kapat
   
15 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asker PKK'nın parasını borsada arıyor
Diyarbakır'ın borsa ilgisi
Bazı askerler de soruşturuluyor!

Asker PKK'nın parasını borsada arıyor

Diyarbakır 7. Kolordu Askeri Savcılığı aracı kurumlardan iki ayrı yazıyla çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu 25 kişinin hesap hareketlerini istedi Askeri savcılık ancak askeri suçlarla ilgilenebildiği için bu istem "PKK'nın finans kaynaklarının belirlenmesi çalışması" olarak yorumlandı.

Genelkurmay, PKK ile mücadeleyi mali alana da kaydırdı. Edinilen bilgilere göre askerler PKK'nın finans kaynaklarını bulmak için İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda araştırmaya başladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı 7'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı 23 kişinin borsadaki para hareketlerini borsa aracı kurumlarından sordu. Savcılığın içinde kadınların da bulunduğu sivillerin para hareketlerini sorması ise bu kişilerin PKK finansörü olabileceği şüphesiyle soruşturulduğu şeklinde yorumlandı. Hukukçular, askeri savcılığın ancak askeri suçları soruşturmakla yükümlü olduğunu belirterek sivil kişilerin ancak Terörle Mücadele Yasası kapsamında askeri savcılığın alanına gireceğini belirtiyorlar. Bu nedenle soruşturma askeri savcılığın PKK'nın para kaynaklarını kurutmak için yapılan çalışma olarak değerlendiriliyor.

8 KADINDA LİSTEDE
Askeri savcının Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği'ne gönderdiği yazıda "Askeri savcılığımızda yürütülmekte olan hazırlık soruşturması nedeniyle ekli listede (23 kişinin sayıldığı liste) yazılı şahıslara ait herhangi bir hesap olup olmadığını, tarihlere ilişkin hisse senedi hareketlerinin (alım satım) Askeri Savcılığımıza bildirilmesini rica ederim" deniliyor. Araştırma isteği Aracı Kuruluşlar Birliği'nin internet sitesinde yayınlandı. Savcılığın gönderdiği çoğu Diyarbakır doğumlu olan şahısların bulunduğu listede kadın isimlerinin ağırlığı dikkat çekiyor. 23 kişiden 8'inin kadın olduğu listede en küçük isim 1980 doğumlu. Yazı 3 Ekim 2006 tarihini taşıyor.

AMAÇ KAYNAKLARI KURUTMAK
Terör örgütlerinin para kaynağını kurutmak için çıkarılan MaliSuçları Araştırma Kurumu (MASAK) yasasıyla terörizmin finansmanı amacıyla kullanılan paraya el konulabiliyor. Terörle Mücadele Yasası'nın 8'inci maddesine göre de terör suçlarının işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek fon sağlayanlar örgüt üyesi olarak cezalandırılıyor. MASAK'ın yayınladığı tebliğe göre de finans kuruluşları terör ve kara parayla ilgili soruşturmalarda bilgileri bildirmek zorunda. Terörün finansmanını sağlanması amacıyla kullanılan fonlara el konulmasını uluslararası sözleşmeler de izin veriyor. Terörün finansmanını engellemek amacıyla gelişmiş devletlerin önderliğinde yapılan çalışmalar sonucu, 9 Aralık 1999 tarihinde Birleşmiş Milletler nezdinde, "Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme" hazırlandı ve 10 Ocak 2000 tarihinde devletlerin imzasına açıldı. Sözleşmenin yürürlüğegirmesi için 22 devletin sözleşmeyi onaylaması zorunluluğu, bugüne kadar Türkiye dahil birçok devletin sözleşmeyi onaylaması ile karşılandı ve sözleşme yürürlüğe girdi. Sözleşmenin temel özelliği terörün finansmanını ayrı bir suç olarak düzenlemesi ve ister yasa dışı ister yasal kaynaklardan elde edilmiş olsun terörün finansmanında kullanılan veya kullanılacak ya da terörün finansmanından elde edilecek gelirlere el konulması hükmünü getirmesi. Sözleşmenin 2. maddesi ile terörün finansmanından neyin anlaşılacağı açıklandı. Buna göre, bir kimsenin sözleşmede belirtilen eylemlerde kullanılmak amacıyla ya da kısmen veya tamamen bu tür eylemlerde kullanılacağını bilerek fonlar toplaması ve sağlaması terörün finansmanı sayılıyor.

RAHİM AK


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kanunen bize ne vazife verilmişse yerine getiririz
 Bu yıl faiz dışı fazla % 7 olursa kimse şaşırmasın!
 Borusan, Ziraat'teki kur farkının peşine düştü!
 Halka arz hasılatını 'Evim'e yatırıp, yabancıyla yarışacak
 'Tepki şart ama sağduyulu'
 Hollanda'lı Corio bu kez Konya'nın Akmerkez'ine talip
 Bodrum'da yönetsel sorunlar masaya yatırılacak
 Sezer: Ürünlerimizden gurur duyuyoruz
 Düşük maaş ekmeğe yöneltiyor
 Amari: Japon mühendislere izin çıkmıyor
 Yabancıya KDV'siz kredi kartı
 Bu yıl 100 bin konut teslim edilecek
 Humanplus çatısında kariyer koçları
 Üretim maliyetini düşüren traktör
 Ice Class tankerine törenle isim verildi
 KalDer ödüllerinde 4 finalist belirlendi
 Avrupa'nın en büyük Citroen Plazası açıldı
 Sümerpark'ı Kentsel Yatırım inşa edecek
ŞÜKRÜ BİNAY
Adayları rekabetçi bir ortamda yarışmaya davet...
NURAN YILDIZ
Bizim tecavüzcü Coşkun'umuz kim?
Geçen hafta Yapı...
Anne-babasının yerine 19 ninesi 46 dedesi var
Minik Duygu babasını 2 yıl önce kaybetti. Annesi yeniden evlenmek...
Atatürk'ün bahçesine ruhsatsız VIP villalar
Florya Atatürk Köşkü'nün bahçesine yapılan VIP misafirhanesi...
2 milyar dolarlık ihale için nefesler tutuldu
2 milyar dolarlık ihale için nefesler tutuldu
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin alacağı 51 taarruz helikopteri için Güney...
Sakıncalı geline validen onay
Sakıncalı geline validen onay
SABAH'ın duyurduğu "Sakıncalı Gelin" haberini gazeteden öğrenen...
IMKB
E: 38.486 D:% 0,44
DOLAR
S: 1,467 D:% -0,946
EURO
S: 1,838 D:% -1,050
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu