve eğitimin iç içe geçtiği bu projenin detaylarını 23 Nisan Çocuk Şenlikleri'ni Türkiye'ye kazandıran isim olarak da tanınan Tekin Özertem ile konuştuk...

* 'ABC Müzikli Alfabe' projesi nasıl doğdu?
Müzikli alfabeyle ilgili ilk çalışmayı 1973'te TRT'de benim yazıp yönettiğim 'Bizim Sokak' adlı programda yapmıştık. Yıllar sonra bu albümü çıkarma fikri, Türk dilinde oluşan yozlaşmayı gördükten sonra oluştu. Bir şeyleri düzeltmek için işe alfabeden başlamamız gerektiğini düşündük; Doğan Canku ile harekete geçtik. BİR İLK NİTELİĞİ TAŞIYOR

* Türkiye'de ilk defa mı bir müzikli alfabe albümü çıkarılmış oldu?
Evet. Ama alfabenin müziklenmesi ilk kez 1928 yılında olmuş. Atatürk İstiklal Marşı'nı besteleyen Zeki Üngör'e bir de alfabe marşı besteletmiş. O çalışmadan sonra bu ikinci müzikli alfabe çalışması. Ancak albüm olarak bir ilk.

* Projeyi hazırlarken eğitmenlerle temasa geçtiniz mi?
Hayır çünkü benim hem tiyatro, hem çocuk psikolojisi, hem de klasik diller edebiyatı eğitimim var. Bu projede kendi uzmanlığımdan yararlanmam yeterli oldu.

* Albümde kaç şarkı var?
29 harfin her biriyle ilgili bir şarkı, bir de alfabe şarkısı var. Şarkıların tamamının sözlerini ben yazdım. Besteleri de Doğan Canku yaptı. Şarkıları yorumlayanlar arasında Doğan'ın kızı Ece de var.

BÜYÜKLER DE DİNLEYECEK
* Albümde genellikle ritmik melodilere yer vermişsiniz...
Çocukların büyükler için yapılmış şarkıları söylemeye özendiklerini bildiğimiz için o ritimlerde parçalar yaptık. CD'de Azeri müziği de var, türkü formu da, Rock'n Roll da. Bu CD sadece çocuklar için değil, 4 yaşından itibaren herkes için. Şarkıları dinlerken çocuklar kendilerini büyük gibi hissedecek, büyükler de içlerindeki çocuğu yeniden keşfedecek.

* Müzikle eğitimin çocukların alfabeyi öğrenmelerine nasıl bir katkısı var?
Müziğin eğitimde kolaylaştırıcı bir etkisi var. Bildiğiniz bir şarkının sözlerini müziksiz söylemeye çalışın, zorlandığınızı görürsünüz. Oysa müzik eşliğinde söylerken sözcükler kendiliğinden ağzınızdan akar. O bakımdan müzik eşliğinde eğitim çok önemli ve yararlı.

* Aynı zamanda eğlenceli de...
Kesinlikle. Bizim okullarımız maalesef asık yüzlü. Oysa özellikle birinci sınıf öğrencileri için eğitim şen şakrak olmalı. Bir atasözümüz vardır; 'Oynamayan tay, at olmaz' diye. Oynamayan çocuk da iyi bir yetişkin olamaz. Oyun çocuk için sonsuz bir yaratıcılık alanıdır. Müzikli alfabe çocukların sınıfta öğretmenleriyle keyifli vakitler geçirmesini sağlayacak. Ben şarkıların sözlerini yazarken çok eğlendim. Eminim insanlar da dinlerken eğlenecek. Bence bu yıl, okuma bayramlarında da çok büyük şenlik yaşanacak bu albüm sayesinde.

BİR DE SİTE KURACAKLAR
* Albümde ünsüz harfler yanlarına 'e' eklenerek telaffuz edilmiş. Oysa günümüzde birçok insan ünsüz harfleri yanlarına 'a' ekleyerek okuyor...
Türkçe'de ünsüzler yanlarına 'e' ünlüsü alarak ünlenirler. Ülkemizde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 'Kata- te-ce' diye okunuyor. Oysa kaka pis demek. Dilde bir aşağılık kompleksi de yaşıyoruz. Özellikle gençlerde dil bilinci yaratmamız şart. Ben bugüne kadar kurulmuş Türk devletlerinin yıkılmasını Türkçe'yi unutmalarına bağlıyorum. Atatürk'ün harf devrimini yapmasının nedeni de Türk'ün Türkçe ile birleşerek kendini ifade etmesini sağlamaktı.

* Yeni projeleriniz var mı?
Sırada bir müzikli alfabe sitesi çalışmamız var. Sitede çocuklar Türkçe ile bilgisayar aracılığıyla yakından ilgilenecek. Oynayarak Türkçe'yi ve sözcüklerin doğru telaffuz edilişlerini öğrenecek.

ECE SARUHAN - GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Ebru'nun dizisine Huysuz dopingi
 Çocukların en sevdiği ünlüler için geri sayım
 Ramazanda konuş bayramda kazan
 Yakala Co'nun ihanet acısına büyük ilgi
 Bu rol kariyerim için süper olacak
 Sultan'ın 'Suna' filmi Akçaylılar'ı sevindirdi
 Erol Köse'ye 'cinsel taciz' davası
 Hokkabaz'ın gala gecesine yıldız yağdı
 Alfabeyi öğrenmek artık hem eğlenceli hem kolay
 Hollywood'un 'rüya takımı' aynı filmde
 Yeni başlangıçlara yelken açıyor
 Yeni çıkan albümler
 Pratık bilgiler
 Halk ne diyor?
AYŞE ÖZYILMAZEL
Cem'in 'Hokkabaz'ı hayranlarını böler
Pınar'la Yağmur...
ÖZAY ŞENDİR
Eti, Ülker, benzerleri ve devlet göreve
PKU diye...
ŞENGÜL BALIKSIRTI
Gitmeyi göze almak
Aliye dizisi, finaliyle birilerinde...
AYŞE TÜTER
Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Fırında...
Hiç ilaç kullanmadan tüp bebek olmaz mı?
Hiç ilaç kullanmadan tüp bebek olmaz mı?
Son günlerde tıp dünyası bu konuyu tartışıyor! Bazı doktorlar,...
Laboratuvar sonucu doğru mu?
Laboratuvar sonucu doğru mu?
* Bir ay önce ağır bir hastalık geçirdim. Akciğer damarlarım...
Kendine bayram hediyesi almış!!!
Kendine bayram hediyesi almış!!!
Göğüslerindeki silikonları yeniledikten sonra iş patlaması yaşayan...
Dereli işleri büyütmüş
Dereli işleri büyütmüş
Evde boncuk dizerek başladığı tasarımcılık işinde kısa sürede büyük...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.