kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Kulin @ SABAH
 

Vatandaş kuyrukta gerek

Vize almak kolay değil. Banka hesapları, tapular, biletler kontrol edilir; gidiş sebebi sorgulanır, kuyrukta beklenir...

Kolay değildir Türk olmak. Olumlu ve olumsuz yönleriyle başlı başına bir ayrıcalıktır. Akrep etmez akrebe Türkün Türk'e ettiğini, ama madem ki Türkiye vatanımızdır, TC vatandaşı olmak kaderimizdir, her şeyine katlanırız. Ama kendi ülkende bir de Türk olmayanlar tarafından cezalandırılmak yok mu, işte o fena koyuyor insana! Önümüzdeki hafta Paris'e gidilecek. İstesen de istemesen de... Çünkü oğullardan biri orada çalışıyor. Paris'e gitmek için vize alınacak. Vize almak için kuyruklara girilecek, tapular, otel rezervasyonları, gidiş-dönüş biletleri, banka hesapları, hani derler ya imanla paranın kimde olduğu bilinmez, nah bilinmez, kaç paralık adam ya da kadın olduğun filan gözler önüne serilecek. Gidiş nedenin söylenecek, yüklü bir para ödenecek ve karşılığında vize ya verilecek ya da verilmeyecek. Çok düşünmüşümdür, bu bilgisayar devrinde, konsolosluklar niye iki tuşa basarak vize isteyenlerin bilgilerini bir hafızaya almaz da, her seferinde insana aynı eziyeti çektirir, aynı belgeleri tekrar tekrar isterler? Her seferinde Türk vatandaşlarını sıfırdan başlatırlar ve yapacakları geziyi burunlarından getirirler. Acaba 'gavur eziyeti' lafının hakkını vermek için mi?

ÜÇ YILLIK VİZE VERİRLER Mİ?
Başıma gelene bakın ki, Paris ile bitmiyor benim işim. Dublin'de de bir oğul, bir gelin iki torun; Cenevre'de de bir oğul, bir gelin üç torun var. Yani hayatım vize kuyruklarında geçmekte. Üç yıllık Şengen vizem yeni bitmiş. Almanlar verdiğine göre, belki Fransızlar da lütfeder umuduyla, hazır ettiğim belgelerin yanına bir de nazik mektup ekliyorum, sık sık imza günü, seminer gibi nedenlerle yurtdışına çıkmak zorunda kaldığından, yaşı hayli geçkin bu yazara, sanatsever bir millet olarak, acaba üç yıllık bir vize verirler mi? Çünkü eziyeti bir yana, süresine bakmaksızın, bedeli de 150 YTL, her bir vizenin.

BÜROKRATLAR HEP AYNI
"Üç yıllık vermeseler de bir yıllık alırsın," diyor, eş-dost. Vize geliyor. 150 YTL karşılığı üç aylık vize almışım. Vizeyi verdilerse, gideceğin ülkede çalışmayacağına, teröre bulaşmayacağına ve hastalanırsan başlarına kalmayacağına ikna olmuşlar, demektir. Vizeden sorumlu Bay Bernard Dufrene, tüm bunlara ikna olmuş. Peki neden hiç değilse bir yıllık değil de üç aylık vize vermiş? Çünkü üç yıl önce, Fransa'dan vize almış ama Fransa'ya gitmemiş olduğum için CEZA VERMİŞ bana. Şimdi ben, beni cezalandıran Bay Dufrene'ye, Cenevre'de yaşayanların, arabaları ile Fransız hududuna sürekli girip çıktığını, gelinimin alışverişini Fransa tarafında yaptığını, oğlumun en sevdiği lokantaların ve torunumun şan hocasının evinin Fransa tarafında olduğunu, bu nedenlerle ne olur ne olmaz diye Cenevre'ye her gidişimde kullansam da kullanmasam da, yanımda bir Fransız vizesi bulundurduğumu anlatmadım. Biliyorum ki, yanıtı "Bana ne!" olacak! Çünkü bürokratlar her yerde aynıdır.

BEN DE CEZA VERECEĞİM!
Şu anda, gönlüm o kadar kırık ki, üç ay sonra Cenevre'deki oğluma giderken, bir 150 YTL daha verip, Fransız vizesi almayacağım, Fransa'ya da gitmeyeceğim, Fransız şarapları içmeyecek, Fransız ürünleri kullanmayacağım. Varsın bu da benim cezam olsun, karınca kararınca diye düşünüyorum. Ama biliyorum ki, papaza kızıp oruç bozmanın zararı sadece bana yazılacak ve bir süre sonra, hırsım geçince, yine elimde gerekli gereksiz dosyalarla vize kuyruğunda olacağım. Çünkü şeytan azapta, TC vatandaşı kuyrukta gerek. Ama şu önümüzdeki hafta var ya, şimdilik güya ömrümün Fransa'daki son haftası. İşte onu Allah'ına yaşayacak, en güzel şarapları içecek, en nefis yemekleri yiyecek, kafelerde keyif çatacak, müzelerin birine girip, ötekinden çıkacağım ve yediğim içtiğim benim olsun, AA kadar olmasa bile, tüm yaptıklarımı dönüşte sizlerle paylaşacağım. Çünkü eylül ayında Paris'e doyum olmaz!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bayat ama önemli habercikler   / 02-07-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Vegas'ta Mustafa Keser dinledik
Las Vegas'ta bir adam...
MEHMET ALTAN
Burası da Aspat Halil'im...
Yıllardır eylülün bana...
GÜLSE BİRSEL
Televizyonu açmayı sakın unutmayınız!
Geçen yıl bitti,...
REFİK DURBAŞ
Asker Oldum Ana
Kimimiz Adana'dan geldi alnında...
AYŞE KULİN
Vatandaş kuyrukta gerek
Vize almak kolay değil. Banka...
KAZIM KANAT
Savaştan acı bir anı: Anne ve çocuk birlikte...
TURGAY NOYAN
Fatih, gemilerini hangi marinaya...
ÖNCEL ÖZİÇER
Çaça-Eşrefpaşa'da Romans
Sokakta, evin önündeki...
ERDAL ŞAFAK
İsveç'te bir Asurlu bakan
Haftaya bugün İsveç'te seçim...
Gel kim olursan ol gel Konya'nın aşına gel!
Gel kim olursan ol gel Konya'nın aşına gel!
Ünü dünyaya yayılsa da Türkiye'de yeterince tanınmayan Konyalı gurme...
Uçakta sinema dönemi
Uçakta sinema dönemi
Yolcu uçaklarının kabinleri tasarımcıların birbirinden ilginç ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.