kapat
   
11 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beyza Bilgin @ SABAH
 

Ulema kadını dışlamasaydı İslam'ın insanlık camiasındaki yeri farklı olurdu

* Beyza Hanım, sorum şu: Biz yazılı kaynaklardan dinimizi öğrenmeye çalışıyoruz; ancak eskiden yazılı bütün kaynakların hep erkekler eliyle yazılmış olduğunu görüyoruz. Dini anlayış ve kanaatlerimizde, düşünce olarak Müslüman kadınların bir payı, katkısı niçin yoktur? Bu İslam'ın eksik anlaşılması mıdır, yoksa Müslüman erkeklerin bu konuda bir kusuru mudur?
Bu konuyu, İlahiyatçı (E) Sami Kocaoğlu'nun "Çağdaş İslâm İlmihali" kitabından alıntı yaparak cevaplamak istiyorum. (S.211-213, Zafer Matbaası. Kastaş Yayınevi. İstanbul. 2004, 2006) Şöyle yazmış Sami Kocaoğlu meslekdaşım:
"Peygamber efendimizin bunca açık emir ve uygulamalarına rağmen, iklim, coğrafya ve kültür ayrımı söz konusu olmaksızın, eski alışkanlıklarının ve yanlış törelerin boyunduruğundan kendilerini kurtaramamış olan İslam toplumları, erkek egemen görüşlere yatkın ulemanın da yardımlarıyla ne yapıp yapmış kadınları toplumun dışına atmışlardır. Hz. Peygamberin söylemediği sözleri bize hadis diye belletmişler, bu hadislere dayanarak İslam'ın geleceğine ipotek koymuşlardır. Onlar bu konuda dinlerine değil, nefislerine ve önyargılarına uydular ve hem kendilerine ve hem de dinlerine yazık ettiler. Eski inanç, kültür ve töreler ne yazık ki bu konuda İslâm'ı geriletmiştir..
Kadını sadece bir 'dişi' olarak görmek, onu o konumda tutmak hem kadın açısından hem de kadına sadece böyle bir görev biçmiş olanlar açısından çok aşağılayıcı bir şeydir. Bu dar ve ilkel anlayışı kırmamak, insanın 'Eşref-i mahlukat' olarak yaratılışı ile de çelişmektedir. Sanki en şerefli olanlar sadece erkeklermiş gibi anlaşılmaktadır.
İslâm uleması, eğer kadınları dışlamamış ve tıpkı erkekler gibi onların da bilim yolunda gelişmelerine, ilerlemelerine yardımcı olmuş olsalardı, İslâm'ın insanlık nazarındaki durumu da, Müslüman toplumlarının insanlık camiasındaki yerleri de elbette çok farklı olurdu. Sadece erkek egemen kanaatlerin yönetim ve yorumunda olan bir dine 'evrensel' demek bile eksik tanımlamadır. Tanrı'nın kadın kullarının inanç, kanaat ve düşüncelerinin yankı bulmadığı bir İslâm eksik de anlaşılır, yanlış da yorumlanır."

* Kendim, eşim ve iki çocuğumla börekçilik yapıyoruz. Ancak bu mübarek aylarda ben en kötü günlerimi yaşıyorum. Çünkü işim dolayısıyla maalesef oruç tutamıyorum. Bu sene Ramazan'ın ilk günü yine oruç tutmayı denedim. Onca yiyeceğin içinde açlığa Allah'ın izniyle dayanabiliyorum. Ancak imalathanedeki ağır yağ ve yemek kokusu (çok affedersiniz) içimi dışıma çıkartıyor. Hem gün içinde çok büyük zorluk oluyor, (sık sık dışarı çıkmak zorunda kalıyoruz, börekleri yaktığımız bile oluyor), hem de istifra etme tehlikesi yüzünden oruç da tehlikeye giriyor. Durum böyle olunca ailece oruç tutamıyoruz. Ancak her gün iki kişiye 4'er porsiyon kıymalı börek veriyoruz. Yani sekiz kişi bir öğün doymuş oluyor. Sürekli işyerimde çalıştığım için Ramazan'dan sonra da aynı durumlar söz konusu ve kazaya bırakma şansım yok. Lütfen bizi aydınlatır mısınız.
Sayın okuyucular, siz kendi kararınızı vermişsiniz ve böylece Allah'ın verdiği aklı kullanarak nasıl doğru yolda olunabileceğinin örneğini de vermişsiniz. Eminim ki, sizler orucu sadece yemekten ve içmekten uzak durmakla tamamlayacağını sananlardan değilsiniz. Siz İslam Ahlakı ile orucu tamamlayanlardansınız. Yani Hz. Peygamberin yerdiği değil, övdüğü kişilerdensiniz. Sizi tebrik ediyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Sosyete ilahiyatçısı' eleştirilerine yanıt   / 10-10-2006
 Sevinç ya da duygudan ağlamak oruç bozar mı?   / 09-10-2006
 Allah'a edilen dua, Allah'ın prensiplerine aykırı olmamalı   / 08-10-2006
 Ağız kokusu için karanfil çiğnemek orucu bozmaz   / 07-10-2006
 ABD'ye uçanlar orucu Türkiye saatine göre açmak zorunda   / 06-10-2006
 Ramazan'da Kuran okumak ayrı bir sevap   / 05-10-2006
 Akupunktur tedavisi kesinlikle oruç bozmaz   / 04-10-2006
 Kadının süslenmesi günah değil ancak...   / 03-10-2006
 Başörtüsü bir tavsiyedir vazgeçilmez bir dini emir değil   / 02-10-2006
 Mukabeleye giden kadın teravih kılmalı   / 01-10-2006
EMRE AKÖZ
Mehmet Ağar neyi ispatladı
Dün bir arkadaşım, "Abi,...
SAİT GÜRSOY
ÖSS'de 2. Ek Yerleştirme
Son yılların kamuoyunda en çok...
HINCAL ULUÇ
Sorumlu, Vali Güler ve Başkan Topbaş!..
İkinci gün üst...
BEYZA BİLGİN
Ulema kadını dışlamasaydı İslam'ın insanlık camiasındaki...
Dr. ERHAN AFYONCU
Kahramanlık nutkuyla gelen ağır hezimet
1877-78...
Üç puan ve iyi futbol lütfen
Üç puan ve iyi futbol lütfen
Milli Takımımız, Euro 2008 elemelerindeki üçüncü maçında bugün...
Arda 20 milyon$
Arda 20 milyon$
Galatasaray yönetimi; ligde ve Şampiyonlar Ligi'ndeki performansıyla...
Başbakan: Gelecek sosyal restorasyon dönemi olacak
Başbakan Erdoğan, asgari müşterekte mutabakatı sağlamak gerektiğini...
Kürt sorunu yok
Mehmet Ağar'ın PKK'ya affa destek vermesinden sonra DYP Ankara İl...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu