kapat
   
04 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tezkerede kritik dönemeç
Erdoğan İKÖ üyesi ülkelerine çağrıda bulundu

Tezkerede kritik dönemeç

14. tezkere için saatler kala iktidar ve TBMM'deki muhalefet partileri çalışmalarına hız verdi.

AKP Grubu, tezkere oylamasının arifesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün saat 20:00'de toplanacak.Erdoğan, milletvekillerine Lübnan'a asker gönderilmesi konusundaki hükümet kararını ve gerekçesini anlatacak.

Anayasaya göre TBMM üye tamsayısının en az üçte birine karşılık gelen 184 milletvekilinin katılımıyla konunun tartışılacağı TBMM Genel Kurulu'nda, tezkerenin kabulü için 'karar yeter sayısı' olan en az 138 kişinin oy kullanması gerekiyor. Bu durumda en az 138 milletvekilinin katılması gereken oylamada 70 'kabul' oyu yeterli görülecek.

Genel
Kurul, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın Cumartesi günkü çağrısı üzerine 'Lübnan'a Türk askeri gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi'ni görüşmek üzere bir maddelik gündemle yarın saat 15.00'de toplanacak.

Anayasa'da asker gönderme veya asker bulundurma izinlerine ilişkin oylamalarda herhangi bir özel şart bulunmuyor. Dolayısıyla tezkerenin görüşüleceği birleşimde 'toplantı yeter sayısı' olan 184 milletvekiliyle Genel Kurul açılabilecek.

Anayasaya göre TBMM üye tamsayısının en az üçte birine karşılık gelen 184 milletvekilinin katılımıyla konuyu tartışacak olan Genel Kurul'da, tezkerenin kabulü için 'karar yeter sayısı' olan 138 kişinin oy kullanması gerekiyor.

Bu durumda en az 138 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda 'evet' oylarının sayısının, 'ret' ve 'çekimser' oylarından bir fazla olması yeterli olacak. Halen 4 sandalyenin boş olduğu TBMM'de toplam 546 milletvekili bulunuyor.

AK Parti'nin 355 sandalyesi olduğu göz önüne alındığında, bağımsızlar da dahil olmak üzere muhalefet bloğuna 191 milletvekili kalıyor.

Bu durumda tezkere oylamasına, en fazla 546 milletvekili katılabilecek. TBMM Başkanı Bülent Arınç tezkere kararının görüşüleceği birleşimi yönettiğinde ise salonda oylamaya katılabilecek maksimum vekil sayısı 545'e düşecek.

En iyi veya kötü ihtimal düşünüldüğünde 545 milletvekilinin katılması halinde kabul oylarının 273'ü bulması gerekecek. Bu durumda, TBMM Başkanı Arınç dışında 354 milletvekili bulunan AK Parti, tezkereyi kabul ettirebilmek için en fazla 81 fire verebilecek.

Aksi takdirde tezkere 1 Mart tezkeresinde olduğu gibi reddedilmiş olacak. Öte yandan, trafik kazası geçirdiği için tedavisi süren Genel Başkan Yardımcısı Amasya Milletvekili Akif Gülle dışında AK Parti tezkere oylamasına tam kadro katılacak.

Öte yandan, 1 Mart Tezkeresi için yapılan oylamada 264 kabul oyuna karşın 250 ret ve 19 çekimser oy kullanılmıştı. Kabul oyları ret'ten fazla olsa da toplantıya 533 milletvekili katılmış olduğu için bu oylamada salt çoğunluğu oluşturan 267'ye ulaşılamadığından tezkere reddedilmişti.

Bu aşamada çelişkiye de düşülmüş, oylama sonucu önce tezkerenin 'kabul edildiği' yönünde ilan edilmiş, CHP'nin itirazı üzerine oylamaya katılanların salt çoğunluğu hesabı yapılarak tezkerenin reddedildiği şeklinde düzeltme yapılmıştı. TBMM'deki son sandalye dağılımı ise şöyle: AKP: 355, CHP: 154, ANAVATAN: 21, DYP: 4, SHP: 2, HYP: 1, Bağımsızlar: 9, Boş: 4.

AKP'LİLERE "TEZKEREYİ HALKA ANLATMA" GÖREVİ


Başbakan Erdoğan, tezkere oylamasının ardından tekrar başlayacak tatilde milletvekillerinin seçim bölgelerine giderek Lübnan'a neden asker gönderme kararı aldıklarını anlatmaları talimatını verdi.

AKP milletvekilleri, 1 Mart tezkeresine göre bu kez tarikat ve cemaatlerin dinsel mesajlar da içeren "hayır oyu verin" baskılarıyla karşılaşmadı. AKP'lilere yönelik dinsel mesajlar da taşıyan uyarıları sadece SP aracılığıyla Necmettin Erbakan yaptı.

TEZKEREYE KARŞI YÜRÜYÜŞ

Öte yandan DİSK, KESK, TTB, TEB gibi meslek örgütleri yarın Başkent'te buluşarak tezkereye karşı yürüyecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Lübnan'a asker gönderilmesine karşı temsili oylama yaparak "hayır" diyecek.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, yaptığı yazılı açıklamada yarın Ziya Gökalp Caddesi'nde yürüyüp, TBMM'nin görüşmelerini izleyeceklerini belirtti. Soğancı, "Yapacağımız oylamada tezkereye hayır diyeceğiz" dedi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TEB, TDB TÜRMOB adına yapılan ortak açıklamada da "Lübnan'da İsrail askeri olmayacağız" çağrısı yapıldı.

Açıklamada tezkereye karşı barış yanlısı kesimler birlikte karşı koymaya ve yarın Kurtuluş Parkı'nda buluşup, Ziya Gökalp Caddesi'nde yürüdükten sonra TBMM görüşmelerini izlemeye davet edildi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası adına yapılan yazılı açıklamada ise "Yakında Amerika'ya gidecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cebinde Lübnan'a asker gönderilmesi kararını da beraberinde götürme çabası içindedir" denildi.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Askerlik yan gelip yatma yeri değil"
 "Bölgeden uzak durmak doğru değil"
 Erdoğan: Barış temennisi tek başına yeterli değil...
 Ağar'ın Bucak sevgisi
 'Asker eğlenmeye gitmiyor'
 Gül Atina'yı erteledi Washington'a gidiyor
 AKP'de tezkere sorgusu
 Talat, Pakistan'a gitti
METEHAN DEMİR
Bu tezkere geçer yoksa Annan'ı niye...
YAVUZ DONAT
Siyaset vites yükseltirken...
Takvim işlemeye başladı...
Genç sevgilisiyle el ele poz verdi
Pınar Altuğ, 32'nci doğum günü partisine genç sevgilisi Yağmur...
Balkon çöktü: 2 ölü 15 yaralı
Samsun'da gelin alma töreni izlemek isteyenler balkona hücum etti.
Başbakan 'Eşinin başını kapa' demez
Başbakan 'Eşinin başını kapa' demez
Başbakan'ın danışmanı milletvekili Egemen Bağış: Şimdiye kadar yaşam...
Lübnan'a değil Kandil Dağı'na asker gönderin
Lübnan'a değil Kandil Dağı'na asker gönderin
Şehit asteğmen Burak Okay'ın babası, "Oğlum belirsiz bir savaş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu