kapat
   
09 Eylül 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'da otobüsler 3 gün ücretsiz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2006-2007 eğitim öğretim yılının başlayacağı 18 Eylül Pazartesi günü trafik sıkışıklığı yaşanmaması için bir dizi önlem aldı. Buna göre, kentte 2000'in üzerindeki şantiyede devam eden çalışmalar bir hafta önceden minimuma indirilecek, İETT 800 ek sefer koyacak, 3 gün boyunca otobüsler ücretsiz hizmet verecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Odası, İETT, İDO, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Yapı İşleri Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Ulaşım A.Ş, İBB Trafik Müdürlüğü ve Toplu Taşıma Hizmetleri Müdürlüğü ile taksi ve servis araçları meslek odaları yetkililerinin katılımıyla alınan önlemleri anlattı. Topbaş, 5320 kilometrekare alana, 14 milyon nüfusa sahip olan İstanbul'un en büyük sorununun ulaşım olduğunu söyledi.

Kent
genelinde 531'i büyük ölçekte kavşak, altgeçit ve yol genişletme çalışması olmak üzere 2000'den fazla noktada şantiye bulunduğunu ve bu çalışmaların trafiği olumsuz etkilediğini belirten Topbaş, şunları kaydetti:

''Bu çalışmalar bittikten sonra trafikte büyük bir rahatlama görülecek. Biz ulaşıma ciddi bir neşter vurduk ve devam ediyoruz. Ben İstanbul halkına sabrından dolayı teşekkür ediyorum. Tabii ki okullarımızın açıldığı günlerde yoğun bir trafik yaşanmakta. Çünkü aileler özellikle 1'nci, 2'nci ve 3'üncü sınıftaki çocukları ile lise birinci sınıfa başlayan çocukları kendileri götürdükleri için trafik etkileniyor.''

İstanbullulara çağrıda bulunan Topbaş, ''İlk hafta mümkün mertebe öğrencilere, trafiğe daha da saygılı olalım. Trafiğe mecbur kalmadıkça çıkmayalım veya farklı yolları kullanalım. Okul güzergahlarını özellikle tercih etmeyelim. Bunu çocuklar sıkıntı çekmesin, stres yaşamasın diye yapalım. Bu bir toplumsal mutabakattır'' dedi.

2000 ŞANTİYEDEKİ ÇALIŞMA


Topbaş, alınan önlemler çerçevesinde trafiği etkileyen noktalardaki çalışmaları bitirmeye çalıştıklarını, bitmeyenleri de bir hafta-10 gün süreyle sistem oturuncaya kadar paydos etmek, yavaşlatmak, mesai saatlerinin dışına çekmek gibi çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

İnşaat çalışması biten 25 noktanın açılışı için Başbakan Erdoğan'dan tarih istediklerini belirten Topbaş, şöyle dedi:

''Kentte 531'i ana şantiye olmak üzere 2000'in üzerindeki şantiyede çalışmalar bir hafta öncesinden minimuma indirilecek. Yollarda çalışma yapılmayacak, trafik akışını engelleyen çukurlar kapatılacak. Okullar açıldıktan sonra çalışmalar kademeli bir şekilde başlayacak. Büyük şantiye çevrelerinde alternatif yollar belirlenecek. Bunun talimatını verdim.''

Topbaş, İstanbul'da ulaşımın TEM ve E-5 olmak üzere iki ana omurgası bulunduğunu, E-5'deki yol genişletme çalışmalarının sürdüğünü, ancak bunlar mevcut hatlara ilave şeritler olduğu için mevcut yoldaki trafiği etkilemediğini söyledi. Bu güzergahta biten yerleri hemen trafiğe açtıklarını belirten Topbaş, ''E-5 üzerinde akışkan bir şerit uygulamasını ortaya koymayı amaçlıyoruz. Daha sonra 'metrobus'u getirmek ve servis araçları, otobüs ve minibüslerin yan yollardan yararlanmasını sağlamak gibi bir düzenleme yapıyoruz'' diye konuştu.

Topbaş, geçen yıl bir ay öncesinden ikaz etmesine ve okullar açılmadan bir hafta önce tekrar hatırlatılmasına rağmen okulların başladığı gün bir müteahhidin Bağdat Caddesi'nde inşaat çalışması başlattığını ifade ederek, ''Böyle bir müteahhit anlayışı var. Zaten o arkadaşlarımıza biz teşekkür ettik. Bizi anlayan, bize ayak uyduran arkadaşlarımızla devam ettik. Bu yıl temennimiz böyle bir anlayışın ortaya çıkmaması. Çıkarsa bu bizi rahatsız eder. İnşallah çıkmayacak bunun talimatını verdim'' diye konuştu.

İETT 3 GÜN ÜCRETSİZ

Deniz ulaşımında yolcu sayısını yüzde 40 artırdıklarını, raylı sistem, yol genişletme, tünel yollar ve kavşak yatırımlarının sürdüğünü anlatan Topbaş, ''İstanbul bu yıl ulaşım problemini çözmeye çalışan daha çok şantiye görünümlü bir kent olmayı devam ettirecek. Bu bitince de hepimiz rahata kavuşacağız'' dedi.

Vatandaşların bireysel araçları yerine toplu ulaşım araçlarını kullanmalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Topbaş, ''İDO'nun yanı sıra İETT'ye de 800 ek otobüs seferi koyduk ve 3 gün boyunca otobüsler ücretsiz hizmet verecek'' diye konuştu.

Yollarda oluşabilecek hasarlı kazalara anında müdahale edebilecek çekicileri belli güzergahlarda hazır bulunduracaklarını, akbil uygulamasıyla öğrencilerin tüm toplu ulaşım araçlarından yararlanabileceklerini, çöp araçlarının çalışma saatlerini trafiğin yoğun saatlerinin dışına kaydırılacağını belirten Topbaş, ''Trafik akışına yardımcı olmak için 7 bin polise 1000 zabıta yardımcı olacak. Okul çevrelerinde hem asayiş hem de trafik güvenliği için polis ekipleri görev yapacak'' dedi.

KAMU PERSONELİNİN İŞE GEÇ BAŞLAMASI

Topbaş, İstanbul Valiliğinden 1-2 hafta gibi bir zaman dilimi için kamu kurum ve kuruluşlarının mesai saatlerinin eğitim saatlerinden 1-1.5 saat sonra başlamasını talep ettiklerini, bunun sağlanması halinde de trafikte rahatlama sağlanacağını kaydetti.

Önceden hangi öğrencilerin hangi servisle gideceğinin belirlenip ilk günden itibaren evinden alınması halinde trafik karmaşasının olmayacağını vurgulayan Topbaş, ancak bunun henüz gerçekleştirilemediğini anlattı.

Topbaş, ''Avrupa'nın bir çok kentinden büyük nüfus İstanbul'da ders başı yapacak. Onlara belli oranda büyükler katılırsa trafiğin etkilenmemesi söz konusu değil. Ama arzumuz aldığımız önlemlerle önceki yıllardan biraz daha trafiği rahat hale getirmek'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Tolga Abi çocuklarla buluştu
 Ağzıma bomba soktular
 Marmara ve Ege'de fırtına uyarısı
 Milli Piyango çekildi
 Din dersinde Alevilik reformu
 İşte bilinmeyen dördüncü sevgili
 Türkiye üniversiteye girişte son sırada yer aldı
 Türkiye'de Alman üniversitesi kurulacak
 Yollarda 'okul başlıyor' alarmı
 Okul dayağını gizli kamerayla ispatlayacak
 Hilton'a kelepçe
 Meryem'in yaralarını devlet saracak
 Yatakta kısa erkek daha iyi, uzun erkek ise aldatıyor
 İtalyan dağcıların cesetlerine ulaşıldı
 Düğün magandası polis memuru çıktı
 Testereli katile müebbet
 Dalmaz Center'a kumar baskını
 Öğretmenlere 425 YTL eğitime hazırlık ödeneği
 "Günahlarımızdan" yıkanarak arınıyoruz
 Bitkisel hayattakiler hayal kurabiliyor
 8 milyon doları 10 dakikada çaldılar
 Köprü altında intihar girişimi
 Yavrusunu düşüren panda bunalıma girdi
 Ayıdan korkan 265 koyun uçuruma atladı
 Hindileri beyzbol topu yaptılar
 Ramazan'da iftar yemekleri mobil büfelerden
 Ertegün, İslam'ı popa döndürdü
 Yeni Galata Köprüsü 12 Eylül'de 3.5 saat kapalı
 Avrupa yakasında dört ilçede elektrik kesintisi
 Kasımpaşa'ya kan merkezi
 İSKİ'de e-imza dönemi başlıyor
 Türkiye'nin ilk enerji marketi Avcılar'da açıldı
 Polise tarihi eser satarken yakalandı
 İlk fotoğraf
 '0 beden' veto yedi
 Shapplin'den Türkçe türkü
 'Hülya'nın bayan arkadaşları zararlı'
 Berrak, erkek gibi poz verdi
MAHMUT ÖVÜR
Yasa uygulansa Serdar Ortaç 2 yıl ceza alır!
Önceki gün...
HINCAL ULUÇ
Salına da salına da gel!..
Ne kadar tatlı, ne kadar...
Ben geldim kriz bitti
Ben geldim kriz bitti
Galatasaray'ın yeni transferi Junichi İnamoto, gelişiyle birlikte...
Doğuştan Aslan'ım
Doğuştan Aslan'ım
Mehmet Topal: "Fanatik Galatasaraylı bir aileden geliyorum. En büyük...
Gerçek aydın sustu magazin aydını çıktı
TBMM Başkanı Arınç, gerçek aydınların sessizliğinden ortaya bilgi...
Perinçek: MHP'liler bile artık bize geliyor
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Türk devrimini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu