kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlığa da yararlı
Bulgur sonunda sınıf atladı
Sağlığa da yararlı

Sağlığa da yararlı


Beslenme uzmanlarının üzerinde durduğu posalı yiyecekler arasında da kepek içeren bulgurun önemli bir yeri var ve bulgurdaki kepek suda çözülmüyor. Bu da şeker ve yağın emilimini azaltıyor, kan şekeri ve yağlarının yükselmesini önlüyor. Bu nedenle özellikle şeker hastalarına ya da bu hastalığa yakalanma riski olanlara bulgur öneriliyor. Sindirim sisteminin çalışmasını hızlandırdığı için de kalınbağırsak kanseri ve kabızlık gibi birçok olumsuzluğu önlüyor. Akdeniz tipi beslenme piramidi son yılların en geçerli beslenme sistemini gösteren bir grafik. Bu piramidin en tepesinde, yani az tüketilmesi önerilenler kırmızı et ve tereyağın yanı sıra beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna ve şeker. Piramidin tabanını oluşturan, her öğünde tüketilmesi önerilenler listesinde ise bulgur ve bitkisel yağlar yer alıyor. Kuşkusuz bu yazının amacı diyet uzmanları gibi yemeklerin sağlık yanını göklere çıkararak lezzetten fedakârlık etmeyi erdem olarak göstermek değil.

RENK TERCİHİ AÇIK SARI
Dolayısıyla fevkalade bir malzeme olan ve girdiği her yemeğe artı lezzet değerleri katan bulguru ben kendi adıma sağlıklı olduğu için değil, yerken beni mutlu ettiği için sofralarımdan eksik etmiyorum. Bu arada pirinç, buğday ürünleri ve baklagillerin tanıdığım en bilgili uzmanı, Mehmet Reis'in bir uyarısına da burada değinmek istiyorum. Mehmet Reis, kendisiyle yaptığım bir röportajda doğal rengi kahverengimsi olan bulgur konusunda halkın son zamanlarda farklı bir renk tercihinde bulunduğunu, bunun da sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekiyordu. Açık sarı bulgurlara daha fazla rağbet gösterildiğini fark eden bir takım vicdansız üreticiler bu doğal ve sağlıklı ürünü kumaş boyalarıyla renklendiriyor, bu bulgurların ise sonuçta konsere yol açtığına şüphe yok. Açık sarısına rağbet etmeden esmer renkli bulguru bol bol tüketmekte yarar var. Eğer bulgurdan belli başlı yemekler dışında farklı spesiyalitelerin nasıl hazırlanacağını bilmiyorsanız, bu durumda Dr. Nermin Işık'ın kitabını edinmenizi salık veririm. Ben onu kitaplığımın kolay ulaşılır bir yerine yerleştirdim. Sık sık yararlanmayı planlıyorum.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Birahanede tarihi yudumlama zevki
 Bu kirazlar, vişneler kulağınıza küpe olsun
 Yazın en serin içkisi
 Unutulan bir tat: 'Gül gibi şarap'
 Bir kitap okudum dünyam değişti (2)
 Yemek düşmanlığının altın çağındayız
 Japon mutfağı sadece suşiden oluşmuyor
 Bu yoğurdu sarmısaklasak
 Yazın salata yenir
 Gıda zehirlenmesi tezgâhlarda...
 Yaz aylarının leziz dumanı
 Dünyanın en lezzetli fıstığı
 Bize özgü lezzetler hangileri?
 Prensesi uyutmayan minik yeşil tane
 Tavuklarımıza lezzet geldi
 'Baklava bizimdir bizim kalacaktır'
 Ece'den mutfak dersleri
 Kahvaltıda Van lezzeti
 Zengin olmanın derdi başka
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
İstanbul için palamut vakti...
Ağustos ayının son...
Gerçek aşk var ama kanıtı yok
Gerçek aşk var ama kanıtı yok
Amerika'da yayımlanan Edgedergisi, dünyanın en önemli 100...
11 Eylül: Korku çağının doğum günü
11 Eylül: Korku çağının doğum günü
Yarın, İkiz Kuleler'e yapılan terör saldırısının beşinci yıldönümü.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.