kapat
   
29 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Türkiye çantada keklik değil"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisini değerlendiren The Economist dergisi, "Batı'da Türkiye'yi kaybetme kaygısı artıyor" yorumunu yaptı. Gazete, "Türkiye, çantada keklik gibi görülmemeli. Oysa bazı AB politikacıları, Türkiye'yi kaybetme tehlikesinden habersiz görünüyor" dedi.

İngiliz The Economist dergisi, Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı George W. Bush ile yapacağı görüşme öncesi Türkiye-ABD ilişkileri ve Batı'nın Türkiye'ye bakışını uzun bir yazıda yorumladı.

ABD'nin İran ile ilgili seçeneklerini değerlendirirken hesaplarında Türkiye'nin önemli bir yer işgal ettiğini kaydeden dergi, "Türkiye, belki İran üzerinde etkinliği olan tek bölgesel güçtür. Bu, Başkan George Bush'un Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile gelecek hafta buluşmasının bir nedenidir" görüşüne yer verdi.

IRAK
İKİLİ İLİŞKİLERİ ZEHİRLEDİ


Buna karşın Irak ile ilgili anlaşmazlıkların ikili ilişkileri "zehirlediği"ni yazan dergi, Türkiye'de ABD'nin popülaritesinin çok gerilediğine, AB hedefine verilen desteğin de önemli ölçüde azaldığına işaret ettikten sonra Başbakan Erdoğan'ın AB'nin 301'inci madde ile ilgili çağrılara gösterdiği tepkiye dikkat çekti.

İLİŞKİLER PAPA ZİYARETİ SIRASINDA KÖTÜLEŞEBİLİR

Türkiye'deki Papa 16. Benedikt'e yönelik sert tepkileri anımsatırken, Papa'nın ziyareti sırasında Batı ile ilişkilerin kötüleşebileceğini savunan dergi, ABD'deki önemli düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haas'ın, "Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin bozulması veya Türkiye'nin stratejik olarak yönelişini kaybetmesinin etkileri büyük olur" uyarısını aktardıktan sonra şöyle devam etti:

"Türkiye'nin Rusya, İran ve Suriye ile flört etmesi Batı yanlısı tutumundan bir kayma habercisi olmamakla birlikte çantada keklik olarak görülmemeli. Oysa bazı AB politikacıları, Türkiye'yi 'kaybetme' tehlikesinden habersiz görünüyor. Kamuoyunun yoksul, kalabalık ve nüfusu çoğu Müslüman olan bir ülkenin (AB'ye) alınması korkularını istismar ediyor. Bu yaklaşımlar, Türklerin AB'nin 'Hıristiyan bir klüp' olduğu inancını güçlendirdi."

TÜRKİYE'NİN KUZEY IRAK TEHDİDİ WASHİNGTON'U DÜŞÜNDÜRÜYOR

The Economist, Türkiye'nin PKK unsurlarına karşı mücadelesini Kuzey Irak'a taşıma tehdidinin Washington'u düşündürdüğünü belirterek ABD'nin Irak'ta ikinci cepheyi açamadığını ve bölgeyi istikrarsızlaştıracağı kaygısı ile PKK sorununu Türkiye'nin çözmesine de izin veremediğini kaydetti. Bu tutumun, ABD'nin Türkiye'deki popülaritesinin azalmasının en büyük nedeni olduğunu yazan dergi, Türkiye'de PKK kurbanları artarken hükümet üzerindeki baskıların yoğunlaştığını belirterek "Eğer (Türk hükümeti) harekete geçerse kendisini sadece Kürtler değil Amerikalılar ile savaşırken bulabilir" ifadesini kullandı.

"Sayın Bush ile görüşme bir fark edebilir mi?" sorusunu soran dergi, fark yapmayacağını söyleyenlerin görüşlerine yer verirken görüşmenin talebinin Erdoğan'dan geldiğine de dikkat çekti. Dergi, muhafazakarların da ikili ilişkilerin soğumasından tezkereyi Meclis'ten geçiremeyen Erdoğan'ı sorumlu tutuklarını anımsattı.

ERDOĞAN ÇOK KIZDIRDI

ABD'deki Türkiye'ye yönelik tutumların tezkerenin reddedildiği 2003 yılından beri sertleştiğini, sonraki dönemde Erdoğan ve partisinin tutumunun Bush yetkililerini çok kızdırdığını, Erdoğan'ın İsrail için "terörist devlet" ifadesini kullanmasının "dehşet" ile izlendiğini yazan dergi, buna karşın son dönemde iki ülkenin ilişkileri düzeltme isteğini gösterdiğini belirterek gelecek hafta Washington'da yapılacak görüşmenin aynı ruh içerisinde gerçekleşeceğini kaydetti.

The Economist, Erdoğan'ın, kamuoyunun tepkisine rağmen Lübnan'a asker gönderme kararını "Türkiye'nin Batı yanlısı yönelişinin bozulmadığının cesaret verici bir işareti" olarak değerlendirerek Bush Yönetiminin de iyi niyetini göstermek üzere General Ralston'u "PKK koordinatörü" olarak görevlendirdiğini kaydetti. Ancak dergi, rolünün "muğlak" olan Ralston'un PKK'ya karşı askeri operasyonun son seçenek olduğu sözlerinin katkıda bulunmadığını savundu.

Birçok Türk yetkilinin özel sohbetlerde PKK ile mücadelenin sadece askeri yollardan kazanılamayacağını kabul ettiklerini öne süren dergi, bir affın ilan edilmesi ve seçim barajının indirilmesinin önemli katkısı olacağını da iddia etti.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bartholomeos: Azınlıklara kısıtlama var
 Akdağ: Olur böyle şeyler
 Doğalgaz hattında yangın
 Muş'ta 12 yaşındaki kıza tacavüz iddiası
 Adım adım ilerliyor
 Gençler aileden gördüğü şiddeti başkasına yapıyor
 Pamuk bire 4 veriyor
 Oruç bozan oğlunu dövüp, kalem sapladı
 Sessiz Ayakkabılar Taksim'e yürüdü
 'Evinizdeki bilgisayar teröre hizmet edebilir'
 Egeli Rumlar Melekler Ayini'nde bir araya geldi
 Kan testi skandalı yargıya taşındı
 Koca dövmezse görümcesi dövüyor...
 "Bizde Karlsbad'dan not defteri yok"
 MEB, 3 bin 500 öğretmen alacak
 Ömer Dinçer'in kardeş sızısı
 Öğretmeniyle tartıştı okulda bıçaklayıp kaçtı
YILMAZ ÖZDİL
Pamuk eller...
Hadise, Keşan'da yaşanıyor...
ERGUN BABAHAN
Bunalım arayışı
Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça...
MEHMET BARLAS
Biz bize benzeye benzeye kendimizi iyice benzettik
Hani...
BALÇİÇEK PAMİR
Devir kavga devri
Pazartesi Sohbeti için konuk ararken...
UMUR TALU
9 yiğit kıza selam
Bu erkek dalaşlarında onlara yer yok.
FATİH ALTAYLI
Bu ihbar araştırılmalı
Dün doğruluğunu araştıramadığım...
ERDAL ŞAFAK
Taziye yok!
İstanbul'da Umut Vakfı...
'İnkar Yasası' yeniden gündemde
Fransa'da Sosyalist Parti tarafından meclise getirilen ancak oylama...
Gürcü polisi, Rus ajanlarını yakaladı
Gürcistan'da 4 Rus subay, 'casus' oldukları gerekçesiyle tutuklandı.
Fener'in ışığı yandı: 3-0
Fener'in ışığı yandı: 3-0
Sezon başından beri iyi futbol oynamayan Fenerbahçe, Randers maçının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu