kapat
   
23 Ağustos 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kaş'taki yangın söndürülemiyor

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kemer köyü Kıbrıs Deresi mevkisinde devam eden yangın 5. gününe girdi.

Gece boyu karadan müdahalenin mümkün olmadığı yangına, güneşin doğmasıyla birlikte Antalya, Fethiye, Karabük, Adana ve Kahramanmaraş'tan gelen 6 helikopterle başlandı.

Bazı kesimlerde yoğun duman nedeniyle görüş açısı sorunu yaşanırken, havadan müdahale aralıksız sürdürülüyor.

Yangının, derinliği yer yer 700-800 metreyi bulan kanyonda etkili olması
yüzünden yeterince alçalamayan helikopterlerin bugün, mümkün olabildiğince alçalarak, alevlere en yakın noktadan su atmaya başladıkları gözlendi.

Orman
Bölge Müdür Yardımcısı Ali Rıza Çetin, yaklaşık 350 yangın işçisi, 30 arazöz, 45 teknik eleman, 2 mazot tankeri ve 12 dozerle çalışmaların karadan da sürdürüldüğünü, ancak bu çalışmanın söndürme değil, yangının daha da yayılmasını önlemek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Alevlerin yayılmasına yol açan ve dün sık sık yön değiştiren rüzgarın sabah saatlerinde kuzeyden esmeye başladığını belirten Çetin, bu durumun çalışmaları şimdilik olumlu yönde etkilediğini kaydetti.

Çetin, rüzgarın bu yönde devam etmesi halinde yangını kontrol altına almak için önemli bir mesafe kaydedilebileceğini bildirdi.

Çetin, 5 gündür devam eden yangın sonucu yaptıkları ilk tespitlere göre,
tarım arazilerini de kapsayan yaklaşık 800 hektarlık alanın tahrip olduğunu kaydetti. Çetin, ne kadar orman alanının tahrip olduğuna ilişkin tespitin ise yangının tam olarak kontrol altına alınabilmesiyle belirlenebileceğini söyledi.

Bölgede yoğun dumanın hakim olduğu belirtilirken, Antalya Valisi Alaaddin
Yüksel'in de karayoluyla bölgeye hareket ettiği bildirildi.

İKİ YANGIN UÇAĞI KAŞ'A YÖNLENDİRİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'ne (AKOM) ait 2 adet yangın söndürme uçağının Antalya'nın Kaş ilçesindeki yangın bölgesine yönlendirildiği bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Bodrum ve Milas'taki orman yangınlarına müdahale eden belediyenin yangın söndürme uçaklarının, yangınların kontrol altına alınması üzerine Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin talimatıyla risk düzeyi dahayüksek olan Antalya Kaş'taki orman yangınına yönlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, uçakların, Kaş'taki yangını söndürmek için çalışmalarına aralıksız devam ettiği bildirildi.

BAKAN PEPE: YANGIN 250-300 HEKTAR ALANDA ETKİLİ OLUYOR

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Kaş'ın Kemerköyü'ne bağlı Kıbrıs Deresi mevkisindeki kanyonda devam eden orman yangınının 250-300 hektar alanda etkili olduğunu bildirdi.

Bakan Pepe, Bodrum ve Milas'taki incelemelerinin ardından Antalya'nın Kaş ilçesinde 5 gündür devam eden orman yangınını incelemek amacıyla helikopterle bölgeye geldi. Kemerköyü'ne bağlı Gömüce mahallesinde Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ve Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu'dan yangına ilişkin brifing alan Pepe, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı. Pepe, Selçuk, Kuşadası, Milas, Bodrum ve Kaş'taki orman yangınlarıyla ilgili çalışmaları yakından takip ettiğini vurguladı.

Kaş'taki yangın bölgesinde helikopterden keşif çalışması yaptıklarını anlatan Pepe, Kaş'ta arazinin farklı yapısı nedeniyle ''müdahalesi gerçekten zor bir yangın olduğunu'' dile getirdi.

TAKVİYE YAPILACAK

Karadan iş makineleriyle gerekli tüm çalışmaların devam ettiğini, havadan da 6 helikopterle su atma çalışmasının sürdüğünü kaydeden Pepe, şunları söyledi:
''Buradaki yangın için 1-2 saat içerisinde 1-2 helikopter takviyesi
yapılacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yangın söndürme uçağı da
Bodrum'dan buraya gelecek. Kanyondaki yangın, doğu ve batı kesimlerde devam
ediyor. Hedefimiz kanyondaki yangınları başka yerlere sıçramadan kaynağında
tutmak. Buradaki yangının söndürülmesine ilişkin saat vermek mümkün değil.''

300 HEKTARDA ETKİLİ

Orman yangınlarında insan kusuru ve kastının yüzde 90-95 oranında olduğuna dikkati çeken Pepe, buna karşın Kaş'taki yangının yıldırım düşmesi sonucu meydana geldiğini hatırlattı. Tüm ekiplerle sahada olduklarını yineleyen Pepe, şunları söyledi:
''(Yangın kontrol altında değildir) dersek yalan olur. Çevresinde çalışmalar sürüyor. Burası 90 derece meyilli bir arazi. Kaş'taki orman yangını 250-300 hektar alanda etkilidir, daha fazla değil. Beşer beşer saymıyoruz, halep orda arşın burada. Yangın daha fazla bir alanda etkili değildir.''

Orman yangınları konusunda herkesin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Pepe, ''Köylümüz, piknikçimiz, kadınımız, erkeğimiz, çiftçimiz herkesin dikkatli olması gerekiyor. Piknikçiler, Allah aşkına piknik için ormana gitmeyin. Sigaranızı, izmaritinizi, meşrubat ya da içki şişelerinizi gelişi güzel ormana fırlatmayın.''

GEÇEN YILLARA ORANLA ARTTI

Can güvenliği için bölgede gerekli tedbirleri aldıklarını da dile getiren Pepe, orman işçilerinin canlarını dişlerine takarak ve hayatlarını tehlikeye atarak söndürme çalışmalarını yürüttüğünü söyledi. Kaybedilen alana ilişkin rakamların abartılmamasını isteyen Pepe, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bakan benim, yetkili arkadaşlarım da burada. Kayıp miktarı açıkladığımızdan daha fazla değil. Türkiye'de orman yangınlarında kaybedilen alan önceki yıllara göre arttı, ancak diğer ülkelerle karşılaştırıldığında son derece küçüktür. Hiçbir ülkenin ormancısı benim ülkemin ormancısı kadar fedakar değil. Biz ormanlar için şehitler verdik. Ormancılarımız her riski göze alarak çalışma yürütüyorlar.''

Bakan Pepe, bir gazetecinin Bodrum'daki yangınların terör örgütü üyeleri tarafından çıkarıldığına yönelik haberlerin olduğunu hatırlatması üzerine bu yönde kendilerine bir bilgi ulaşmadığını ve güvenlik güçlerinin yangınların çıkış nedeniyle ilgili soruşturmayı sürdürdüğünü söyledi.

Bakan Pepe, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ile helikopterle yangın bölgesinin üzerinde keşif yaptıktan sonra, uçakla Ankara'ya gitmek üzere Antalya'ya hareket etti.

ANTALYA'NIN ÇALKAYA İLÇESİNDE ORMAN YANGINI ÇIKTI

Antalya merkez ilçeye bağlı Çalkaya beldesi yakınlarında orman yangını başladı.

Çalkaya beldesinden Kundu turizm bölgesine ayrılan yol yakınlarında henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, bozuk çam ormanında etkili oluyor.

Yetkililer, 1 hektar civarında bir alanda devam eden yangına arazözlerle müdahale edilebildiğini, orman alanının bir bölümünün uçurum olması nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığını kaydettiler.

MİLAS'DAKİ YANGIN RÜZGARIN ETKİSİYLE DAHA DA BÜYÜDÜ

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Milas İşletmesi Karacahisar Şefliği kızılçam ormanında 21 Ağustosta çıkan orman yangını da rüzgarın etkisiyle büyüdü.

Yangına, Orman Genel Müdürlüğüne ait 9 helikopter, 51 arazöz, 16 dozer, 600 orman yangını işçisi, 40 teknik eleman, 70 memur, 250 mükellef ile İstanbul'dan 1 amfibik uçak müdahale ediyor.

Rüzgarın çok şiddetli olması nedeniyle kontrol altına alınmasında güçlük yaşanan yangın, 700 hektarlık alanda etkili oluyor.Yangınları kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 80 yılda 3 milyar ağaç yandı
 ÖSS ve YDS sonuçları açıklandı
 Pepe: Bodrum'daki yangın kontrol altına alındı
 Şırnak'ta 5 terörist teslim oldu
 BM koruyacak barış bulamıyor
 'Ormanları bıraktık insan kurtarıyoruz'
 Yangınları TAK üstlendi
 Yabancı Damat'ın şehri AB heyetine davet veriyor
 Okullarda bağış yok
 Aspendos Festivali seneye olmayabilir
 Öğretmenevinde 'Çelik' Şovu
 Kepenk kapatma eylemi gözaltı ve dayakla bitti
 'Yasal olarak, zerre kadar değeri yok'
 AK Parti'den YÖK'e yasa misillemesi
 Özel okullar üçüncü kez puan düşürdü
 ÖSS ve YDS bugün açıklanıyor
 Dersimiz medya okuryazarlığı
 İlkokul birler bir hafta erken gidecek
 YÖK seviye tespit sınavını kaldırdı
 Yargıtay'dan basında "azıcık abartı"ya onay
YILMAZ ÖZDİL
Yaangın oluuur, biz yangınaa gideriiiiz...
Malum,...
ERGUN BABAHAN
Yanlış seksüel tercih
Kimi insanlardan kimi tepkileri...
MEHMET BARLAS
Çizgimiz sabit ama görüntümüz biraz oynak...
Türkiye'nin...
BALÇİÇEK PAMİR
Atatürk'ün evlenme teklifi
Latife Hanım öldükten sonra,...
UMUR TALU
Vatanı çok severiz!
Bir sevgi ki, iki ucu var ve ortası...
FATİH ALTAYLI
Lara'da imar artışı kaçınılmaz
Larapark ihalesi...
ERDAL ŞAFAK
Baba sözü
İran artık tüm başkentlerin...
Ladin'in hayalindeki kadın Whitney'miş!
Sudanlı bir yazar... Terör örgütü lideri Ladin'in tam 4 ay "seks...
'Pazarlık istiyoruz'
İran, BM'nin nükleer programını durdurması teklifine bu cevabı...
Para değil af için
Para değil af için
Fenerbahçe yönetimi bu akşamki Dinamo Kiev maçı için 1 milyon dolar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu