kapat
   
11 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Yeniden dış borçlanma ve cari açık

Rakamlar büyük. Oransal boyut endişeye sevk ediyor. Dış borçlar ve cari açıkta gelinen noktanın risksiz olduğunu savunanlar, yeni tezler, yeni argümanlar yaratmaya çalışsalar da olası sorunu derinleştirmekten başka bir işe yaramıyorlar.
Paniğe kapılıp ben özel sektörün dış borçlanmasındaki hızlanmayı 3 senedir sözlü olarak her mahfilde her fırsatta aktardım diyen arkadaşlar biraz kendilerini toparladılar.Yeni tezleri; ABD battığında, Cumhurbaşkanlığı seçiminde iktidardaki parti Meclis aritmetiğine göre değil Türkiye'nin siyasi dağılımına uygun davranırsa biz bu işten en az hasarla çıkarız. Hatta hammadde fiyatları dip yapacağından Türkiye için yeni fırsatlar doğar.
Tez olağanüstü. Piyasalara ihtiyacı olan morali damardan veriyor . Ülkemizi ziyaret eden yabancı yatırımcılar, Londra'dan bizim çocuklar da aynı görüşleri savunuyorlar. Ama Hazine kağıdında yabancı payı Mayıs öncesi seviyeye bir türlü yaklaşamıyor.Türk piyasasını en iyi bilenlerden olduğuna inandığım Ali Ağaoğlu, Hazine kağıdındaki yabancıların likiditesi en yüksek gösterge kağıdı tercih ettiklerini yazıyor. Gösterge kağıdın tanımı değiştiğinde yabancılar da yenisine geçip faiz yükseltiyorlarmış. Tercih, likiditesi en yüksek elden çıkartması en kolay kağıtta kalıp tehlike anında piyasadan çıkış zararını minimize edebilmek. TCMB'nin likidite kağıtları ile ilgili düzenlemeyi bu günlerde yürürlüğe koyması da belki de aynı hazırlığın bir parçası.
Söyleye söyleye kendimiz de inanırsak gerçekten sıkıntı hafif atlatılabilir! İnandırabilme başarını ölçebilmek için yabancı yatırımcı iyi gözlemek gerekiyor. Ne zamanki likidite endişeleri ortadan kalkar sabit faizli uzun vadeli kağıda ağırlık verirler o zaman değerimizin bilindiğini anlarız. Yalnız Salih Hoca'nın ABD ekonomisinin 'balonsuz' yaşayamayacağı tezini gözardı etmeyelim. Salih Neftçi'ye göre ABD'de FED'in yeni bir balon başlatma olasılığı yüksek.
Benzer bir görüşü Osman Ulagay da dile getirmiş. Global riskin gerçekleşmesi ihtimalindeki artışın bir 'dehşet dengesi' yarattığını söylüyor. Dehşet dengesinin panzehiri ise iyimserlikmiş . İyimserliğin ne kadar süreceğini kestirebilmek tabii ki mümkün değil . İlk çıkanın her zaman en karlı olduğu günleri hep yaşadık. Çıkış olduğunda döviz basamıyacağımıza göre talebi karşılamak kuru nereye sürükleyebilir bilemem. Bizim de bir yumuşak geçişe ihtiyacımız var ama yaklaşan seçim ortamında hangi makro çözümü üretebileceğiz? Ya da 2001 krizi sonrasında bankalara yaptığımız gibi özel sektörün de tüm dış yükümlülüklerini üstlenmek zorunda mı kalacağız? Bunun bilimsel adı 'de facto' mikro reform olabilir mi?
En kötü ihtimalle borçlu şirketleri uygun fiyattan yabancı alacaklılara devredip 'Schumpeter' mikro reformlara el koydu deriz. Kendisi 'yıkım' işlerine bakan 'yapıcı kıyım' öğretisi ile literatür olmuş Avusturya'lı bir akademisyendi. Darwin'in en güçlü sağ kalır, dünya kendini bu yolla sağlıklı biçimde yeniler tezini serbest piyasa ekonomisine Schumpeter uyarlamıştır.Buradan Nitzche'ye Hitler'e de dalacağım ama ağır felsefe olacak.
Dış borçlardaki artışın temel kaynağı olan cari açıkta da tartışmalar enerji faturası üzerinden yeni bir boyut kazandı. Petrol fiyatlarının tepe üstü dikildiği bir ortamda geçmiş cari açığı enerji fiyatları ile açıklamaya çalışmak çok ilginç. Benzer açıklamaları 2000 yılında görev icabı yabancı yatırımcılara biz de yapıyorduk . Sizce çare oldu mu?
Ercan Kumcu petrol fiyatlarındaki artışın diğer fiyatları da etkileyerek döviz gelirlerimizi de yukarı çektiğini bu nedenle petrol fiyatları düştüğünde cari açığın hesaplanan kadar gerilemiyeceğini vurguluyor. Abdurrahman Yıldırım ise uluslararsı piyasalarda Brezilya, Rusya kategorisinde kaldığımız sürece bizim için değişen pek bir şeyin olmayabileceğini tartışıyor.
Her ikisi de son derecede haklıdırlar ve gerçek anlamda İstanbul beyefendisidirler . Ben ise yazı hayatına 'kamyoncu lokantalarını' anlatarak başladım. En karmaşık konuyu bile tek cümle ile kolayca ifade edebilen halkım böyle durumlar için 'dış borca dönüşmüş cari açığın davası olmaz' der. Peşine de halam amcamlı, teyzem dayımlı 'şartlı' cümleyi ekler.
Özel sektör boçlanmasının Türkiye'nin geleceğine etkisini de yazacaktım ama bir sonrakine kalsın. Pazartesi günü beni gazetede görünce şaşırmışınızdır. Bu, bundan sonra pazartesi günleri de bana yer verilecek anlamına gelmiyor . Ancak Türk parasına hele Atatürk'ü, hele ulusal bütünlüğümüzü de kullanarak saldırmaya yeltenen olursa hakettikleri cevabı vermek için her an yanınızda olabilirim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yaman çarpıtma   / 09-10-2006
 Somali heyetinin düşündürdükleri   / 08-10-2006
 İslami mevsimselliğe göre program şart!   / 06-10-2006
 Müteahhit ekonomisi sona mı eriyor?   / 04-10-2006
 Ah şu mikro reformlar   / 01-10-2006
 Özel sektörün dış borçları   / 29-09-2006
 Kadayıfın altı kızardı mı?   / 27-09-2006
 Tayland'da darbe oldu derken, piyasalar kırıldı   / 24-09-2006
 AB nereye gidiyorsun?   / 22-09-2006
 DaimlerChrysler Çin'de ortak arıyor, Ford işçi çıkartıyor   / 20-09-2006
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Şirketler İMKB'ye nasıl güvensin?
Merkez Yayın...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Faizin enflasyonla kardeşliği
Dün yapılan Yüksek...
ŞÜKRÜ BİNAY
Yeniden dış borçlanma ve cari açık
Rakamlar büyük.
ŞELALE KADAK
Dülger: İki elim kanda gittim Paris'e!
Geçen hafta Türk...
8 kişilik askeri heyet Lübnan'da
Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne katkıda bulunma kararı alan...
'İkinci ek yerleştirme sonucu değiştirmez'
ÖSYM Başkanı Yarımağan, ikinci ek yerleştirmede kontenjanların...
64 yaşında Türkiye'nin en 'yaşlı' annesi oldu
64 yaşında Türkiye'nin en 'yaşlı' annesi oldu
Yıllarca kısırlık tedavisi gören Memnune Tiryaki menopoza girmesinden...
Bizim için değişmez ama Paris için çok şey değişir!
Bizim için değişmez ama Paris için çok şey değişir!
Erdoğan, Ermeni yasa tasarısı için Fransa'yı uyardı: Yanlış hesap,...
IMKB
E: 37.449 D:% 1,53
DOLAR
S: 1,501 D:% -0,233
EURO
S: 1,884 D:% -0,659
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu