kapat
   
02 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beyza Bilgin @ SABAH
 

Başörtüsü bir tavsiyedir vazgeçilmez bir dini emir değil

*Başı açık bir bayanım. Namazımı kılıyor elimden geldiğince ibadetlerimi yerine getirmeye çalışıyorum. Başörtüsüyle ilgili Kuran ne diyor?
*Türban takmıyorum. Orucum kabul olunur mu?
Kuran'da başörtüsü kelimesi, büyük bölümü kadın-erkek ilişkileriyle ve bu ilişkiler çevresinde gözetilmesi gereken birtakım ahlak kurallarıyla ilgili olan surede geçer: "Kadınlar, kendiliğinden görünen yerleri dışında, cazibe ve güzelliklerini açığa vurmasınlar, bunun için, başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar" denilmiştir. (24 Nur, 31) Bu söyleyiş biçimi, ayetin emir kalıbının dışında, tavsiye kalıbında olduğunu gösterir.
Muhammed Esed, 'başörtülerini (hımar) yakalarının üzerine indirsinler' ifadesini ilk müfessirlere dayanarak şöyle açıklamıştır: "Hımar, hem İslam'dan önce, hem de İslam'dan sonra kadınların kullandıkları geleneksel başörtüsüdür. Klasik müfessirlere göre, bu başörtüsü İslam öncesi dönemde kadınlar tarafından az çok süs giysisi olarak kullanılır, uçları örtünen kadının sırtına serbestçe bırakılırdı. O günün yaygın modasına göre, kadınların giydiği gömleğin ya da bluzun önünde genişçe bir açıklık (ciyb, çoğ. cüyub) bulunur ve böylece göğüsler örtülmezdi. Göğüsteki açıklığın örtülmesinin öğütlenmesi, bu iş için mutlaka başörtüsü kullanılmasının gerektiğini ifade etmez. Fakat sadece, kadınların göğüs kısmının, örfen (yaygın kabul olarak) açık bırakılmasında sakınca olmayan yerlerden olmadığını, dolayısıyla örtülmesi ve gösterilmemesi gerektiğini ifade eder."

CEVABI
BEN VEREMEM
İç çamaşırının olmadığı, üst üste giyinmenin gerekmediği bir yaşama biçimi düşünülürse, eğilip doğrulma sırasında bu açıklıktan bütün vücudun görüneceği tahmin edilebilir. Ben bu durumu da önemsiyorum. Kadınların geleneksel olarak başörtüsü kullandığı bir toplumda pratik olarak, bu örtünün öne çekilmesi ile gerçekleşiverecek bir örtünme tavsiye edilmiştir. Başörtüsünün geleneksel olarak başta bulunmadığı yaşama biçimlerinde, örtünmesi gereken yerler, diğer giysilerle örtülebilir. En önemli ayrıntı ise, tefsircilerin hür ve köle kadın kıyafetini ayırmış olmalarıdır. Tefsirciler ve fıkıhçılara göre köle statüsündeki mümin kadınlar için, ne dış giysi ne de başörtüsü söz konusudur. Onların örtünme hükmü erkeklerinki gibi, göbekle diz arasıdır, yani kadınlık organını önden ve arkadan örtecek kadardır. Eğer başörtüsü, Allah'ın çağlar ve toplumlarüstü değişmez emri olsaydı, köle kadınlara niçin uygulanmamıştı? Onlar Müslüman mı değildi, yoksa kadın mı değildi? Hem Müslüman hem kadın olduklarına göre, toplumlar ve çağlarüstü, değişmez dini emir olma iddiası temelinden sarsılmaktadır. Allah bir şeyi öğütlüyorsa bütün kulları için öğütlüyor, emrediyorsa bütün kulları için emrediyor. Allah için kulları arasında fark yoktur: Kadın kadındır, Müslüman Müslüman'dır. Tek fark takvalarındadır, ondan ötesi örftür, adettir.
Son olarak, Din işleri Yüksek Kurulu üyeliğinden emekli Fahri Demir'in görüşlerine yer vereceğim. Fahri Demir, bu alandaki doktora tezinin bulgularına dayanıyor ve "Başörtüsü emrinin vücup (gereklilik) için olduğunda icma (fikir birliği) vardır" görüşüne itiraz ediyor. "Ben şimdiye kadarki araştırmalarımdan şu kanaate varmış bulunuyorum ki, örtünme emri irşadi (uyarıcı) bir emirdir. Başkasını tahrik etmeme, günaha sokmama, fitneye sebep olmama, kendisini ezadan, sarkıntılıktan, fitneden koruma tavsiyesidir."
Alıntılar verdiğim araştırma sonuçları gösteriyor ki, başörtüsü, bir dünya işidir, bir tavsiyedir, vazgeçilemez bir dini emir (farz veya vacip) değildir. "Orucum kabul olunur mu?" sorusunun cevabını ise ben veremem, dünyada hiç kimse veremez, kimin için oruç tutuyorsanız ancak O verir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Mukabeleye giden kadın teravih kılmalı   / 01-10-2006
 Hz. Osman zamanı teravih 'kadın-erkek' kılınırdı   / 30-09-2006
 Lüks otelde iftar açmak niye günah olsun?   / 29-09-2006
 İftar ile sahur arası içen günah işlemiş olur orucu bozulmaz!   / 28-09-2006
 Sahuru mümkün olduğunca geç yemek sevaptır   / 27-09-2006
 Bu yıl 30 değil 29 gün oruç tutacağız   / 26-09-2006
 Oruç hangi durumda bozulur?   / 25-09-2006
 Kutsal ayınız kutlu olsun   / 24-09-2006
OKUR TEMSİLCİSİ
"Bedava seyahat"
Bir bankanın Atina'daki genel merkezine...
ÜLKÜ TAMER
Hayatlarımızı gerçekten değiştirdiler
Film seyretmekten...
BEYZA BİLGİN
Başörtüsü bir tavsiyedir vazgeçilmez bir dini emir...
Dr. ERHAN AFYONCU
Padişah, Ramazan'da tebdili kıyafet dolaşırdı
Ramazanlar...
İşte eserin: 0-1
İşte eserin: 0-1
"Hücum futbolunu severim" diyen Zico'nun Fenerbahçe'si evinde 37 yıl...
Ekim geldi hala yoksun: 1-1
Ekim geldi hala yoksun: 1-1
Tigana "Gerçek Beşiktaş Ekim'de" dedi durdu. Ekim geldi Beşiktaş...
Sezer: İrticai taban giderek genişletiliyor
Cumhurbaşkanı Sezer, Meclis'teki son konuşmasında irticai tehdide...
Çiçek: İrtica hukuken suç değil, iddianame hazırlanamaz
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, kanunlarda "irtica" diye bir suç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu