kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tüp bebekler kıymetli bebekler mi?
Tüp bebekler kıymetli bebekler mi?
Donmuş embriyo daha avantajlı

Tüp bebekler kıymetli bebekler mi?

Yıllarca özlemi çekilen, maddi ve manevi zahmetlere katlanılarak kavuşulan tüp bebekler, doğal olarak aileleri için kıymetli bebekler oluyor. Üstelik aynı durum doktorlar için de geçerli. Tüp bebek gebeliği riskli olduğu için tüp bebek hekimleri daha dikkatli ve bazen en az bir psikolog kadar anlayışlı olmak zorunda.

Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, bebek özlemine kavuşabilmek için tedavi gören ailelerin ve doktorların yaşadığı süreçle ilgili soruları yanıtladı:

* Tüp bebekler kıymetli bebekler midir? Tüp bebekler tedavi sonucu elde edildikleri için direkt kıymetli bebekler grubuna girerler. Aileler açısından; yıllarca özlemi çekilmiş, maddi, manevi zahmetlere katlanılarak elde edilmiş bebekler olduğu için çok çok kıymetli zaten. Bizim açımızdan da; spermi ya da yumurtası az olduğu için veya tek yumurta ya da tek spermle elde edilen gebelikler olduğu için, kıymetli bebekler tabii.

* Tüp bebek gebelikleri riskli gebelik mi? Tüp bebek tedavisi sonucu gerçekleşen gebelikleri riskli gebelik olarak görebiliriz. Bu hastaların, hamilelik süresinde de konunun uzmanı hekimler tarafından takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yapılan çalışmalarda, doğal yöntem ile tüp bebek tedavisi sonucu gebe kalmış hastalar karşılaştırıldığında; gebeliğe bağlı komplikasyonların daha fazla olduğu görüldü. Çünkü, tüp bebek tedavisi gören hastaların, gerek yaş gerek tıbbi özgeçmiş nedenlerinden dolayı doğal yolla gebe kalanlardan farklı olduğunu görüyoruz. Ayrıca tedavi sonucu, çoğul gebeliğe de rastlandığı için bu grup hastalarda daha sık hastaneye yatma veya cerrahi operasyon olma özelliği de var.

* Sadece tıbbi yönü mü var? Tüm bunlara ilave olarak, uzun yıllar sonra gebeliği elde etmiş çiftlerin endişeleri, doğal yöntemle gebe kalmış çiftler gibi olmuyor tabii. Bu yüzden tüp bebek hekimleri daha anlayışlı olmak zorunda. Hatta psikolojik destek vermek gerektiğine inandığım için merkezimizde Psikolojik Danışmanlık birimi de kurulduğumuz günden bu yana var. Genel olarak baktığımızda, tüp bebek gebeliklerinin diğer gebeliklerden farklı olduğu aşikardır.

* Tüp bebek gebelerinden ekstra testler isteniyor mu? Çoğul gebeliklerde daha sıkı bir takip gereklidir ve kromozom anomalileri saptamaya yönelik amniyosentez yapılması olasılığı artar.

* Tüp bebek gebeliklerinde düşük riski nedir? Tüp bebeklerde düşük riski, tekiz gebeliklerde normal gebelik gibi yüzde 15 civarındadır.

* Tüp bebekler ileriki hayatlarında tamamen sağlıklı çocuklar oluyorlar mı? Bununla ilgili araştırmalar hala devam ediyor. Şu ana kadar mevcut datalar, bir fark olmadığını ortaya koyuyor. Ayrıca, üremeye yardımcı tekniklerle doğan bebeklerle normal yoldan doğan bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimlerini karşılaştıran çalışmalar da sürüyor.

* Anne ya da babası kısır olduğu için tüp bebeklerin de ileride kısır olma riski var mı? Böyle bir risk var. Ama sadece erkek faktöründe söz konusu. Babada genetik olarak sperm üretim problemi varsa, çocukta da olma ihtimali var. Bu durumda tabii çocuğun da tüp bebek tedavileri ile bebek sahibi olmak zorunda kalması bilimsel olarak bilinen bir gerçek.

* Tüp bebekler mutlaka sezaryenle mi doğmalı? Tüp bebeklerin mutlaka sezaryenle doğması gerektiği şeklinde bir kayıt yok. Ancak riskli bir gebelik olduğundan doğum şekline karar verirken çoğunlukla, ani gelişebilecek bir takım riskleri ekarte edebilmek için sezaryenle doğum kararı alınıyor. Zaten normal doğum tercih edenler pek olmuyor. Çünkü tüp bebek yöntemiyle gebe kalmış anne adayları zor elde ettikleri bu gebeliği, normal doğumla riske atacaklarını düşünüyorlar. Unutulmamalı ki; tüp bebekte çoğul gebelik daha sık olduğundan erken doğum riski artar.

* Tüp bebeklerin sakat olma riski diğerlerinden farklı mı? Bu grup kişilerin, daha sağlıklı olan ve doğal gebe kalanlara göre anomalili bebek doğurma riski fazladır. Doğal bariyerler aşılarak gebelik elde edildiği için normal toplumda 100 binde bir olasılıkla gözüken bazı ender 'imprintig' dediğimiz genetik rahatsızlıların, bu tür gebeliklerde göreceli olarak arttığı iddia ediliyor.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Tüp bebekler kıymetli bebekler mi?
 Ailenizin doktoru
 İkiz bebek aslında tüp bebek hatası mı?
 Sürekli oturanlar fıtığa dikkat
 Damarlarınızı cevizle temizleyin
 Kötü ağız kokusu orucun parfümü mü?
 Yumurtayı veren mi doğuran mı anne anne?
 Mandalina kanserden koruyor
 Çikolata kisti deyip geçmeyin
 Verilen ilacı cesaret edip kullanamadım
 Estetik bilimi Newton'a karşı
 Yüksek topuk 6 kilometre yürüyüşe eş değer
 Okumayı çözemediyse Einstein gibi olabilir
 Diyetkolikler için yepyeni bir formül: ARL
 Çalıştığım yerde sigara içiliyor
Bayramda herkes Antalya'da
Bayramda herkes Antalya'da
23-24-25 Ekim tarihlerini kapsayan 3 günlük bayram tatilini fırsat...
Halk ne diyor?
Cep çocuklarımızın güvenliği için gerekiyor

Okulda...
Koçyiğit'in torununu playboy Murat kaptı!
Koçyiğit'in torununu playboy Murat kaptı!
Geçtiğimiz günlerde 18 yaşına basan, ünlü sinema sanatçısı Hülya...
Umarım tatili zehir olmaz!
Umarım tatili zehir olmaz!
Fenerbahçe, bu akşam UEFA Kupası'nda Newcastle United'la karşı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.