kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seda Kaya Guler @ SABAH
 

Devrimci kadınlar

Hatırlayacaksınız Fatih Aksoy, erkeklerini aldattığı için eleştirilen Pınar Altuğ'a destek verip, "O bir devrimcidir. Kadınlar ona sahip çıkmalıdır" demişti. 'Erkekler yapıyorsa, kadınlar niye yapmasın' diyerek destek olmak güzel ama erkeklerin yaptığını yapmanın, bir ilişkiyi bitirmeden başka bir ilişkiye girmenin devrimcilikle falan ilgisi yok. Elbette, eğer istiyorsa bir erkekle ömür geçirmesin, birden fazla erkek tanısın bir kadın. Ayrıca poligam yaşam, erkekten ziyade kadının doğasına uygundur ama bunun için kimseye bağlı olmaması gerekmez mi? Etkilendiyse bir başkasından ve yeni erkek daha ağır basıyorsa, eskisini bitirip, yenisine başlamalı. O zaman kimse bir şey diyemez. Pınar ise aldatıyor. Dürüst davranıp, bir başkasından hoşlandığını ve artık devam etmek istemediğini söylemiyor. HHH Bu yüzden, birini bitirmeden diğerine başlamayan Seda Sayan daha devrimci bence... Bakıyor ki; istediği gibi yürümüyor ilişki, bitiriyor. Bitti diye de karalar bağlamıyor, hemen yeni bir ilişkiye hazırlıyor kendini. Genç, yaşlı, zenginfakir önemli değil, kim kalbini titretiyorsa gönül kapısını açıyor. Tek bir kıstası var; erkeğin bekar olması.

AŞKI SAVUNMAK...
Kadının kocasından ayrıldığında kendisini çocuklarına adamasının ve evlenmemesinin takdir edildiği bir toplumda, 'cinselliği yaşamayı savunmak' gerçek devrimciliktir. Evlenmeyi düşünmemek ve karşı olmak da öyle... Her genç kızın rüyasının gelinlik, kadınlar için tek geleceğin evlilik olmadığını göstermek, aşkı savunmak, aşk bittiğinde yolları ayırmak, kimse üzerine ipotek kurmaya kalkışmamak... Billur Kalkavan var mesela böyle yaşayan; kimseye aldırmadan, sözünü sakınmadan, cinsellikle ilgili düşüncelerini açıkça söylemekten çekinmeyen... HHH Evlenmeden çocuk doğurmak da devrimcilik... Adama şantaj yapmadan, anne olmak adına ama çocuğu da mağdur etmeyecek, eğer istiyorsa babanın babalığını yapmasına izin vererek çocuk sahibi olmak cesaret ister. Nil Burak var hatırladığım, Feraye Tanyolaç hatta! Peki, ya doğurmadığı bir çocuğa annelik yapmaya, kimsesiz bir bebeği evlat edinmeye ne dersiniz? Nilüfer gibi sokağa atılan çocuklara kucak açmak devrimcilik sayılmaz mı?

TOKATA TAVIR ALMAK
Şiddete karşı olmak, atılan ilk tokatta erkeği terk ederek tavır almak da devrimciliktir. Hümeyra geliyor aklıma, evliliğini bu nedenle hemen sona erdiren. Ve Perihan Savaş. Sevdiği erkekten ayrılmasının tek nedeni dayak değildi belki ama bunu dile getirmekten çekinmeyen, gönüllü olarak 'Dayağa hayır!' kampanyasına öncülük eden, Kadınca Dergisi'nin kapağına gözü mor, yüzü bantlı poz veren Perihan Savaş'ı da cesur kadınlar arasına sokabiliriz.

***

Türk sinemasında devrim yapan Müjde Ar unutulur mu? Starların öpüşmeme yasağını delerek; öpüşen, sevişen, kadının cinselliğini konu alan filmlere imza atan Müjde Ar'a teşekkür borçluyuz. Gelelim bu topraklarda yaşayan herkesin gönül telini titreten şarkılara imza atan Sezen Aksu'ya. Aşka sahip çıktı, aşkı önemsedi. En büyük zaafımız olan aşkta da sınırların olacağını gösterdi. "Gerekirse aşk için ölünür ama bir yere kadar, yeter ki onursuz olmasın aşk!" dedi Ve Ajda Pekkan. O da kadının kendisi ile olan problemlerine kafayı taktı ve kendini daha iyi hissetmek için ameliyat masasına yatmaktan çekinmedi. Üstelik bunu gizleyip, saklamayı düşünmeden herkesin önünde yaparak öncü oldu.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Pınar'ın savunmasını erkekler üstlendi!   / 20-08-2006
 Beş parasız kadınlar   / 15-08-2006
 Güllerin Savaşı   / 13-08-2006
 Bal gibi feministti...   / 08-08-2006
 Kim daha başarılı?   / 06-08-2006
 Güzel ve akıllı kadın...   / 01-08-2006
 Hoş ama boş bir kadın!   / 30-07-2006
 Nurseli'nin güveni   / 25-07-2006
 Kim top model?   / 23-07-2006
 Aşk ve kadınlara dair...   / 18-07-2006
RAHŞAN GÜLŞAN
Devrimci olan Pınar değil; Pilot Burçin
Geçtiğimiz hafta...
HAKAN & UTKU
Ali Atıf Bir ve Bursa'nın imajı
Ali Atıf Bir hocamız,...
ŞENGÜL BALIKSIRTI
Pınar Pınar'ın evine mi gireceksiniz?
Günlerdir aynı...
SEDA KAYA GÜLER
Devrimci kadınlar
Hatırlayacaksınız Fatih Aksoy,...
AYŞE TÜTER
Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle...
Kanser önce kardeşimi sonra göğsümü aldı
Kanser önce kardeşimi sonra göğsümü aldı
Meme kanserinden ölen kız kardeşinin yasını bile tutamadan kendi...
Adet ağrılarını sporla yenin
Adet ağrılarını sporla yenin
Kadınların ve genç kızların çoğu adet öncesi sinir, stres ve...
Bu ilişki işlerime olumsuz yansıdı!
Bu ilişki işlerime olumsuz yansıdı!
Pınar Altuğ'un son aşkı Yağmur Atacan GÜNAYDIN'a konuştu: Gazetelerde...
Taşbebek'in doğum günü kavgalı sona erdi
Taşbebek'in doğum günü kavgalı sona erdi
Türkiye'nin 'taşbebek'i Gönül Yazar, 70 yaşına bastığı geceyi 32...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.