kapat
   
29 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Akdağ: Olur böyle şeyler

Sağlık Bakan Recep Akdağ, Zonguldak'ta yanlış anestezi uygulanan 3,5 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesi ile ilgili, "Bir yılda vatandaşımız 300 milyondan daha fazla bir sayıda sağlık sisteminin karşına gelerek hizmet alıyor. Dolayısıyla böyle bir hizmet alanı içerisinde yanlış uygulamalar zaman zaman olabilir. Dünyanın her yerinde olabilmektedir. Bu ve benzeri olayları hassasiyetle takip ediyoruz" dedi.

Ziyaret ve incelemelerde bulunmak için Konya'ya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Konya Valiliği'ni ziyaret etti.

Vali Atilla Osmançelebioğlu'ndan brifing alan Bakan Akdağ, daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Akdağ burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir
gazetecinin Zonguldak'ta göz ameliyatı öncesinde yanlış anestezi uygulanan 3,5 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesi ile ilgili sorusuna cevap veren Bakan Akdağ, olayı hassasiyetle takip ettiklerini bildirdi.

Bir yılda 300 milyondan fazla vatandaşın sağlık sisteminden hizmet aldığını hatırlatan Bakan Akdağ, "300 bin civarında bir sağlık çalışanıyla sadece Sağlık Bakanlığımız çalışıyor. Ayrıca üniversitelerimizde ve özel sektörümüzde sağlık çalışanları var. Yani yüzbirlerden bahsediyoruz. Dolayısıyla böyle bir hizmet alanı içerisinde yanlış uygulamalar zaman zaman olabilir. Dünyanın her yerinde olabilmektedir. Önemli olan bu meseleye hassasiyetle yaklaşmak. Bahsettiğiniz olay ve benzeri olaylar durumunda bu hassasiyeti herkese göstermektir. Bu hassasiyeti her zaman gösterdik. Bundan sonra da göstereceğiz. Çünkü bir vatandaşımızın ayağına bir diken bile batsa bu bizim için çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık çalışanlarının standart eğitimleri olduğunu anımsatan Akdağ, "Gerek sağlık meslek liselerinde, gerek üniversitelerimizin verdiği eğitimler itibarıyla hekimlerimizin, hemşirelemizin, sağlık memurlarımızın müfredatları var. Buna göre eğitim alıyorlar. Kuşkusuz hizmet için eğitimler de yapıyorlar. Ama söylediğim gibi bu kabil olaylar olabilir. Önemli olan meseleyi hassasiyetle takip etmektir. Biz de hassasiyetle takip ediyoruz. Takip etmeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

Bakan Akdağ, bir ankete göre düşük gelirli vatandaşların yüzde 37'sinin daha iyi bir tedavi için doktora 'bıçak parası' vermesini nasıl değerlendirdiği sorusunu da cevapladı.

BIÇAK PARASI İSTEYENLERİ VATANDAŞ BİZE BİLDİRDSİN

Hükümeti devraldıklarında 'bıçak parası' uygulamasından şikayet edenlerin oranınn yüzde 90'larda olduğunu ifade eden Akdağ, 3 yılda çok şeyin değiştiğini ve bu oranın büyük ölçüde azaldığını kaydetti.

Vatandaşların kendilerine başka adres gösterilmesi konsunda duyarlı olmasını isteyen Bakan Akdağ, böyle bir istekte bulunan olması durumunda vatandaşın hakkını araması gerektiğini belirtti.

Hastanelerde vatandaşların kolayca ulaşabileceği hasta hakları birimleri oluşturduklarına değinen Akdağ, 'bıçak parası' benzeri ek ücret talep eden olması durumunda vatandaşların valiliklere kadar hak arayabileceğini dile getirdi.

Bu konuda geçmişte yaygın bir alışkanlık olduğunu doğrulayan Akdağ, şunları kaydetti: "Yaptığımız çalışmalarla ve ek ücret politikalarıyla bu husus büyük ölçüde değişti. Hem hizmeti veren tarafında hem hizmeti alan tarafında aslında şunun artık ülkemize yerleşmesi lazım. Bir vatandaşımız herhangi bir hastanenin kapısına gidip oradan hizmet almak istediğinde kendisine farklı bir adres kesinlikle gösterilmemelidir. Burada bir zihniyet değişimi yaşamak durumandayız. Biz halkımıza şunu söylüyoruz. Böyle bir ihtiyaç artık yok. Kesinlikle olmamamlıdır. Bir hak arama kültürü geliştirmemiz gerekiyor. Gerek hastane yöneticilerimiz gerek il sağlık müdürlüğü yöneticilerimiz gerekse valiliklerimiz bu husustaki hassasiyeti göstereceklerdir. İşin bence en önemli tarafı bu."

Türkiye'de hekimlerin büyük çoğunluğunun kamuda artık tam zamanlı olarak çalışmaya başladığını söyleyen Akdağ, "Onun için bu problem geçmişte olduğu gibi büyük bir problem değildir. Vatandaşımız şunu bilmeli; hükümet ve bakanlık olarak hizmet alınması için ilave para verilmesi gibi bir uygulamanın başından beri karşısında durduk. Bundan sonra kararlı bir biçimde bunun karşısında olacağız. Vatandaşlarımız böyle bir yöne yönelmemelidir. Böyle bir ihtiyaç yok." yorumunu yaptı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bartholomeos: Azınlıklara kısıtlama var
 "Türkiye çantada keklik değil"
 Doğalgaz hattında yangın
 Muş'ta 12 yaşındaki kıza tacavüz iddiası
 Adım adım ilerliyor
 Gençler aileden gördüğü şiddeti başkasına yapıyor
 Pamuk bire 4 veriyor
 Oruç bozan oğlunu dövüp, kalem sapladı
 Sessiz Ayakkabılar Taksim'e yürüdü
 'Evinizdeki bilgisayar teröre hizmet edebilir'
 Egeli Rumlar Melekler Ayini'nde bir araya geldi
 Kan testi skandalı yargıya taşındı
 Koca dövmezse görümcesi dövüyor...
 "Bizde Karlsbad'dan not defteri yok"
 MEB, 3 bin 500 öğretmen alacak
 Ömer Dinçer'in kardeş sızısı
 Öğretmeniyle tartıştı okulda bıçaklayıp kaçtı
YILMAZ ÖZDİL
Pamuk eller...
Hadise, Keşan'da yaşanıyor...
ERGUN BABAHAN
Bunalım arayışı
Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça...
MEHMET BARLAS
Biz bize benzeye benzeye kendimizi iyice benzettik
Hani...
BALÇİÇEK PAMİR
Devir kavga devri
Pazartesi Sohbeti için konuk ararken...
UMUR TALU
9 yiğit kıza selam
Bu erkek dalaşlarında onlara yer yok.
FATİH ALTAYLI
Bu ihbar araştırılmalı
Dün doğruluğunu araştıramadığım...
ERDAL ŞAFAK
Taziye yok!
İstanbul'da Umut Vakfı...
'İnkar Yasası' yeniden gündemde
Fransa'da Sosyalist Parti tarafından meclise getirilen ancak oylama...
Gürcü polisi, Rus ajanlarını yakaladı
Gürcistan'da 4 Rus subay, 'casus' oldukları gerekçesiyle tutuklandı.
Fener'in ışığı yandı: 3-0
Fener'in ışığı yandı: 3-0
Sezon başından beri iyi futbol oynamayan Fenerbahçe, Randers maçının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu