kapat
   
08 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Erhan Afyoncu @ SABAH
 
Avrupalıların Mekke ile Medine merakı
Kuran'ı dinleyen cinler Müslüman oldu
Susuz köfte

Avrupalıların Mekke ile Medine merakı

İslamiyet'in kutsal toprakları olan Mekke ve Medine'ye Müslüman olmayanlar giremiyor. Ancak çok meraklı bazı Avrupalılar binbir macera ile Haremeyn'e yani bu kutsal topraklara girmeyi başardı.

Bir Mekke çizimiHicaz bölgesine, özellikle Mekke ve Medine'ye Müslüman olmayanların girmesi haram kabul edilirdi. Ancak şahsi merak veya bölgeyi incelemek için görevlendirilen bazı Avrupalılar, çeşitli yollarla Mekke ve Medine'yi gezerek, seyahat intibalarını kaleme almışlardır. Türkiye'deki tek Afrika tarihi ve kültürü uzmanı olan Doç. Dr. Ahmet Kavas, araştırmalarında Avrupalı seyyahların Afrika ve Haremeyn'e yaptıkları yolculukları uzun uzun anlatır.
AVRUPA HACCI MERAK ETTİ
Hıristiyanlar'ın Haremeyn'e girmeleri yasak olduğundan seyyahlar ya Müslüman kılığına girerek, ya da din değiştirdiklerini söyleyerek bu ziyareti gerçekleştirirlerdi. Bu seyyahların ilki bir paralı asker olan İtalyan Ludovico di Varthema'ydı. Venedik'ten yola çıkan Varthema, 1503'te Şam'da hac kervanına katılarak Haremeyn'e gitmiş, hacdan sonra da Cidde ve Aden üzerinden Uzakdoğu'ya da seyahat ettikten sonra, 1508'de Avrupa'ya dönmüştü. Varthema'nın seyahat hatıraları 1510'da Roma'da basıldı ve büyük ilgi gördü. Kitabında Mekke ve Medine'nin coğrafi durumunu, Müslümanlar'ın ibadetlerini ve ilgisini çeken diğer hususları anlatır.
Bu şekilde Haremeyn'e seyahat eden birçok Avrupalı seyyah vardı. Özellikle İngiltere, Fransa ve Hollanda, "Hac" olayını ve bunun Müslümanlar üzerindeki etkisini yerinde görmek için düzenledikleri sahte belgelerle Mekke ve Medine'ye istihbaratçılar göndermişlerdi.
Hicaz'a giden Avrupalı seyyahlardan biri olan İspanyol Domingo Badia y Leblich, Ali Bey elAbbasi adıyla dindar ve zengin bir Müslüman Türk görünümü altında Kuzey Afrika'yı gezdikten sonra Mısır'a gitmişti.

SÜNNET
BİLE OLDU
Domingo Badia y Leblich, seyahate çıkmadan önce Valencia'da Arapça öğrenmişti. Yine buradayken şüpheli bir durumda kontrol olursa, riske girmemek için sünnet olmuştu. Ali Bey elAbbasi adını alan Domingo, İspanya hükümetinin emri ve maddi desteğiyle yola çıkmıştı. 1803'te Fas'a gitti. Fas sultanının da güvenini kazanmak için Abbasi halifelerinin soyundan geldiğini iddia etmişti. Kısa zamanda büyük şöhrete sahip oldu. Tunus'a gitmeden şöhreti oraya gitmişti. Bu yüzden Tunus'ta büyük bir saygıyla karşılandı.
İspanyol seyyah, Tunus'tan sonra gittiği Kahire'de de Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa tarafından resmi törenle karşılandı. Kahire'ye kadar her şey yolunda gitmiş, kimse kendisinden şüphelenmediği gibi büyük bir saygı bile görmüştü. Artık sıra en cüretkâr planını gerçekleştirmedeydi. Domingo Aralık 1806'da Cidde'ye giden bir kervana katılarak, Mekke'ye ulaştı. Mekke'de kendisinden şüphelenmek bir yana Mekke Şerifi tarafından özel olarak ağırlandı.

HATIRALARI
ELDEN DÜŞMEDİ
Domingo Badia, görevini başarıyla tamamlamıştı. Ancak dönüşte her taraf eşkıya kaynıyordu. "Öldürüleceğim" korkusuyla Mısır'a geri döndü. Mısır'dan Anadolu'ya geçip, uzun ve meşakkatli bir yolculuktan sonra İspanya ulaştı. Kendisinden önce onlarca seyyah, bu yolculuğa kalkışmış ancak çok azı sağ dönebilmişti. Domingo Badia, seyahat hatıralarını Ali Bey elAbbasi adıyla yayınladı. Seyahatnamesinde gezdiği yerler hakkında oldukça önemli bilgiler vardır.
Mekke'ye giren ilk Avrupalılar'dan biri de İngiliz seyyah Richard Francis Burton'du. Hindistanlı bir Müslüman Afgan doktor olarak 1850'li yılların başlarında Hicaz bölgesine gitmişti. Christian Snouck Hunaronje ise "Abdurrauf" adıyla, 18841885 yıllarında Mekke'de yaşamıştı. Yazdığı iki ciltlik "Mekka" adlı kitabı Avrupalı seyyah ve siyasilere yıllarca el kitabı oldu.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Bu dünya Türklerin ahiret Hıristiyanların'   / 07-10-2006
 Galatasaray Lisesi'ne Papa yasak koymuştu   / 06-10-2006
 Viyana kuşatması Hıristiyanları şok etti   / 05-10-2006
 Osmanlı her dine para yardımı yaptı   / 04-10-2006
 Rumeli Türkleri'nin en kutsal ziyaretgâhı   / 03-10-2006
 Padişah, Ramazan'da tebdili kıyafet dolaşırdı   / 02-10-2006
 Matbaanın gecikmesi hattatlar yüzünden mi?   / 01-10-2006
 Afrikalı Müslümanların kaderini değiştiren âlim   / 30-09-2006
 Misyoner Amerikan okulu kapatılmıştı   / 29-09-2006
 Bundan 105 yıl önceki Ramazan tartışması   / 28-09-2006
BEYZA BİLGİN
Allah'a edilen dua, Allah'ın prensiplerine aykırı...
Dr. ERHAN AFYONCU
Avrupalıların Mekke ile Medine merakı
İslamiyet'in...
EMRE AKÖZ
Laikliği tanımlayamazlar!
Basit bir soru: '...
MAHMUT ÖVÜR
Rezidans yap, kârlı çık!
İstanbul'da son yıllarda bir...
HINCAL ULUÇ
Çantasında her sabah gün doğan çocuk..
Ahmet...
Tuna'yı aştık geliyoruz
Tuna'yı aştık geliyoruz
Euro 2008 yoluna Malta galibiyetiyle başlayan Milli Takım,...
Lubos kıyağı
Lubos kıyağı
Grubumuzdaki rakiplerimizden Norveç, Yunanistan'a deplasmanda...
'22 Bakan bir yana Milli Eğitim Bakanlığı bir yana'
Erdoğan, Milli Eğitim'deki kadrolaşma iddialarına karşılık Çelik'e...
'Demokrasi dışı harekete karşıyız'
DYP lideri Mehmet Ağar, Güneydoğu gezisinin ilk durağı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu