kapat
   
11 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Türkiye'de AB aleyhtarlığı artabilir"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Fransa'daki gelişmelerin kendilerinin de moralini bozduğunu ifade ederken, ''Fransa'nın tutumu, Türkiye'de Avrupa Birliği aleyhtarlığını körükleyebilecek bir gelişme olacaktır'' dedi.

Babacan, Avrupa Birliği Başkentleri turu çerçevesinde Madrid'te gazetecilere yaptığı açıklamada, ''sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan'' yasa teklifine bağlı gelişmeleri değerlendirirken ''Fransa'daki gelişmeler, açıkça bizim de moralimizi bozdu. Biz ifade özgürlüğü için çalışırken, Avrupa Birliğinin kurucusu bir ülkenin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı bir adım atması, Avrupa Birliği'ne olan şüpheleri artıracaktır'' diye konuştu.

Avrupa
Birliği sürecindeki Türkiye'nin yılmadan reformları sürdürmesinin önemine dikkati çeken Babacan, ''Avrupa Birliği ülkelerinin yaptığı her uygulamaya mükemmel diyemeyiz. Ancak kötü, bize örnek olmamalı. Sonuçta ne olacağından bağımsız olarak asıl amacımız, standartları ve Türk halkının refahını yükseltmektir. Türkiye'nin reform sürecinin, başka ülkelere örnek olması da bizim açımızdan önemlidir'' şeklinde konuştu.

''HER ŞEYE RAĞMEN SABIRLI OLMALIYIZ'


Türkiye'nin, Avrupa Birliğinin gelecekte daha da güçlenmesi, küresel bir güç haline gelmesi ve bölge istikrarı için önemli bir ülke olduğunu belirten Babacan, ''Her şeye rağmen, AB'deki can sıkıcı gelişmelere karşı sabırlı olmalıyız. Türkiye çok büyük bir ülke. AB üyeliğinde de özel bir ağırlığı olacak bir ülkedir. Avrupa Birliği'nin istikrarı ve güvenliği için Türkiye'nin üyeliği önemlidir'' ifadesini kullandı.

TARAMA BİTİYOR, FİİLİ MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLIYOR

Avrupa Birliği başkentlerini dolaşarak, Türkiye'nin, Birlik içindeki imajını güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Babacan, tarama sürecini Cuma günü başarıyla bitireceklerini söyledi.

Babacan, bundan sonra ise fiili müzakere sürecinin başlayacağını, ancak bu sürecin, Bulgaristan ve Romanya'nın da tam üyeliği ile birlikte, 27 Avrupa Birliği başkentinin onay sürecini gerektirmesi açısından zorlu olacağını kaydetti.

Avrupa Birliği ile fiili müzakerelerde her bir fasılın açılıp kapanmasının, 27 ülkenin ayrı ayrı onayı ile gerçekleşeceğini hatırlatan Babacan, şöyle devam etti:

BRÜKSEL, ÖNEMLİ BİR ADRES HALİNE GELDİ

''AB başkentleri ile ilişkileri çok sıkı tutacağız. Tam üyelik müzakereleri süreci, sadece teknik bir süreç olsaydı, biz bu süreci 3-4 yılda tamamlardık. Ancak bu, ağırlıklı olarak siyasi bir süreçtir. Biz de bunun için işimizi çok iyi yapacağız. AB'ye üye olan ülkelerin, üyelik sürecinde görev yapan başmüzakerecileri ile görüştüm ve çıkardığım sonuç, müzakerelerin yüzde 80'ni Türkiye'de, yüzde 10'u Brüksel'de, geri kalan yüzde 10'u da AB başkentlerinde gerçekleşecek. Bu süreçte kurumlar arası mutabakat, sivil toplum kuruluşlarının dahil edilmesi, AB düzenlemelerinin uygulanması gibi unsurlar, Türkiye'de gerçekleştirilecek konulardır. Ancak bu süreçte Avrupa Birliği başkentleri müzakere sürecinin hızlandırılması açısından çok önemli olacak. Brüksel artık, Türkiye'nin de paydaş olduğu bir şehir konumuna gelmiştir. Bu nedenle ben Brüksel'e giden Türk heyetlerine, Türkiye'nin bir şehrinden başka bir şehrine gidiyormuş gibi hareket etmelerini söylüyorum. Çünkü ileride Brüksel'de çok sayıda Türk uzman, görev alacaktır.''

Avrupa Birliği başkentlerine yaptıkları ziyaretlerde, bu ülkelerin Dışişleri, AB'den sorumlu bakanları, Maliye ve Ekonomi bakanları, parlamenterleri, iş çevreleri, sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları ve basın kuruluşları ile görüşmeler yaptıklarını anlatan Babacan, muhataplarını Türkiye'deki gelişmeler konusunda bilgilendirdiklerini belirtti.

Babacan, ''bu yaptığımız toplantıların amacı, Türkiye'deki reform sürecini anlatmaktır. Kişisel kontaklarımızı geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu arada muhataplarımızın Türkiye ile ilgili görüşlerini de alıyoruz. Bu ziyaretlerimizde bize en çok sorulan soruların başında, Kıbrıs konusu ve Türkiye'deki siyasi reform süreci gündeme geliyor. Ayrıca Türkiye'deki hızlı ekonomik gelişmeden memnuniyetle bahsediyorlar'' dedi.

KIBRIS KONUSU...

Babacan, ''Kıbrıs sorununa'' ilişkin soruya karşılık, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin temel görüşlerinin devam ettiğini, Kıbrıs'ta kısmi ya da geçici bir çözüm bulunacağını ümit ettiklerini vurguladı.

Finlandiya'nın Kıbrıs konusundaki çözüm önerisine de değinen Babacan, bu önerinin sabit olmayan ve devamlı detayları gelişen bir öneri olduğunu belirterek, ''Finlandiya'nın Kıbrıs çözüm önerisinde içi doldurulmuş paket diyebileceğimiz bir şey yok. sadece fikirler tartışılıyor'' dedi.

Sadece Kıbrıs yüzünden Avrupa Birliği ile bir ''tren kazası'' olmaması gerektiğini belirten Babacan, böyle olması halinde süreçten AB projesinin de zarar göreceğini, projenin zarar görmesi durumda ise AB'nin artık katılımcı, çoğulcu bir yapıdan daha içine kapalı yapıya bürünmüş bir birlik haline geleceğini kaydetti.

Kıbrıs konusunda AB'de adil olmayan bir yaklaşım olduğunu düşündüklerini belirten Babacan, ''Kıbrıs'ın önümüze konması, adil değildir. Çünkü Kıbrıs ile ilgili süreç, müzakere sürecinden bağımsız hareket etmeliydi'' dedi. Babacan, Avrupa Birliği'nde aralık ayındaki liderler zirvesine kadar Kıbrıs konusunda somut bir çözüm hareketinin beklendiğini, bu sürece kadar beklenen çözümün ''kısmi ya da geçici'' bir çözüm olabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin daha önce ortaya koyduğu ve Birleşmiş Milletler resmi dokümanı haline gelen Kıbrıs çözüm önerisinin, kısmi bir çözüm içerdiğini hatırlatan Babacan, AB'nin kabul etmesi halinde bu çözüm önerilerini AB'de ortaya koyabileceklerini kaydetti.

Babacan bu arada, halen resmi ziyarette bulunduğu İspanya'nın, Türkiye'nin Kıbrıs'taki çözüme ilişkin gayretlerini desteklediğini ifade etti. Babacan, Kıbrıs'ta kesinlikle tek taraflı bir çözümden yana olmadıklarının da altını çizdi.

AB'nin bazen kendini, iç sorunlarına çok kapattığını, gücünün farkına varmadığını belirten Babacan, ''AB'de özgüven eksikliği var'' tanımlamasında bulundu. AB'de genişleme, anayasa konularının yer aldığı, korumacılığın içe kapanma direncinin ortaya çıktığı bir ''sonbahar'' döneminden geçildiğini belirten Babacan, bu sürecin çabuk atlatılmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

TÜSİAD'IN ELEŞTİRİSİNE YANIT...

Babacan, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın ''başmüzakerecinin iki şapkalı olmasının sıkıntı yarattığına'' ilişkin sözleri hatırlatıldığında ise ''Bu, TÜSİAD Başkanı'nın kendi görüşüdür. Biz, bu soruya defalarca yanıt verdik. Müzakere edilecek bir çok fasıl, ekonomiyi çok yakından ilgilendiriyor'' dedi.

301. MADDE TARTIŞMALARI

Avrupa Birliği'nin Kasım ayında yayımlanacak ilerleme raporuna kadar 301. madde ile ilgili bir adım atılıp atılmayacağına ilişkin soru üzerine Babacan, ''301. madde ile ilgili, hukukçulardan alternatifli bir çalışma istedik. Ancak bu çalışma, siyasi karar sürecine henüz gelmedi'' diye konuştu.

FRANSA'TAKİ GELİŞMELER

Babacan, Fransa'da ''sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan'' yasa teklifine ilişkin de, Türkiye'den 301. madde gibi ifade özgürlüğüne ilişkin konularda istekte bulunulurken, Fransa'daki gelişmelerin tezat oluşturduğunu kaydetti.

Babacan bu konuda, ''Biz ifade özgürlüğünü savunurken, Fransa, Kopenhag kriterlerine karşı bir hareket içinde. Biz bu reformları kendimiz için yapıyoruz. Fransa'nın tutumu, Türkiye'de Avrupa Birliği aleyhtarlığını körükleyebilecek bir gelişme olacaktır'' dedi.

Avrupa Birliği sürecine yılmadan devam etmeleri gerektiğini anlatan Babacan, ''Türkiye kızarak, Avrupa Birliği sürecinden çıktığı zaman, bunun cevabını bulmak kolay değil. Bu süreç Türkiye'ye, ileriye açılımında hız sağlamaktadır. Avrupa Birliği, uzun vadeli somut bir hedef olarak reformlar için itici bir güç oluşturuyor'' diye konuştu.

Ali Babacan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Avrupa Birliğine bakışı ve desteğine ilişkin soruya karşılık da, son yıllarda gerçekleştirilen reformlar ve demokratikleşme sürecinin, Türkiye'yi çok farklı bir noktaya getirdiğini ve bu sürecin, gerek asker gerekse sivil devletin tüm kurumlarının desteklediği bir süreç olduğunu vurguladı. Babacan bu nedenle, sadece asker değil Türkiye'de tüm kesimlerin bu reform sürecinin arkasında olduğunu ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Benzine yüzde 0,9 indirim
 Türkiye'de 524 Fransız şirketi var
 Cari açık artış hızı yavaşlayacak
 Borsa %0.56 arttı
 JLO sütyenleri Antep'ten!
 Sabancı'dan Fransa'ya Ermeni tepkisi
 Ekmek zammına iptal davası
 Petrol 58 doların altına indi
 İran malı "Samand" otomobil geliyor
 50 otogaz istasyonuna mühür
 Milyon YTL'lik fatura yolsuzluğu
 Dolar 1,4970 YTL'ye yükseldi
 Borsa yönetiminde 'Sezener' skandalı
 'Ermeni tasarısıyla adeta aramıza nifak sokuluyor'
 Çimento şirketlerine rekabeti ihlalden 10 milyon YTL'lik ceza
 3 şirketi 2007'de halka açacağız
 IMF elektrik zammında ısrarlı
 Borusan, kredi alınca halka arzdan vazgeçti
 Eurotahvil ihracıyla Hazine'nin eli rahatlayınca faiz yarım...
 Karel halka arz gelirini araştırmaya ayıracak
 Dünya bunları konuşuyor
 Otomobil üretimi eylülde canlandı
 Vergi tabana yayılmazsa 2'nci yabancı dalga gelmez
 Oger 1 milyar dolarlık ilk taksiti hazırladı
 Türkbank binasına Telekom'dan 26.7 milyon YTL teklif
 Sabancı Bank, İran'lı Parsian Bank'ın oldu
 Eldorado'nun ikinci madeni 2008'de
 'Çin malı otobüste haksız rekabet olmasın'
 Best Air'de genel kurul mahkemelik oldu
 Kartonsan'dan, Andritz ile ortak yatırım
 Perakende günlerinde Avşar'ın t-shirt'ü satılık
 Dağıtımda özelleştirmeye dava
 Başkasına EFT yaptırırsanız bankalar bundan sorumlu değil
 110 bin kişi daimi kadroya alınıyor
 Şirketlerden
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Şirketler İMKB'ye nasıl güvensin?
Merkez Yayın...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Faizin enflasyonla kardeşliği
Dün yapılan Yüksek...
ŞÜKRÜ BİNAY
Yeniden dış borçlanma ve cari açık
Rakamlar büyük.
ŞELALE KADAK
Dülger: İki elim kanda gittim Paris'e!
Geçen hafta Türk...
8 kişilik askeri heyet Lübnan'da
Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne katkıda bulunma kararı alan...
'İkinci ek yerleştirme sonucu değiştirmez'
ÖSYM Başkanı Yarımağan, ikinci ek yerleştirmede kontenjanların...
64 yaşında Türkiye'nin en 'yaşlı' annesi oldu
64 yaşında Türkiye'nin en 'yaşlı' annesi oldu
Yıllarca kısırlık tedavisi gören Memnune Tiryaki menopoza girmesinden...
Bizim için değişmez ama Paris için çok şey değişir!
Bizim için değişmez ama Paris için çok şey değişir!
Erdoğan, Ermeni yasa tasarısı için Fransa'yı uyardı: Yanlış hesap,...
IMKB
E: 37.660 D:% 0,56
DOLAR
S: 1,495 D:% -0,300
EURO
S: 1,876 D:% -0,292
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu