kapat
   
24 Eylül 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
19. yüzyılda İstanbulda bir Ramazan gecesi eğlencesi.
Ramazan gelmeden yasaklar başlardı
Hazreti Hatice'nin yok edilen türbesi
İslam ve mucizeler
Osmanlı yemekleri

Ramazan'ı SABAH'la yaşayın

Hoş geldin 11 ayın sultanı Kutsal ayın coşkusu her gün Ramazan özel sayfamızda.

SABAH'ın Ramazan sayfasında yok yok... Dr. Erhan Afyoncu sizin için her gün özel bir konu, "İslam ve Mucizeler" ile "Bir Resim-Bir Olay" köşeleriyle dini gerçekleri kaleme alacak. En ünlü kadın ilahiyatçı Beyza Bilgin de her gün sorularınızı cevaplandıracak.


Ramazan gelmeden yasaklar başlardı

Osmanlı döneminde Ramazan'dan birkaç gün önce devlet tarafından "Ramazan Tenbihnamesi" adı ile uyulacak kurallar ilan edilirdi. Tenbihname'de ilan edilen kurallara uymayanlara hapishane yolu gözükürdü.

Osmanlı döneminde Ramazan'ın başlangıcı ve bitişi şimdiki gibi yıllar önceden belli olmazdı. Hicri takvime göre ayların başlangıcı yeni ayın görülmesiyle başladığından, Ramazan da hilalin görülmesiyle başlardı. Astronomi yeteri kadar gelişmediğinden insanlar Ramazan'ın başlangıcını belirlemek için yüksek yerlerde gökyüzüne bakarak yeni ayın doğuşunu beklerlerdi. Devlet yönetimi, Ramazan başlamadan önce Şaban ayında "Ramazan Tenbihnamesi" adı altında halka yönelik bir dizi emir yayınlardı. Bu tenbihnamelerde, halkın dini emirlere daha sıkı sarılıp, ibadetle meşgul ve edepli olması istenirdi. İmam ve vaizler camilerde, bekçiler ve tellallar mahallelerde, işletmeciler tarafından da hanlarda devletin Ramazan tenbihleri duyurulurdu. 19. yüzyılın ilk yarısında, Sultan İkinci Mahmud döneminden itibaren Ramazan Tenbihnameleri Osmanlı Devleti'nin resmi gazetesi olan Takvim-i Vekayi de ilân edilmeye ve ayrıca broşür olarak bastırılıp, halka dağıtılmaya başlandı. Tenbihnameler'de, Ramazan'ı ilgilendiren düzenlemelerin yanısıra şehir hayatıyla ilgili düzenlemeler de yer alırdı. Güvenlik güçlerine Ramazan'da halkın ilân edilen kurallara uyup uymadığına dikkat etmesi ve gereğini yapması emredilir, devlet büyükleri tarafından yapılan tenbihlere uymayanlara ağır cezalarRamazan Tenbihnamesinin bastırılması hakkında bir belge.verilirdi.

KADINLARIN GİYİMİ
Ramazan Tenbihnameleri'nde en çok üzerinde durulan konu, kadınların giyim kuşamlarıydı. Kadınların ince giyinmemeleri, boyunlarının açık olmaması, genç arabacılarla gezmemeleri, sadece erkeklerin bulunduğu yerlerden uzak durmaları emredilirdi. Yine yaz aylarına rastlayan Ramazanlar'da kadınların mesire yerlerine gitmeleri de problem olarak görülürdü. Bu yüzden mesireler kadın ve erkekler için ikiye ayrılır veya ayrı ayrı günler tahsis edilirdi. Kadınların akşam ezanı okunmadan önce evlerine dönmeleri, ezandan sonra sokakda dolaşmamaları için tenbihat yapılırdı Eğer hava karardıktan sonra sokakta bir kadın görülürse, polis tarafından evine götürülürdü. Ramazan gelmeden önce üzerinde titizlikle durulan bir diğer konu da fırsatçıların durumdan istifade ederek yiyecek fiyatlarını artırmalarının engellenmesiydi. Halkın yiyecek sıkıntısı çekmemesi ve fiyatların artmaması için sıkı sıkı önlemler alınırdı. Yiyeceklerin fiyatı, özellikle unlu mamullerin gramajları ve içlerine nelerin konulacağı devlet tarafından ilan edilir ve sıkı sıkı emirlere uyulup uyulmadığı takip edilirdi. İstanbul'da Fatih ve Bayezid camilerinin avlusunda kurulan tezgahlarda yiyecek satılırdı. Evlerde baştan aşağı temizlik yapılırken, bir taraftan da Ramazan16. yüzyılın sonlarında İstanbulda camilerde yakılmış mahyahazırlığı için alışverişler yapılırdı. Zenginler, yoksulların ihtiyaçlarını da görürlerdi. Medrese öğrencilerine ve tekkelere de, "Ramazaniye" diye anılan yiyecek gönderilirdi. Ramazan, bereket ayı olarak görüldüğünden yoksul sofralarının şenlenmesine çok önem verilirdi. Ramazan'ın gelmesinden istifade ederek halkın dini duygularını istismar eden dilenciler de devletin dikkat ettiği konulardan biriydi. Ramazan'ın yaklaşması sebebiyle cami kapılarında halkı rahatsız eden dilencilerin polis, jandarma ve zabıta vasıtasıyla gerekli tedbirlerin alınarak uzaklaştırılmaları, Ramazan Tenbihnameleri'nde yer alırdı.

ORUÇ YİYENE HAPİS
Tenbihnamelerde, sokak ortasında bir şey yenilip içilmemesi de üzerinde sıkı sıkı durulan konulardandı. Oruç tutmakla mükellef olmayan hamile kadınlar ile yolcuların da oruç zamanlarında alenen yiyip, içmeleri yasaktı. İkinci Meşrutiyet döneminde, oruç bozmak ceza kanununa suç olarak girdi. Alenen oruç yiyenler, bir aya kadar hapisle cezalandırılıyordu. Ramazan'da alenen oruç yiyen ve eğlenenler önce nezarete atılır sonra da adliyeye sevkedilerek yargılanırlardı. 1909 Ramazan'ında Nafia, yani Bayındırlık Bakanlığı çalışanlarından Midhat ve Ömer isimli iki memur Ramazan'da alenen oruç yedikleri için bir hafta hapis yatmışlardı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Başkan, dedesini kahraman yaptı
 'Kanyon' sular altında
 İmamken bulduğu yöntemle bir anda 'Hocaefendi' oldu
 Altın Portakal'ın gerçek galibi Takva
 Kedisine servis açtıran assolist
 Kazara cinayet itirafı
 Başkan ve kardeşine arkadaş kurşunu
 Yeni müdürden okulda keyfi giyinmeye savaş
 Korsan servisler yollarda
 Genelev yanına cami
 Sosyetik boşanma davasına Rus kadınlar karıştı
 Çocuk doğurmaya vakti yok
 Petek Dinçöz Reha Muhtar'a fena kızdı...
 Bu da Türk usulü 'Midnight Express'
 Defilede Çin esintisi
 Antrenmanda araç çarptı
 Japon kız aşkının peşinden geldi...
 Şizofrenlerin stand tepkisi
 Kementli kapkaç kurbanı
 Köpeğe tecavüze 305 YTL ceza
 Sabah muhabirlerine çevre ödülü verildi
 Pilot kaçırtan uçağa yolculardan dava...
 Huzurevi sakinleri moral depoladı
 15 yılda 975 parmak diktiler
 Bakandan SSPE hastalarına ilaç sözü
 Çatı çökmesi ile ilgili inceleme sürüyor
 Antalya yerine Fatsa'ya götürdüler
 İşadamına 'aşk tuzağı' kurarken yakalandılar
 Görme özürlü sanatçının 410 YTL'sini çaldılar
EMRE AKÖZ
5 ay sonra gelen cevap
Geçen nisan ayında, ' Tekbir...
BEYZA BİLGİN
Kutsal ayınız kutlu olsun
Ramazan geldi. Müminler ona...
Kusursuz fırtına: 3-1
Kusursuz fırtına: 3-1
Trabzon, G.Saray karşısında 'Karadeniz Fırtınası' gibiydi. Ersen (2)...
Hakan sezonu açtı
Hakan sezonu açtı
Şükür, sezonun ilk golünü atıp lig tarihindeki 235. golüne ulaştı.
Kemençe çaldı, CHP ile Denktaş'a çattı
301. maddedeki değişikliğe karşı dokunulmazlık yasasını öneren CHP'ye...
Gül, BM'de 'KKTC sözünü tutun' dedi
Gül, KKTC'nin ekonomik olarak dünyayla bütünleşmesi konusunda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu