kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hastalığı doğru algılamak
Hastalığı doğru algılamak

* Eşim 2 ay önce felç geçirdi. Giderek düzeliyor. Sadece, sol el hareketi kısıtlı. Doktor, onun da zamanla iyileşeceğini söylüyor. Ama hastalığına çok üzülüyor. "Sakat kalacağım" deyip devamlı ağlıyor. Depresyon ilaçları da veriyoruz. Yine de rahatlamadı. Bu tür hastalara nasıl davranmamız gerekir?

Hasta olduğunu bilmek, herkes için üzücüdür. Hastalık; beklenmedik bir olgudur. Tüm planları bozar. İş hayatını olumsuz etkiler. Yaşam kalitesini sınırlayabilir. Kalıcı kısıtlılığa neden olabilir. Ekstra maliyetlere yol açar. Hastalandığını öğrendiğinde, kişiler farklı tepkiler gösterirler. Bazıları, aşırı moral bozukluğu, depresyon yaşayabilir. 'Mahvoldum, hayatım karardı' gibi kötümser düşüncelere ve ölüm korkusuna kapılabilirler. 'Nasıl olsa düzeleceğim mi var?', 'Battı balık yan gider' felsefesiyle tedavi için çaba sarf etmeyebilirler. Bazıları da, hastalığı önemsemez. "İyiyim, bana bir şey olmaz" deyip, tedavisini kulak ardı eder. Günümüzde hemen her hastalığın teşhis ve tedavisi var. Ancak hastalığın iyileşmesinde, hastanın tavrı çok belirleyicidir. Hekim, hastalığı teşhis edip, nasıl tedavi edileceğini belirler. Ancak tedaviyi uygulamak hastaya kalır. Halk arasında denildiği gibi; hasta 'kendinin doktoru' olmalıdır. Bu da hastalığı doğru algılamakla başarılabilir.

GELENEKLER YARDIMCI
Hastalık, toplumun kültürel değerlerine göre algılanır. Bizim kültürümüzde 'hastalığın da sağlığın da insan için olduğu', 'her derdin bir devası olduğu', 'derdi veren Allah'ın dermanı da vereceği' gibi hastalığı olgunlukla karşılamak ve iyileşme umudunu korumaya dönük bir anlayış söz konusudur. Hastalığı kendine yakıştıramamak veya hastalığa yakalandığından ötürü isyankar olmak doğru karşılanmaz. Diğer taraftan hasta yakınlarının, hastayı ziyaret etmeleri, hediyeler götürmeleri ve moral verip acısını paylaşmaları geleneklerimizdendir. Hastalık, meşru bir mazeret olarak kabul edilip, hastalar görev ve sorumluluklarından muaf tutulur. Hasta yakınları, hastalığı dışında herhangi bir kaygı taşımaması için "Sen iyileşmene bak, gerisini düşünme. Biz gerekeni yaparız" derler. Hastalık, çevremizdeki insanların sevgi, şefkat ve ilgilerinin üzerimize toplanmasına neden olur. Bazen dargın olduğumuz insanlarla, hastalığımız nedeniyle barışırız.

HAYATI SORGULAMAK
Hastalıklara maruz kaldığımızda hayat tarzımızı, davranışlarımızı, alışkanlıklarımızı sorgulamaya başlarız. Hastalıklar, yaşamımızdaki öncelikleri yeniden belirlemememize imkan tanır, sağlığımızın değerini fark ettirir. Çoğu insanın hastalık geçirdikten sonra sigara ve alkol bağımlılığından kurtulduğunu, dengeli beslendiğini, spora başladığını görürüz. İşte bu tür tepkiler, hastalığı doğru algılamanın sonuçlarıdır. Aksine, hastalık karşısında yılgınlığa kapılmak, umudunu yitirmek, mücadeleyi bırakmak; yanlış algılamanın sonucunda ortaya çıkan tepkilerdir. Birçok kişi, ağır hastalığına rağmen, azim ve sabırla üretken, aktif ve mutlu bir hayat sürdürmeyi başarabiliyor. Hastalıktan ötürü ölüm korkusuna kapılmanın da anlamı yoktur. Şairin dediği gibi 'ölüm herkesin başında' olup, sadece hastalar için değildir. Nice ağır hastalar şifa bulup yaşarken, sapasağlam kişiler ölüp gidebilmektedir. Hastalandığında, hemen öleceğini düşünmek; aşırı kırılganlıktır. Hastalığın neden olduğu ıstırap ve kısıtlamalar ise çoğu zaman geçicidir. Bunlara odaklanıp müteessir olmak yerine, "Bu da geçer" deyip, gelecek güzel ve sağlıklı günleri düşünmek ve onlar için çaba sarf etmek gerekir.

Prof. Dr. Tevfik Özlü

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hepatite boş veriyorlar frengi deyince ağlıyorlar
 Hastalığı doğru algılamak
 Asıl tehlike hamamda değil kan naklinde!..
 Öfkenizi kontrol etmek sizin elinizde
 Kadındaki virüs erkeğe bulaşır mı?
 AIDS olsalar bile fuhuşa devam ediyorlar
 Yaşam zinciri hayat kurtarıyor
 Osteoporoz için güç birliği yaptılar
 Kolesterolün yararı da varmış
 Bu zamanda başı ağrımayan yok gibi
 Frengi testi 6, AIDS testi 3YTL'ye yapılıyor
 Menopozun ilacı egzersiz
 Emzirmenin püf noktaları
 Amniyosentez yaptırmak şart mı?
 Dünya güzeli kızlar bakıyoruz AIDS çıkıyor
6 kez öpüşmeden kocasını bırakmıyor
6 kez öpüşmeden kocasını bırakmıyor
Sahnelerin asi kızı Christina Aguilera evlendi ve duruldu. Eski...
Büyük aşkları bitti
Büyük aşkları bitti
'Truva' filmiyle yıldızı parlayan Orlando Bloom ve 4 yılı aşkın...
Sözlerim yanlış anlaşıldı
Sözlerim yanlış anlaşıldı
Pınar Altuğ, Nurseli İdiz ve Hande Ataizi'nin kendilerinden küçük...
Parkorman'da Pink rüzgarı esecek
Parkorman'da Pink rüzgarı esecek
Müziğin asi yıldızı Pink, bu akşam Parkorman'da sevenleriyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.