kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Clinton: Keşke Kıbrıs çözülseydi

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, geçmiş yıllarda Türkiye ve Yunanistan'da arka arkaya yaşanan depremlerden sonra ortaya çıkan olumlu havada Kıbrıs sorununun çözülebilmiş olmasını dilediğini açıkladı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Derneği (UNA-USA), Clinton'a ''2006 Küresel Liderlik Ödülü'' verdi. ''Segway'' ve ''iBOT'' (yükselebilen tekerlekli sandalye) gibi değişik teknolojik aletler icat eden ve gelişen ülkelerin yararına projeler üreten Dean Kamen da, ''Küresel Liderlik Ödülü''nün sahibi oldu.

Geceye katılan Turkuaz Hareketi lideri Ali Müfit Gürtuna, Bill Clinton ödülünü alarak konuşmasını yaptıktan sonra yanına giderek kendisini tebrik etti.Derneğin, Manhattan'ın ünlü Waldorf Astoria otelinde düzenlediği gecenin onur konuğu ise görev süresi bu yılın sonunda dolacak olan BM Genel Sekreteri Kofi Annan oldu. Geceye, ABD'nin eski başkanları George Bush, Jimmy Carter, Gerald Ford, CNN'in kurucusu Ted Turner, ABD Merkez Bankasının eski başkanı William J. McDonough ile Frank Giustra ve Isabella Rosselini gibi ABD'nin iş, sanat çevrelerinden saygın isimler ve çeşitli ülkelerin devlet adamlarından oluşan yaklaşık bin kişilik davetli katıldı.

DERNEK
BAŞKANI LUERS


Dernek Başkanı William H. Luers, yaptığı konuşmada, Bill Clinton'un, ''Clinton HIV/AIDS Girişimi'' ile AIDS hastalığıyla mücadelede ve ''Clinton Küresel Girişimi'' ile de yoksullukla ve iç çatışmalarla mücadelede, sürdürebilir kalkınma sağlamada, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi çevresel sorunlara ortak çözümler üretmede gösterdiği üstün liderlik özellikleriyle derneğin bu yılki ödülüne layık görüldüğünü söyledi.

Luers, Endonezya'nın Açe bölgesini vuran tsunami sonrasında 2005 yılında Clinton'un BM Genel Sekreteri Annan'ın özel temsilcisi olarak oradaki yardım faaliyetlerini de koordine ettiğini hatırlattı. Luers, Clinton'un liderlik ettiği tüm girişimlerde kamunun dikkatini çekmeyi hep başardığını ve sorunlara yaratıcı çözümler getirdiğini belirterek, ''Küresel Lider'' sıfatının ona çok uyduğunu ve Clinton'un bu sıfatı fazlasıyla hak ettiğini söyledi.

CLINTON: 'KEŞKE KIBRIS ÇÖZÜLEBİLSEYDİ'

Bill Clinton, gecede yaptığı konuşmada, dünyada doğal afetlerden ve savaşlardan söz ederek, bu anlamda BM'nin dünyada ne denli önemli bir rol oynadığını anlattı. Clinton doğal afetlerin ülkeleri birbirine yaklaştırdığını, dünyada yaşanan kavgaların ne kadar anlamsız olduğunu insanlara gösterdiğini belirtti.

Clinton, Endonezya'da yaşanan tsunamiden sonra ABD'nin Müslüman olan bu ülkeye yardım ettiğini ve insanların Amerikan helikopterlerinden atılan yiyecek ve ilk yardım malzemesini görünce sevindiklerini ifade etti.

Clinton, aynı şeyin Pakistan'daki depremden sonra da yaşandığını söyledikten sonra Türkiye ve Yunanistan'da arka arkaya depremler olduğunda iki ülkenin birbirinin yardımına koştuğunu vurguladı.

Eski ABD Başkanı, iki ülkedeki bu doğal afetlerden sonra Ege'de ufak bir kara parçasının kime ait olduğunun önemini yitirdiğini belirterek, ''Keşke o anda iki ülkeyi Kıbrıs sorunu çözülünceye dek yalnız bir odada tutabilecek uluslararası bir hukuka sahip olabilseydik'' diye konuştu.

''Birbirimizden kaçamayacağımız bir dünyada yaşıyoruz'' diyerek kavgaların ve siyasi oyunların yararsız çabalar olduğuna dikkati çeken Clinton, BM'nin bir ''umut kurumu'' olduğunu ve BM aracılığıyla ülkelerin birbirlerini dinlediklerini vurguladı.

BM'nin bu anlamda son derece iyi bir iş yaptığını söyleyen Clinton, BM Genel Sekreteri Annan'ın da ''harika bir genel sekreter'' olduğunu söyledi. Clinton, BM'nin yeni genel sekreterinden de, baş ağrıtan Kuzey Kore nükleer sorununu çözmesini istedi.

KOFİ ANNAN'A ÖVGÜ VE VEDA

Gecede BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da son derece başarılı bir genel sekreter olduğu vurgulandı ve geceye katılan dostları bir anlamda kendisiyle vedalaştı.

CNN'in kurucusu ve Birleşmiş Milletler Vakfı Başkanı Ted Turner, Annan'ı kürsüye davet ederken Annan'ın ''BM'nin bugüne kadarki en harika genel sekreteri'' olduğunu vurguladı. Turner, kürsüye çağırdığı Annan'a bir veda şarkısı da söyledi.

Kofi Annan da, konuşmasında, tüm ''dostlarına'' teşekkür ederek, Bill Clinton, Dean Kamen ve Ted Turner'ın, herkesin kendileriyle gurur duyduğu BM'ye ve BM'nin çalışmalarına inanan üç büyük Amerikalı olduğunu söyledi. Annan, bu bağlamda Turner'ın 1997 yılında BM'ye bir milyar dolar bağışta bulunduğunu hatırlattı.

Gecede ünlü caz sanatçısı Wynton Marsalis de grubuyla bir mini konser verdi.Dernek her yıl, BM Şartının amaçlarına ulaşmasına yardım eden ve bu amaçları daha da ileri götüren dünyanın önemli isimlerine ''Küresel Liderlik Ödülü'' veriyor.

GÜRTUNA: 'CLINTON VE ANNAN'I İSTANBUL'A DAVET ETTİM'

Türkiye'den New York'a gelerek bu geceki ödül törenine katılan Turkuaz Hareketi lideri Ali Müfit Gürtuna, Clinton konuşmasını tamamladıktan sonra yanına giderek, kendisini tebrik etti.

Gecenin sonunda Türk gazetecilerine konuşan Gürtuna, hem BM Genel Sekreteri Kofi Annan, hem de Bill Clinton ile görüşmelerinde kendilerini İstanbul'a davet ettiğini söyledi. Gürtuna, Clinton ile İstanbul belediye başkanıyken tanıştığını hatırlatarak, Clinton'un Küresel Girişim projesini desteklediklerini kaydetti.Annan'ı BM Genel Sekreterliği görevinden ayrılmasından sonra İstanbul'a davet ettiğini belirten Gürtuna, hem Annan'ın, hem de Clinton'un davetine olumlu yaklaştıklarını söyledi.

Gürtuna, siyasi parti kurma hazırlıklarıyla ilgili sorular üzerine, bu haberlerin doğru olduğunu, parti kurulunca genel seçimlere katılacaklarını söyledi. Gürtuna, sağ-sol ayrımı yapmaksızın ''her kesimden temiz isimleri'' parti çatısı altında toplamayı düşündüklerini, partinin ismini halkın belirlemesini istediklerini söyledi.Ali Müfit Gürtuna, bugün New York'tan Türkiye'ye dönecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 ABD'de yine uçak yine 11 Eylül korkusu
 Irak'ta 650 bin sivil öldü
 Fransa'da tren kazası: 12 ölü
 K.Kore'den ikinci deneme iddiası
 Japonya'dan Kuzey Kore'ye yaptırımlar
 Peres: Esad'ı ağırlarız
 'Füze atarız' tehdidi
 İtalya'da vekillere kokain tuzağı
 Peygamber'e hakaret eden kitap internette yok satıyor
 Yıl 2017... Yer Irak... Hayattaki tek Iraklı o
 'Saddam, bir aileyi diri diri gömdürdü'
 Belediyeye ilk Türk "eşbaşkan"
 Putin'den tarafsız soruşturma sözü
 Evde bomba üreten çocuğa 14 ay hapis
 Pedofil skandalı oy kaybettirdi
 Türk elçiliği aracına saldırı
 Fransa'da liseliye oruç dayağı
 Kel kalmamak için Evian'la yıkanmış
 Angela Merkel'in zırhlı aracının planları çalındı
 İzmir'de bir astronot
 İngiltere'de sokakta sigara içen ceza alacak
 Ceviz, kalbe giden damarlar için çok yararlı
 Alzheimer'a karşı Akdeniz diyeti...
 Kalp gibi olacak
Üç puan ve iyi futbol lütfen
Üç puan ve iyi futbol lütfen
Milli Takımımız, Euro 2008 elemelerindeki üçüncü maçında bugün...
Arda 20 milyon$
Arda 20 milyon$
Galatasaray yönetimi; ligde ve Şampiyonlar Ligi'ndeki performansıyla...
Başbakan: Gelecek sosyal restorasyon dönemi olacak
Başbakan: Gelecek sosyal restorasyon dönemi olacak
Başbakan Erdoğan, asgari müşterekte mutabakatı sağlamak gerektiğini...
64 yaşında Türkiye'nin en 'yaşlı' annesi oldu
Yıllarca kısırlık tedavisi gören Memnune Tiryaki menopoza girmesinden...
Bizim için değişmez ama Paris için çok şey değişir!
Erdoğan, Ermeni yasa tasarısı için Fransa'yı uyardı: Yanlış hesap,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu