kapat
   
25 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Metehan Demir @ SABAH
SMS:
MD yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Maliye sahte fatura kullanır mı?
Uçak kapısında kimler bekler?
Ağar'ın 10 Kasım'da Selanik çıkarması

Maliye sahte fatura kullanır mı?

TÜRKİYE'DE BU DA OLDU.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri de sahte fatura. Bu işin en başında yer alan, bu tür girişimlere göz açtırmaması gereken kurum ise Maliye Bakanlığı. Ancak, Ankara'da son günlerde öyle bir iddia ortada dolaşıyor ki, ülke gündemini sarsmaya aday. Çünkü, sahte fatura ile mücadele etmesi, bunu yapanların burnundan getirmesi gereken Maliye bizzat kendisi sahte fatura işine bulaşmış durumda. İddialara göre, insana 'bu kadar da olamaz' dedirten gelişme aynen şöyle yaşanmış:
Bundan bir süre önce Gelirler Kontrolörleri, "Gençlerbirliği, Ankaragücü ve Ankaraspor"u vergi incelemesine alır. Aylar süren inceleme sonucunda bu kulüplere vergi borcu çıkarılır ve cezalar kesilir. 10 milyon YTL civarındaki cezalar kulüplerin iflahını keser. Söz konusu futbol kulüpleri uzlaşma isteminde bulunur. Maliye Bakanlığı kurmaylarından oluşan Uzlaşma Komisyonu toplanır. Astronomik cezalarda önemli bir indirim kararı çıkar.
50 BİN YTL'LİK ZORUNLU BAĞIŞ: Bu olay sıcaklığını korurken "adı bizde saklı'' üst düzey bir Maliye yetkilisi, Ankaragücü ve Gençlerbirliği Başkanları'ndan Maliyespor'a yardımda bulunmalarını ister. Onlar da, "Olur sayın başkan. Elimizden ne geliyorsa yapalım" yanıtını verirler. Bunun üzerine Maliye yetkilisi, "O zaman adını koyalım ve bu yardımı 50 bin YTL (50 milyar TL) olarak belirleyelim" der. Ancak, Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, her bir kulüp için bu miktarın çok fazla olduğunu söyler ve ortak verilmesi teklifinde bulunur. Teklif, Maliye Bakanlığı'nın üst düzey ismince reddedilir. Kulüp yöneticileri de, yaşadıkları sıkıntılı dönemi de göz önüne alarak çaresiz zorunlu bağışta bulunmaya karar verir. Fakat ortada bir sorun vardır. O da ödemelerin kulüplerce kayda geçirilmesi. Kulüpler, Maliye yetkilisinden bağış makbuzu ister. Kulüplerin, üzerinde Maliyespor yazan çekle yapacağı ödeme karşılığında resmi kayda girmesi için yine resmi bir bağış makbuzu almaları gerekir. Tabii ki bunların mutlaka yetkililerin imzalarının da bulunduğu belge özelliği taşımaları da olmazsa olmaz koşuldur.
MALİYE'DEN ŞAŞIRTAN TEKLİF: İşte tam bu sırada Maliye'den ülke gündemini sarsacak teklif gelir: "Biz, size bir fatura göndereceğiz. Ancak, fatura Maliyespor'dan değil bir özel firmadan olacak. Siz, söz konusu bu firmadan spor malzemesi almış görünün ama parayı Maliyespor'a gönderin."
Ardından Ankara Ulus'ta spor malzemesi satan firmanın faturası gelir. Gençlerbirliği adına kesilen faturaya göre, sözde 50 bin YTL'lik spor malzemesi alınmıştır. Elimizde bir örneği bulunan bu faturadaki 20 kalem içinde neler yoktur ki... "3 bin Maliyespor bayrağı, 3 bin tişört, 3 bin şapka". Buradan anlaşılan, Gençlerbirliği, Maliyespor'un 3 bin bayrağını alıp, statlarda sallayacak.
YANIT BEKLEYEN SORULAR: İşte tam burada can alıcı sorular başlıyor:
Maliyespor paranın ödendiği ağustos ayına ait bir bağış makbuzu kesti mi ve nerede?
Varsa, Gençlerbirliği müthiş bir tesadüf eseri tam 50 bin YTL tutan ve içinde Maliyespor bayrakları bile bulunan bu alımı söz konusu fatura gönderen firmadan gerçekten yaptı mı?
Parayı ödediğine dair bir belge var mı?
CEZASI AĞIR HAPİS: Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde 'sahte fatura' şöyle tanımlanıyor: "Sahte fatura gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir." Nefes kesen iddiaya göre, Gençlerbirliği'nin ve diğer söz konusu kulüplerin böyle bir alımı yok ama kulüp adına böyle bir fatura kesiliyor. Bunun yaptırımı yasaya göre, 18 aydan 3 yıla kadar ağır hapis cezası. Çok ciddi bir ceza. İlginç olan, bu olayda işin bu şekilde yürümesine yön verenlerin, bu tip girişimleri yakalatmakla görevli olan Maliye'nin Bakanlığı yetkilileri olması. Şimdi birileri çıkıp, "Gençlerbirliği, hem 50 bin YTL'lik alışverişi bu firmadan yaptı, hem de Maliyespor'a bağış yaptı." diyebilir. Ama o zaman, Maliye denetim elemanlarının bu sabah derhal Gençlerbirliği ve diğer kulüplerin depolarına gidip, "Çıkarın bakalım bu binlerce Maliyespor bayrağını, tişörtlerini ve diğer kalemleri" demesi gerekiyor. Elimizdeki "irsaliyeli" faturanın üzerinde bu tip faturalarda olması gerekirken, malları ne teslim edenin, ne de alanın imzası bulunmuyor.
DENETLENENDEN BAĞIŞ ALMAK ETİK Mİ?: Kaldı ki Gençlerbirliği ve diğer kulüplerin hesaplarını mercek altına alan Maliye elemanlarının, denetledikleri kulüplerden, Maliyespor adına ister nakdi isterse ayni bağışta bulunmasını istemesi ne kadar etik? İş bu kadarla sınırlı değil. Mesela, elimizdeki faturaya göre firma, Gençlerbirliği'ne malları 21 Ağustos'ta göndermiş. Bu durumda, malların teslim alınmasına yönelik resmi belgelerin de ortaya konması şart. İnsanın aklına 'bu bağış sistemi sadece bu kulüplerle sınırlı mı?' diye de sormak geliyor. Maliye Bakanlığı yönetimi, ya bu sorulara tatmin edici yanıtları ya da ülke tarihinin en önemli trajikomik durumunun hesabını vermek durumunda.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Üç Orgeneral'li mesaj kime?   / 18-09-2006
 Büyükanıt bırakamadı   / 11-09-2006
 Bu tezkere geçer yoksa Annan'ı niye çağırsınlar!   / 04-09-2006
 Türk jetlerine Kuzey Irak'tan füze tehdidi   / 28-08-2006
 En sıcak 7 günde 2 keskin dönemeç   / 21-08-2006
 Londra muamması   / 14-08-2006
 Büyükanıt için asıl sorun şimdi başlıyor   / 07-08-2006
 Çiçek: Büyükanıt ile ilgili kimin ne problemi olabilir?   / 31-07-2006
 Yaşar Büyükanıt ne yapacak?   / 24-07-2006
 İşte paşanın telefon numarası Savcıları göreve çağırıyorum   / 17-07-2006
YAVUZ DONAT
Gönüllü diplomat
Hangzhou kentinde "bir eski...
METEHAN DEMİR
Maliye sahte fatura kullanır mı?
TÜRKİYE'DE BU DA OLDU...
Doğu'da Kuran kursları patladı
Kuran kurslarına ilgi geçen yıla oranla Diyarbakır'da yüzde 125,...
Aliye ne yapacak?
İki yıldır reyting rekorları kıran 'Aliye' 4 hafta sonra bitecek.
BJK'ye 20 milyon dolar verdim
BJK'ye 20 milyon dolar verdim
Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören: Demirören ailesi...
Bombanın etkisini artırmak için büyük tüpe bağlamışlar
Bombanın etkisini artırmak için büyük tüpe bağlamışlar
Iğdır Polisevi'nin yanında minibüste patlayan bombayı PKK'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu