kapat
   
12 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
K.Kore'den ikinci deneme iddiası

Japon yetkililer, Kuzey Kore'nin ikinci kez nükleer test yaptığını öne sürdü. Ancak durum henüz netlik kazanmadı.

Kuzey Kore, füze testlerinin ardından bir kez daha nükleer denemelerde bulunmakla suçlandı. Japon yetkililer, Kuzey Kore'nin nükleer test yaptığını iddia etti. Ancak durum Kuzey Kore tarafından doğrulanmadı.

İsminin açıklanmasını istemeyen Japon bir yetkilinin, konşu ülkede gerçekleştirilen testler nedeniyle, Japonya'da yersarsıntısı meydana geldiğini söyledi. Bu arada Başbakan Shinzo Abe'nin ofisinde görevli yetkililerden biri, "Rapora ilişkin net bir bilgimiz şu an için yok" ifadelerini kullandı. Bu arada Güney Kore Devlet Başkanlığı, Japon medyasında yer alan iddiaları, hızlı bir şekilde yalanladı. Bu arada Pyongyang hükümeti, Pazartesi günü, ilk kez bir nükleer test gerçekleştirdiğini duyurmuş ve bu durum, dünyanın birçok yerinde tepkilere neden olmuştu.

Öte
yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Frederick Jones, Kuzey Kore'nin nükleer test yürüttüğüne ilişkin henüz bir doğrulama yapılamadığını söyledi. Jones, bölgeden gelen iki ayrı rapor olduğuna dikkat çekerek, Japon tarafının nükleer test gerçekleştirildiğini ve bu neden yersarsıntısı kaydedildiğini dile getirirken, Güney Kore'nin ise bu iddiaları yalanladığını ifade etti.

RICE:'ABD, BU ÜLKEYİ İSTİLA ETME NİYETİNDE DEĞİL''

Kuzey Koreli bir yetkilinin, dün, ABD'nin kendilerine yönelik katı tutumunu sürdürmesi halinde, hedef belirtmeden nükleer başlıklı füze fırlatma tehdidinden bulunmasının ardından, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bunun ''Pyongyang'ın güvenliği için iyi olmayacağını'' söyledi.
Rice, Amerikan CNN televizyonundaki mülakatı sırasında adının gizli tutulmasını isteyen Kuzey Koreli yetkilinin bu açıklamalarının sorulması üzerine, Kuzey Kore'nin bu türden tehditler savurmasının çıkarına olmadığını belirterek, "Sanıyorum Kuzey Koreliler nükleer başlıklı bir füze fırlatmanın Kuzey Kore'nin güvenliği için iyi olmayacağını biliyor. Kuzey Koreliler bunun ne türden sonuçlar doğuracağını biliyor" dedi.
Rice, ABD'nin Kuzey Kore'ye saldırma ya da bu ülkeyi istila etme niyetinde olmadığını da belirtti.

Adının gizli tutulmasını isteyen bir Kuzey Koreli yetkili, dün, "Nükleer başlıklı bir füze fırlatmamızdan önce durumun düzelmesini umuyoruz. Herşey ABD'nin tepkisine bağlı" demiş ve Pyongyang'ın pazartesi günü nükleer deneme yapmasının da, "Müzakere masasında ABD'ye karşı koyma niyetimizin bir ifadesi" olduğunu söylemişti."

G.Kore eski Devlet Başkanı Kim K.Kore yüzünden Bush'u suçladı Güney Kore'nin eski devlet başkanı Kim Dae-jung, ABD Başkanı George Bush'un yürüttüğü siyasetin bugünkü Kuzey Kore krizini doğurduğunu öne sürdü.

Kim, "Kuzey Kore'nin pazartesi günü yaptığını açıkladığı nükleer deneme, ABD'nin Kuzey Kore siyasetinin iyi düşünülmemiş olduğunu kanıtladı. ABD, bundan böyle Pyongyang'daki rejimi değiştirmeye çalışmamalı, tersine Kuzey Kore ile karşılıklı dengeyi içeren bir anlaşma yapmalı" ifadesini kullandı.

1997 ile 2003 yıllarında devlet başkanlığı yapan Kim Dae-jung, Kuzey Kore ile yakınlaşma siyasetinin mimarlarındandı. Kuzey Kore ile yürütülen bu siyaset Alman Willy Brandt'tan esinlenilmişti. Bu çerçevede Kim Dae-jung, Pyongyang'a giden ilk Güney Kore lideri olmuş ve 15 Haziran 2000'de Kuzey Kore lideri Kim Jong-il ile ortak bir açıklama yapmıştı.Kuzey Kore'nin nükleer krizinin patlak verdiği 1990'lı yıllardan beri Seul, karşılıklı denge içeren bir yaklaşım benimsemiş ve bu konuda dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ı ikna etmeye yaklaşmıştı.

Bu durumu hatırlatan Kim, "Başarmaya yakındık, ama Bush yönetimi geldi ve anlaşmayı çöpe attı. Bu da bugünkü başarısızlığa yol açtı. ABD, Kuzey Kore'nin nükleer bir güç olduğunu kabul etmeyebilir, ama bu Kuzey Kore'yi daha da provokasyona itmekten başka bir işe yaramaz" uyarısında bulundu.Kim, krizin çözümünün en iyi yolunun Kuzey Kore ile ABD arasında bir diyalog başlatmak olduğunu da kaydetti.

MCCAIN, CLINTON'I SUÇLADI

Kuzey Kore'nin ilk nükleer silah denemesini yaptığını duyurmasının ardından ABD'de, iktidardaki Cumhuriyetçi Parti ile muhalefetteki Demokrat Parti suçlu arama yarışına girdi.

ABD'de 2008'de yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığı için yarışması beklenen önemli senatör John McCain, Kuzey Kore'nin denemesinden dolayı Demokrat eski Başkan Bill Clinton'ı suçladı.

McCain, açıklamasında, 1994'te Clinton'ın başkanlığı döneminde ABD'nin Kuzey Kore ile bu ülkenin nükleer silah sahibi olmaması karşılığında yardım sağlanmasını öngören bir anlaşma imzaladığını hatırlatarak Pyongyang'ın bu anlaşmayı istismar etmesine Clinton yönetiminin göz yumduğunu savundu.

Senatör McCain, "Hesapta Kuzey Kore'ye, hem havuç hem de sopa göstermeye çalıştık, ancak havuçlar ise yaramayınca sopa göstermemiz gerekirken başka havuçlar gösterdik. Biz (Clinton döneminde) Kuzey Kore'ye yardım verirken onlar gizlice uranyum zenginleştirdi" dedi.

Eski Başkan Clinton'ın eşi ve Demokrat Parti adına 2008'de başkanlık için yarışması beklenen Senatör Hillary Clinton'in sözcüsü ise McCain'i ucuz politika yapmakla ve şimdiki Başkan George W. Bush'u savunmaya çalışmakla suçladı.

Sözcü Philippe Reines, "Altı yıldan fazla süredir Kuzey Kore politikasından Başkan Bush sorumlu. İki gün önce ne olduğunu görüyorsunuz" dedi.Demokrat Partinin önde gelenleri de bir gün önceki açıklamalarında, Kuzey Kore'nin cesaretlenmesine, Bush'un, bu ülkenin yönelttiği tehdidi yıllarca küçümsemesinin yol açtığını dile getirmişti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 ABD'de yine uçak yine 11 Eylül korkusu
 Irak'ta 650 bin sivil öldü
 Fransa'da tren kazası: 12 ölü
 Clinton: Keşke Kıbrıs çözülseydi
 Japonya'dan Kuzey Kore'ye yaptırımlar
 Peres: Esad'ı ağırlarız
 'Füze atarız' tehdidi
 İtalya'da vekillere kokain tuzağı
 Peygamber'e hakaret eden kitap internette yok satıyor
 Yıl 2017... Yer Irak... Hayattaki tek Iraklı o
 'Saddam, bir aileyi diri diri gömdürdü'
 Belediyeye ilk Türk "eşbaşkan"
 Putin'den tarafsız soruşturma sözü
 Evde bomba üreten çocuğa 14 ay hapis
 Pedofil skandalı oy kaybettirdi
 Türk elçiliği aracına saldırı
 Fransa'da liseliye oruç dayağı
 Kel kalmamak için Evian'la yıkanmış
 Angela Merkel'in zırhlı aracının planları çalındı
 İzmir'de bir astronot
 İngiltere'de sokakta sigara içen ceza alacak
 Ceviz, kalbe giden damarlar için çok yararlı
 Alzheimer'a karşı Akdeniz diyeti...
 Kalp gibi olacak
Üç puan ve iyi futbol lütfen
Üç puan ve iyi futbol lütfen
Milli Takımımız, Euro 2008 elemelerindeki üçüncü maçında bugün...
Arda 20 milyon$
Arda 20 milyon$
Galatasaray yönetimi; ligde ve Şampiyonlar Ligi'ndeki performansıyla...
Başbakan: Gelecek sosyal restorasyon dönemi olacak
Başbakan: Gelecek sosyal restorasyon dönemi olacak
Başbakan Erdoğan, asgari müşterekte mutabakatı sağlamak gerektiğini...
64 yaşında Türkiye'nin en 'yaşlı' annesi oldu
Yıllarca kısırlık tedavisi gören Memnune Tiryaki menopoza girmesinden...
Bizim için değişmez ama Paris için çok şey değişir!
Erdoğan, Ermeni yasa tasarısı için Fransa'yı uyardı: Yanlış hesap,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu