kapat
   
17 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa basınından karamsar tablo

Lüksemburg'da yapılan Türkiye-AB Troykası toplantısı ile 301'inci madde ve Kıbrıs konusunda yaşanan sıkıntılar, Avrupa basınına yansıdı. Financial Times gazetesi, "Kriz beklentileri yaygın" görüşünü öne sürdü. The İndependent ise, Türkiye'ye zaman azaldığı uyarısı yapıldığını belirtirken Le Monde, müzakerelerin Aralık'ta dondurulabileceği veya yavaşlatılabileceğini iddia etti.

FİNANCİAL TİMES: KRİZ BEKLENTİLERİ YAYGIN

İngiliz Financial Times gazetesi, Lüksemburg'da Türkiye'ye ifade özgürlüğünün acilen sağlanması gerektiği bildirildiğini belirterek Türkiye'nin AB üyelik sürecinin canlanması beklentilerinin azaldığını öne sürdü.

AB
Komisyonu Üyesi Olli Rehn'in 301'inci madde konusunda yargıçların vereceği kararların beklenmesine karşı çıktığını, adım atılmasını istediğini kaydeden gazete, "Dünkü toplantı, Ankara'nın müzakerelerin bu yılın sonuna doğru bir kriz noktasına geleceği ve kurtarılması mümkün olmayacağı yaygın beklentiler arasında yapıldı" diye yazdı.

AB Komisyonu'nun Türkiye'yi ikna umutlarının Fransa tarafından önemli ölçüde karmaşıklaştırıldığını kaydeden gazete, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de 301'inci maddenin gözden geçirileceği yönünde net bir işaret vermediğini belirtti.

Gazete, Brüksel'in Türkiye'deki reform sürecinin önemli ölçüde yavaşladığına inandığını belirterek Komisyonun gelecek ay yayınlanacak raporun ardından AB devletlerinin Türkiye ile müzakerelerin durdurulması gerekli olup olmadığı tartışacağını kaydetti.

Müzakerelerin Kıbrıs nedeniyle şimdiden durduğunu yazan gazete, Finlandiya tarafından önerilen formülün kabul edileceği yolunda pek bir işaretin bulunmadığını da öne sürdü.

İNDEPENDENT: AB'DEN TÜRKİYE'YE SERT UYARI

Diğer bir İngiliz gazetesi The İndependent ise, "AB, Türkiye'yi üye olmak istiyorsa Kıbrıs'a (Rum Kesimi) limanlarını kullanmaya izin vermesi gerektiği konusunda uyardı" başlığı ile verdiği haberde AB'nin Türkiye'ye AB müzakereleri sürecinin kurtarılması için zamanın hızla azaldığı yönünde sert bir uyarı yaptığını yazdı.

Yoğun diplomatik girişimlerin arasında Olli Rehn'in Kıbrıs konusunda son bir "fırsat penceresi"nin bulunduğuna dikkat çektiğini kaydeden gazete, AB diplomatlarının Lüksemburg'da Türk diplomasisini cesaretlendirmeye çabaladığını ve Ankara'nın Fransa'ya öfkesini yatıştırmaya çalıştığını yazdı.

Diplomatların Abdullah Gül ile yapılan görüşmeler için "iyi bir atmosfer, iyi bir görüşme ancak hamle yok" dediklerini yazan gazete, "Türk tarafı, Kıbrıs'ın geleceğine ilişkin BM müzakerelerinin kapsamının dışında yapamayacağını savunarak Maraş konusunda taviz vermeye direniyor" diye yazdı. The İndependent, Lüksemburg'daki görüşmelerin Türkiye'nin Fransa konusunda yatıştırılmasını da amaçladığını öne sürdü.

LE MONDE: AB LİDERLERİ MÜZAKERELERİ DONDURABİLİR

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise, Türkiye'nin AB müzakerelerinin Kıbrıs sorununa bağlı olduğu yorumunu yaptı. Gazete "AB, Türkiye'yi üyelik müzakerelerinin askıya alınması olasılığının önlenmesi için Kıbrıs ile ticari ilişkiler konusundaki önerileri kabul etmeye çağırdı" diye yazdı.

Türkiye'de reformlardaki genel yavaşlamanın karşısında AB'nin Kıbrıs sorunu konusunda ne pahasına olursa olsun bir anlaşmaya varmaya çalıştığını kaydeden gazete, bunun ancak bir "mini anlaşma" olacağını da belirtti. Türkiye'nin ise Rum gemilerine izin vermeye yanaşmadığını anımsatan gazete, bunun da Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini bloke eden başlıca engellerden biri olduğunu öne sürdü.

Fransız Meclis'in kararının olumsuz etkilerine de dikkat çeken gazete "Avrupalı diplomatlar, parlamenterlerin girişiminin Ankara'nın gelecek yıl yapılması öngörülen genel seçimlere kadar Kıbrıs konusunda bir taviz vermesini imkansız kıldığını söylüyorlar" diye yazdı. Gazete, İlerleme Raporu'nun yayınlanmasının ardından AB liderlerinin Aralık'ta yapacağı zirvede müzakereleri "dondurabileceğini veya yavaşlatabileceğini" savundu.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başbakan Erdoğan taburcu oldu
 "Korumalar tecrübesiz"
 29 Ekim'de uçaklar bedava
 Başbakan'a yumurtalı saldırıya hapis
 İki editöre 301'den dava
 Türk mayın tarama ekibi Beyrut'ta
 AB'den 301'e karşı ılımlı ilerleme raporu
 Şemdinli'de her şey altüst
 'Kâtibim'i çaldıran general geliyor
 Teziç nişanı iade etti
 Bitlis'te F-16 düştü: 1 şehit
 Özkök çiftinin acı günü
 Mehmetçiğin Lübnan'daki görev yeri değişti
 Lagendijk Büyükanıtı'ı Roj TV'den eleştirdi
 "Sensiz bayramı neyleyim"
YILMAZ ÖZDİL
Aman kardeş, bi karışıklık olmasın
Fransız mallarını...
ERGUN BABAHAN
Avukat Yusuf Akın Kerinçsiz'e karşı
Her düşünce akımı...
MEHMET BARLAS
Siyasetçi ne işe yarar?
Birlikte yaşarken, " Değişim...
UMUR TALU
Sosyal politika ölmüş diyeler
Prof. Cahit Talas...
FATİH ALTAYLI
Adnan Oktar'ın para kaynağı ne?
"Adnan hocazede"...
ERDAL ŞAFAK
Kayıtsız şartsız
Meclis Başkanı Bülent...
'Tarih, seçim sandığı için malzeme olamaz'
Brou, "Meclis yasalar yoluyla görüş bildiremez" dedi. Alman işgali...
Macar isyanının başında bir Türk
Halka yalan söylediğine dair ses kaseti ortaya çıkan Başbakan'ın...
Kurtar bizi Luce
Kurtar bizi Luce
Geçen sezonun şampiyonu Galatasaray ile zirveyi son haftada rakibine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu