kapat
   
11 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meclis 19 Eylül'de toplanacak
Meclis 19 Eylül'de toplanacak

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, TBMM'nin geçen dönem tatile girmeden çıkarılması gereken ve bir kısmı da Avrupa Birliği ile ilgili olan yasa tasarılarını görüşmek üzere 19 Eylül Salı günü olağanüstü toplanacağını, hükümet olarak bu konuda bir karara vardıklarını, parti grubu ile de görüştükten sonra gerekli girişimlerin yapılacağını söyledi.

Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda 24 Ekim'de İlerleme Raporu açıklanacak. Hükümet bu süreç öncesinde AB ile ilgili bir takım düzenlemeleri Meclis'ten geçirmek istiyor. Anayasal olarak Meclis 1 Ekim'de açılıyor. Meclis 5 Eylül Salı günü de olağanüstü toplanarak Lübnan'a asker göndermeye ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşerek kabul etmişti.

TERÖRLE
MÜCADELE KOORDİNATÖRÜ


Çiçek, Irak'tan Türkiye'ye yönelik terörün önlenmesi amacıyla ABD tarafından görevlendirilen Emekli Orgeneral Joseph Ralston ile ilişkileri yürütmek amacıyla Emekli Orgeneral Edip Başer'in görevlendirilmesinin "prensip olarak" benimsendiğini söyledi.

Çiçek, Başer'in görevlendirilmesinin bir Başbakanlık genelgesiyle yapılacağını ve görevlendirmenin ABD'li Ralston'ın 13-14 Eylül'de Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesinde gerçekleşeceğini söyledi.

Çiçek bir soru üzerine ise, Lübnan'a gönderilecek askerlerin sayısı, görev yeri ve ne zaman gönderilecekleri konusunda Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler arasında müşterek çalışmanın sürdürüldüğünü, konuya ilişkin olarak yazılan haberlerin ise "tahmine dayalı" olduğunu ifade etti.

MEMUR MAAŞLARI

Memur maaşlarına 2007 yılında yapılacak zam konusunun Bakanlar Kurulu'nda ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine Çiçek, konfederasyonlar ile Devlet Bakanlığı arasında bir uzlaşma sağlanamadığını, konunun Uzlaşma Kurulu'na götürüldüğünü ve buradan da bir görüş çıktığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Bu aşamadan sonra Uzlaşma Kurulu'nun tavsiye kararı üzerine taraflar arasında bir toplantı daha yapılacak. Devlet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin, Maliye Bakanlığı ve Hazine yetkilileri ile görüşüyor. Bütçe imkanları el verdiği ölçüde bir iyileştirme yapılacak."

LÜBNAN'A TÜRK ASKERİ

Cemil Çiçek, bir başka soru üzerine, Lübnan'a gönderilecek askeri birliğin ne zaman gideceği, sayısının ne olacağı ve nerede konuşlanacağıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Çiçek, bölgeye gönderilecek Türk askerinin gidiş tarihi, sayısı ve nerede konuşlanacağının henüz netleşmediğini kaydetti.

İSMAİLAĞA CAMİİNDEKİ CİNAYET

Çiçek, İstanbul İsmailağa Camiinde işlenen cinayetle ilgili bir soruya karşılık, şunları söyledi:
''Yargıya intikal etmiş bir konuyla ilgili, hem İstanbul Müftülüğünün hem de İstanbul Valiliğinin, bunların ikisi de devletin kurumudur, konuyla ilgili açıklama yapmış olmasına, hazırlık soruşturması da bütün yönleriyle sürdürülmüş olmasına rağmen, sanki devlet görevini yapmıyor, devletin ilgili kurumları görevini yapmıyormuş ya da bunları engelleyenler varmış gibi son derece provokasyona müsait bu olaylar üzerinden hükümete yönelik değerlendirmeler yapılıyor.''

Bunların geçmişte de yapıldığını belirten Çiçek, şöyle devam etti:''Bunlar Türkiye'de huzursuzluk çıkarmaktan başka bir işe yaramaz. Türkiye'nin bir Anayasası var. Bu Anayasa'da, her kurumun, her erkin yetkisi nerede başlıyor, nerede bitiyor bunlar çok açık bellidir.

Dolayısıyla ortada işlenmiş bir suç var. Bu suçla ilgili suçun işlendiği mahal Fatih Cumhuriyet Savcılığı bölgesi. Eğer organize suç niteliğinde mütalaa ediliyorsa onunla ilgili Savcılığın bir başka birimi, kimseden emir ve talimat almaksızın kendiliğinden harekete geçer ve soruşturmayı yürütür. Şimdi bu soruşturma yürütülüyor. Buna engel olan bir husus var mı? Yani bunun engellendiği yolunda kimsenin elinde somut bir bilgi var mı? Yok.''

''GÖLGE TAŞLAMANIN ANLAMI YOK''

Savcılıkça soruşturmanın yürütüldüğünü ifade eden Çiçek, şunları söyledi:''Soruşturma yürütülürken, sanki bunlar görevini yapmıyormuşçasına, devletin ilgili kurumları bu konuda görevini yapmamışçasına, yok farz ederek, gölge taşlamanın bir anlamı yok. Bunlar son derece tahrikkar. ..Bunlardan ne medet umuluyor bunu anlamak mümkün değil.

Bırakalım herkes Anayasa ve yasalar çerçevesinde kendi görevlerini gönül huzuru içerisinde yapsın. Siyaset yapılacaksa da yargıya intikal etmiş konular üzerinde yapmayalım, başka konular üzerinde söylenecek sözler varsa bunlar söylenebilir.

Bir taraftan hukuk devleti diyeceksiniz, iki de bir iktidarı suçlarken 'Anayasa'ya, yasalara uymuyor' diyeceksiniz, ama öbür taraftan Anayasa hükmünü çiğneyecek, yasaları çiğneyeceksiniz. Türkiye'de işleyen bir yargı var. O yargı görevini yapıyor, işlenmiş bir suç var. Bu suçla ilgili soruşturmayı yürütüyor. Bunu engelleyen bir durum yok. Devletin diğer kurumları açısından yani hükümet bir engel mi çıkarmış? Birilerinin bu soruşturma yapılsın diye özel talimat vermesi gerekmiyor. Herkes usul hükümlerine, Anayasa'ya açıp baksın.''

MEMUR MAAŞLARI

Memur maaşlarına 2007 yılı için yapılacak artışın Bakanlar Kurulu gündemine gelip gelmediğinin sorulması üzerine Çiçek, ''Hayır, Uzlaştırma Kurulunun tavsiyesi üzerine tekrar bir toplantı daha yapılması gerekiyor'' dedi.Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, Maliye ve Hazine yetkilileriyle görüşerek durumu değerlendirdiğini anlatan Çiçek, ''Önümüzdeki süreç içerisinde taraflar tekrar bir araya gelecek. Tavsiye kararı çerçevesinde hükümet olarak kendi bütçe imkanlarımızı değerlendiriyoruz. Bir toplantı daha yapılacak ve en son kararı Bakanlar Kurulu verecek'' diye konuştu.

TERÖR

Terörle Mücadele Koordinasyon temsilciliğine kimin atanacağı, nasıl bir atama olacağına ilişkin soruya karşılık Çiçek, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Çiçek, şunları kaydetti:
''Bu isim geçtiğimiz günlerde basında da yer aldı. Sayın Edip Başer. Bununla ilgili henüz netleşmiş bir durum yok. Bu ismin olabileceği, bizim tarafımızdan da prensip itibariyle kararlaştırılmış bir husus. Ancak birkaç gün içinde bu durum daha da netlik kazanmış olacak. Bu ayın 13'ünde ABD'nin atadığı koordinatör Türkiye'ye gelecek ve temaslarda bulunacak.''

Konunun hukuki prosedürünü de anlatan Çiçek, geçmişte de Filistin koordinatörü olarak Vehbi Dinçerler'in atandığını, aynı usul çerçevesinde böyle bir görevlendirme yapılacağını ifade etti.

''Bu görevlendirme Başbakanlık genelgesiyle mi olacak'' sorusuna da Çiçek, ''Evet, aynı şekilde'' dedi.

"HÜKÜMETE MUHALEFET ETMENİN BAŞKA YOLLARI VAR"

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil çiçek, ''Hükümete muhalefet edilecekse, bunun başka yolu, alanları, başka sahaları vardır. Kimse şehit cenazelerini istismar etmemeli, bunun üzerinden siyaset yapmamalıdır'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cemil Çiçek, bir gazetecinin ''Söğüt'teki olaylara'' ilişkin sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Türkiye'nin gündeminde terör var. Hükümetin gündeminde de var. Devletin gündeminde de var. Asayiş ve güvenlik konusu, hiçbir hükümetin ikinci plana ittiği bir konu değildir. Belki bölgemizde, dünyada ve ülkede meydana gelen başka olaylar sebebiyle, bu bazen gündemden düşebiliyor, düşebilir.Devletin gündeminde her zaman asayiş ve terör konusu olmuştur. Hükümet olarak da biz, bunu hiçbir zaman ikinci planda mütalaa etmedik. Her zaman öncelikli konumuzdur ve daha uzun sürede devam edecektir.''

Terör konusunun bölgenin ve Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirten Çiçek, devletin buna göre, elinde ne imkan varsa kullandığını ifade etti. Çiçek, şöyle devam etti:

''Hükümet olarak da bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığımızı, en evvel bu işlerle mücadele eden güvenlik kurumlarımız bilmektedir. Tabiatıyla bu mücadelede şehitler veriyoruz. İnsanlarımız hayatlarını kaybediyor. Bundan dolayı hepimizin yüreği yanıyor. Bundan dolayı üzüntü içindeyiz. Ancak bir kısım çevreler bu olaylardan yola çıkarak, kendi kısır siyasetlerini bu olaylara alet etmeye, şehit cenazeleri üzerinden veya anlamlı günlerde, bunlardan yola çıkarak siyaset yapmaya çalışıyorlar.''

''CENAZEYE SAYGISIZLIK''

Bu yaklaşımın son derece yanlış ve tasvip edilemez olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Daha fazla ifade kullanmayı gerginliğe katkı sağlamamak adına, söylemek istemiyorum'' diye konuştu.

Çiçek, ''Bir defa insanların cenazeye, merhuma ya da merhumeye dua okumak için, cenaze namazını kılmak için saygı ölçüleri içerisinde gitmeleri gerekir. Şimdi siz orada cenaze namazı yerine, dua etmek yerine slogan atacaksınız. Bunlar cenazeye saygısızlıktır'' dedi.

Söğütte yapılan toplantının, tarihin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Anlamlı bir günde, siz orada akıl almaz, hatta bir kısım yönüyle de suç teşkil edecek tavırlarda bulunacaksınız ya da sloganlar atacaksınız. Bu bir defa günün anlamıyla bağdaşır bir husus değil. Bu da tarihe saygısızlıktır.Bunlar üzerinden yola çıkarak, hükümete muhalefet etmek isteniyorsa, çok yanlış bir yol tercih edilmiş olur. Türkiye'nin birliğine, dirliğine başka türlü zarar verilmiş olur. Ve bugün eğer bazı gazetelerimizin manşeti doğruyu ifade ediyorsa, farkında olmadan da karşı olduğunuzu iddia ettiğiniz bir kısım terör örgütlerinin de tuzağına düşmüş olursunuz. Herkes, aklını başına almalı. Ne söyleyecekse, ne konuşacaksa, ne yapacaksa, ülkenin birliğine, bütünlüğüne zarar vermeden bunları yapmalıdır.''

''TOPLUMU GERMEYE GEREK YOK''

Çiçek, ''Hükümete muhalefet edilecekse bunun başka yolu, alanları, başka sahaları vardır. Kimse şehit cenazelerini istismar etmemeli, bunun üzerinden siyaset yapmamalıdır'' dedi.
İşin bir başka yönüne bakıldığında, kimsenin bu noktada, bu hükümete söyleyebileceği çok fazla bir şey olmadığını işaret eden Çiçek, geriye dönüp bakıldığında, terörün dünden, bugüne ortaya çıkan bir olay olmadığını belirtti.
Çiçek, şunları söyledi:

''Bugün, bu türlü, protesto eden kesimlerin de iktidar olduğu dönemlerde, maalesef insanlar hayatlarını kaybetmiştir. Bunlar da toplumun hafızasındadır. Dolayısıyla, toplumu bu anlamda germeye gerek yok. Bu tür istismarlara tevessül etmenin de kimseye bir faydası yok. Bu siyaset, Türkiye'yi bir yere getirmedi. En evvel kendi siyasi misyonlarına zarar verirler diye düşünüyorum.''

"BELEDİYELER GELİRLERİNİ YÜZDE 30 ARTIRACAK"

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, il özel idareleri ve belediyelerin gelirlerini artıracak yeni yasa tasarısının, belediyelerin gelirlerinde yüzde 30 artışa imkan vereceğini bildirdi. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Cemil Çiçek, bir soru üzerine, il özel idare ve belediye gelirlerini artıracak yasa tasarısının neler getirdiğini anlattı.Yeni tasarıyla vergilerin, ilan, reklam, emlak, eğlence, elektrik, gaz tüketim, konaklama, çevre temizlik vergileri olmak üzere 6 başlık altında toplandığını belirten Çiçek, harçların da geçici kullanım, inşaat, yapı kullanma izni ve cins değişiklik harçları olmak üzere 4 başlık altında toplandığını söyledi.

Tasarıyla merkezi bütçeden belediye ve özel idarelerin alacağı payın artacağını ifade eden Çiçek, bu gelirlerden elde edilen payın bir kısmının merkezi bütçeye, bir kısmının da belediyelere gittiğini, tasarıyla bazı gelirlerin doğrudan doğruya belediyelere kalacağını bildirdi.Çiçek, ''Bu da yaklaşık yüzde 30 civarında bugünkü belediye gelirlerinin artışına imkan verecek'' dedi.

(REUTERS-AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Söğüt olaylarına soruşturma
 KKTC'de hükümet istifa ediyor
 Ağar'dan, Baykal'a beyaz gül
 "Irak'taki istikrarsızlık Türkiye'dekini tetikliyor"
 MHP'nin gözü Doğu ve Güneydoğu'da
YAVUZ DONAT
Anadolu konuşuyor
Konya'nın Ilgın ilçesini gezerken...
METEHAN DEMİR
Büyükanıt bırakamadı
Orgeneral Yaşar Büyükanıt...
Kül olan yalı 'İstiklal Savaşı gazisi' çıktı
Önceki akşam çıkan yangında tümüyle yanan Boğaz'daki Hafız Ahmet Paşa...
Ortopediyi seçtim diye babam küstü
Ortopedi ve travmatoloji alanında önemli bir uzman Prof. Hamzaoğlu:...
'Devlet kuşatılmış'
'Devlet kuşatılmış'
"Çete Suçlaması" haberi için SABAH'ı kutlayan CHP lideri Baykal "Çok...
MHP'liler olay çıkardı Başbakan karakola gitti
MHP'liler olay çıkardı Başbakan karakola gitti
Erdoğan, Söğüt Şenliği'nde ülkücülerin protestolarına önce...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu