kapat
   
05 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asker gönderme için kritik oylama bugün
Dışişleri Bakanı Gül: Askerler de başından beri istiyor
Ermeni Patriği uyardı
Kadınların zincirli eylemi
CHP: Asker göndermekte Erdoğan'ın yararı var

Lübnan için kritik oylama

Bugün olağanüstü toplanacak olan Meclis'te Lübnan tezkeresi tartışılacak. AK Parti Grubu dün gece toplanırken; CHP vekilleri toplu olarak "hayır" diyeceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Gül "Lübnan'da öngördüğümüzün dışında bir şey olursa askeri geri çekeriz" dedi.

Asker gönderme için kritik oylama bugün

Tatile bir gün ara verecek olan milletvekilleri tezkereyi oylayacak. Başbakan Erdoğan başkanlığında dün olağanüstü toplanan AK Parti Grubu tezkere konusunda ikna oldu.

Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin tezkere bugün olağanüstü toplanacak TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak. AK Parti, dün gece yarısına kadar süren olağanüstü grup toplantısında konuyu ele aldı. Grubunun genel eğilimi hükümete destek verilmesini yönünde oluşurken Erdoğan muhalif vekillere sitem ederek, "Bilmeden konuşuyorlar" dedi. Meclis Genel Kurulu bugün Lübnan'a asker gönderilmesi tezkeresi için saat 15.00'te toplanacak. Toplantının başında yapılacak yoklamada, üye tam sayısının üçte biri olan, en az 184 milletvekilinin bulunması halinde, Genel Kurul tezkereyi görüşmek için açılacak. Önce hükümet adına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 20 dakika süreyle Genel Kurul'a bilgi verecek. Daha sonra da AK Parti, CHP ve Anavatan Partisi temsilcileri 20'şer dakika söz alacak.

81
FİRE SERBEST

Oylamada da karar yeter sayısı aranacak. Kullanılan oyların en az 138 olması gerekiyor, "evet" ya da "hayır" oylarının kullanılan oyların yarısından 1 fazla olması gerekecek. 4 üyeliğin boş olduğu TBMM'de toplam 546 milletvekili bulunuyor. AK Parti'nin 355 milletvekiline karşı bağımsızlar da dahil olmak üzere muhalefet bloğunda 191 milletvekili bulunuyor. TBMM Başkanı Arınç'ın oy hakkı olmaması nedeniyle, Genel Kurul'a katılım en fazla 545 olabilecek. Bu durumda, kabul ya da ret oylarının en az 273'ü bulması gerekecek. Arınç'ın oy hakkı olmaması, trafik kazası geçiren Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle'nin de tedavisinin sürmesi nedeniyle AK Parti'nin oylamaya 353 milletvekiliyle katılması, muhalefetin de tam kadro hazır bulunması halinde, tezkerenin kabulü için AKP'nin verebileceği fire en fazla 81 olabilecek.

MUHALİFLERE SİTEM

Başbakan Erdoğan, vekillere gönderilecek gücün muharip güç olmadığını söyledi. Erdoğan, muhalefet demeçler veren vekillere de sitem etti: "Muhalefet edenler acaba kaç kişiyle görüştü? Ne biliyorlar da muhalefet ediyorlar? Buna yardımcı olacaksak ya elimizi uzatacağız, ya kalben buğuz edeceğiz." Erdoğan şu sözlerle vekillerden destek istedi: "15 bin barış gücü askeri artı 15 bin Lübnan askeri mavi hatta yerleşecektir. Çatışma ortamına evlatlarımızı göndermiyoruz. Türkiye, Doğu Akdeniz'de devriye görevi için asker gönderecek. Lübnan ordusuna eğitim vereceğiz. Barışın kalıcı hale getirilmesi için Müslüman ülkelerden de asker gönderilmesi gerekir. İslam ülkeleri 4-7 arasında olacak. 25-30 ülke asker gönderecek. Bunlardan hangisi bizden daha yakındır? Görmezden gelerek yanı başımızdaki tehlikelerden korunamayız." Erdoğan, milletvekillerine, "Ben tatmin olmadım diyebilirsiniz. Lütfen açıkça söyleyin" uyarısında da bulundu. 12 milletvekilinin söz aldığı toplantıda, "Türk askeri Hizbullah ile karşı karşıya gelebilir mi" kaygısı dile getirildi. Ancak hiçbir milletvekili, Lübnan'a asker gönderilmesine doğrudan karşı çıkan bir konuşma yapmadı. Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, "Tamam asker gönderelim ama ülkemizdeki terörü de özel bir oturumda ele alalım" dedi. Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, Atatürk'ten örnek verdi: "Yurtta sulh cihanda bana ne diyemeyiz."

ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Askerlik yan gelip yatma yeri değil"
 Muhalefetten tepki
 Yargı çalışanları Ankara'ya yürüyor
 AK Parti'den töreye karşı kırmızı hat
 Yüzde 10'luk seçim barajı bugün AİHM'de
 MEB'den pansiyon yönetmeliği açıklaması
MAHMUT ÖVÜR
Anavatan'ın Mesut Bey'e bakışı!
Merkez sağın siyaset...
MUHARREM SARIKAYA
Dünün ret ve evetçileri...
Lübnan'daki BM Barış Gücü'ne...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tezkere geçmeli çünkü...
Bugün, tezkere oylanıyor.
YAVUZ DONAT
Türkiye çaktırmadan rota mı değiştiriyor?
Mesut...
Hiç oryantal dans yapmadım
Oryantal Star'daki sunuculuğuyla adından söz ettiren Ebru Akel, bir...
İngiliz Mata Hari'nin Türk aşkı büyükelçiydi
İngiltere, casus olduğundan kuşkulanılan ve bir asilzadenin eşi olan...
Terhise üç gün kala 'Başkomutan' sürprizi
Terhise üç gün kala 'Başkomutan' sürprizi
Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya Köşkü'nün bahçesinde tanıştığı tezkere...
Onlar analarının kuzusu eşlerinin biricik aşkıydı
Onlar analarının kuzusu eşlerinin biricik aşkıydı
Van'da şehit olan polis memuru Selami Duğrul ile Diyarbakır Dicle'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu