kapat
   
06 Eylül 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AK PARTİLİLERE ÇANTA FIRLATTI... Tezkerenin tartışılması sırasında zaman zaman yaşanan gergin anlardan birinde CHP Kırıkkale Milletvekili Halil Tiryaki, tartıştığı AK Partililere çanta fırlattı. İyice gerilen ortalık güçlükle yatıştırıldı.
Tezkere iktidar oylarıyla geçti
Mehmetçik Ne Yapacak?
Tezkere'de Çekince Ne?
Sezer Ne Yapacak?
88 yıl sonra Lübnan'da
Erdoğan oylamaya 'katılmadı'
Meclis'ten Manzaralar

Geçirdiler

Lübnan tezkeresi sert tartışmalara yol açtı. AKP'li Kapusuz'un 'Gerekirse şehit olunur' demesinin ardından tezkere iktidar oylarıyla Meclis'ten geçti.

Türk askerinin BM Barış Gücü çerçevesinde Lübnan'a yollanması tezkeresi TBMM'de dün kabul edildi. Tezkereye ret oyu veren muhalefet, hükümeti eleştirdi. CHP'li Sav "Asker yollarsanız çocuk ve torunlarınıza hesap veremezsiniz" derken, Topuz olayı "Haçlı seferlerinin uzantısı" diye niteledi.

ŞEHİT OLUNACAK
Hükümet adına Dışişleri Bakanı Gül "Doğu Akdeniz'i ihmal edemeyiz" diye konuştu. AKP'li Kapusuz da "Bir ülkenin menfaati eğer sınır ötesinde bulunmaksa, orada olunacak ve şehit olunacaktır" dedi.

AKP'DE ALTI RET
Tartışmalardan sonra oylamaya geçildi. AKP'liler 6 kişi dışında "evet" oyu kullanırken. CHP ve muhalefet "Ret" dedi. Oylama sonunda TBMM, Lübnan'a asker için 192'ye karşı 340 oyla hükümete yetki verdi. Mehmetçiğin yola çıkması 1 ayı bulabilir.


Tezkere iktidar oylarıyla geçti

Lübnan'a asker gönderilmesi için hükümete yetki veren tezkere AK Parti oylarıyla kabul edildi: 340 'evet', 192 'ret'. Muhalefet blok olarak 'ret' dedi.

Türk askerinin Lübnan'a gönderilmesi için Hükümete yetki tanıyan tezkere Meclis'in tarihi oturumunda kabul edildi. Meclis dışında binlerce gösterici protesto eylemleri yaparken Genel Kurul'da da muhalefetin direnişi vardı. 1 Mart tezkeresinde bölünen AKP bu kez kenetlenince Lübnan'a asker gönderilmesi 192 ret oyuna karşın 340 oyla vize aldı. Bir milletvekili ise çekimser kaldı. AK Parti 6 fire verdi. Türk askerinin Lübnan'a gitmesinin bir ayı bulabileceği belirtildi.

MECLİS GERİLDİ AMA
Tatillerini yarıda keserek Meclis'e dönen milletvekilleri, gergin geçen oturumda zaman zaman birbirinin üzerine yürüdü. CHP'li Halil Tiryaki, laf attığı iktidar milletvekilleri üzerine yürüyünce çanta fırlatarak cevap verdi. Görüşmelerde Türk askerinin Lübnan'da yaşamını yitirmesi durumunda şehit sayılıp sayılmayacağı bile tartışıldı. Görüşmelere, Başbakan Erdoğan'ın "Askerlik yan gelip yatmak değildir" ve "Bize neci anlayış ihanettir" sözleri damgasını vurdu. Özellikle CHP'li Bayram Meral'in "Kurtuluş Savaşı döneminde işbaşında olsaydınız, İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan askerine teslim olurdunuz" sözleri Meclis'i gerdi. Oturuma ara verilmek zorunda kalındı.

'SÜNGÜYE OTURAMAZSINIZ'
CHP Genel Sekreteri Önder Sav, iktidarı, Napolyon'un Dışişleri Bakanı Taleyran'ın ünlü "Süngülerle çok
şey yapabilirsiniz ama üzerine oturamazsınız" sözüyle eleştirdi: "Süngü meraklıları uyanın, Gücünüz yetiyorsa Kandil Dağı'na asker gönderin. Çocuklarınıza, torunlarına hesap veremezsiniz." CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz da, Lübnan savaşının Haçlı seferlerinden beri süren dinler savaşının günümüzdeki uzantısı olduğunu belirterek, "Çıkarsa tezkere Bilal gitsin askere" sloganını anımsatıp "Siz onu düşünün" dedi. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz "Bir ülkenin menfaati, eğer sınır ötesinde bulunmaksa, orada olunulacak ve şehit olunacaktır. Kore'de ölenleri şehit saymıyor musunuz?" sözleriyle ayağa fırlayan CHP'liler tepki gösterdi.

ERDOĞAN: HAYIRLI OLSUN
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül konuşmasında "Yaşananlara duyarsız kalamazdık. Bu karar bir günde çıkmadı. BTC Boru Hattı'nın güvenliği için bile Doğu Akdeniz'in güvenliği önemlidir. Yol ayırımına gelindiğinde risk taşımayan tercih hiçbir zaman yoktur. Gidecek askerlerimizin arkasında durmamız ve onlara moral vermemiz, dua etmemiz gerekir" diyerek tezkereyi savundu. Başbakan Erdoğan, oylama sonrası gazetecilerin sorularına "Parlamento olumlu istikamette karar verdi. Hayırlı olsun" dedi. CHP lideri Baykal da "Tartışma çok yararlı oldu. Kamuoyu, iktidar ve muhalefetin düşüncesini öğrendi. Önemli olan buydu" diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal son dakikada uyardı: Çatışma olur
 Panzerler üzerinde 'Tezkereye hayır'
 "Muhalefet ihanetse Meclis ne konuşacak?"
MUHARREM SARIKAYA
Lübnan'ın caveat'ları(*)
Lübnan'a asker tezkeresi için...
YAVUZ DONAT
Gel tezkere, gel
Siyaset bir enteresan sektör...
'Bu lekeyi nasıl temizleyeceğim'
Oğluyla internetten çocuk pornosu indirdiği iddia edilen Serpil...
Cinayeti telefon kayıtları çözecek
Fatih İsmailağa Camisi'ndeki cinayeti soruşturan polis, katil zanlısı...
Askeri planlar Annan'da
Askeri planlar Annan'da
BM Genel Sekreteri Annan, tezkerenin oylanmasının ardından bugün...
'Başbakan Erdoğan yan gelip yatmasın'
'Başbakan Erdoğan yan gelip yatmasın'
Şehit aileleri, Başbakan Erdoğan'ın "Askerlik yan gelip yatma yeri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu