kapat
   
22 Ağustos 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bodrum'daki orman yangını kontrol altına alınamadı

Bodrum, Kaş, Kuşadası ve Soma'daki orman yangınları tüm çabalara rağmen kontrol altına alınamadı. Adana'nın Yüreğir ilçesindeki yangın, sabaha doğru güçlükle söndürülebildi. Şu ana kadar Bodrum'da 700, Adana'da 100 ve Soma'da 13 hektar orman alanı tahrip oldu.

BODRUM'DA 700 HEKTAR ORMANLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Bodrum'da yaklaşık 700 hektarlık ormanlık alana zarar veren yangın kontrol altına alınamıyor. Bodrum Mumcular'da çıkan orman yangını sonrasında bölgede bulunan Mazı ve Çocuk mezarı köylerinde rüzgarın etkisi ile büyüyen yangın, yerleşim alanlarını tehdit etmeye başladı.

Yangın
söndürme ekipleri, yangının yerleşim alanlarına ulaşmasını engellemek için yoğun bir şekilde çaba sarf ediyorlar.

Yangının etkili olduğu Mumcular Mazı yolunda ulaşım ise yangın nedeni ile güçlükle sağlanıyor.

JANDARMA ARAÇ GEÇİŞİNE İZİN VERMİYOR

Mumcular ve Yeniköy girişinde barikat oluşturan jandarma ekipleri, yangının etkili olduğu Mazı ve Çocukmezarı köylerine yangın söndürme araçları dışında, araç geçişlerine izin vermiyor.

Jandarma ekipleri, can güvenliği nedeni ile vatandaşların ve basın mensuplarının bölgeye gönderilmemesi yönünde talimat aldıklarını söylediler.Yangının bulunduğu bölgeden çıkan dumanlar yaklaşık 30 kilometre mesafeden görülebiliyor.

YANGINDA SON DURUM

Muğla Valisi Temel Koçaklar, Bodrum'da devam eden orman yangınının kontrol altına alınabilmesi için ekiplerin var gücü ile çalıştıklarını belirtti. Koçaklar, karadan yapılan çalışmalara havadan da destek verildiğini belirterek, şunları söyledi:
''Gece karadan ekipler söndürme çalışmalarına devam ettiler. Sabahın erken saatlerinden itibaren helikopterler ile havadan yangına müdahale edildi. Havadan yapılan müdahalede helikopterlerin yanı sıra 2 yangın söndürme uçağı da bölgeye gelerek söndürme çalışmalarına katıldı. Şu anda havadan 2 uçak, 9 helikopter, karadan ise 62 arazöz, 10 dozer, 40 yangın söndürme ekibi ile çok sayıda vatandaşımız söndürme çalışmalarına katılıyor.''

YANGINA İSTANBUL'DAN GELEN 2 YANGIN UÇAĞI DA MÜDAHALE EDİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yangın söndürme uçaklarının Bodrum-Milas'taki orman yangınına müdahale etmek üzere bölgeye gittiği bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) bünyesinde bulunan 2 adet yangın söndürme uçağının bugün saat 10.45'de orman yangınına müdahale etmek amacıyla Bodrum-Milas'a hareket ettiği belirtildi.

Açıklamada, 12 saniyede 6 ton su alarak, çok yakın bir mesafeden yangının üzerine suyu boşaltabilen uçakların denizden veya gölden su alabildiği vurguladı.Karaya ve suya inebilen uçakların, sadece yangın söndürmede değil, gerektiğinde arama-kurtarma, çevre denetleme ve doğal afetler gibi çalışmalarda da kullanılabileceği ifade edilen açıklamada, bir yangın söndürme uçağının 3 bin 750 litre yakıt aldığı ve yaklaşık 7 saat havada kalabildiği de bildirildi.

KUŞADASI YANGINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Yangın söndürme ekiplerinin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Kuşadası'nda çıkan orman yangınına müdahale amacıyla bu bölgeye gönderilmesi Bodrum-Mumcular'da çıkan orman yangınına müdahale çalışmasını olumsuz etkiledi. Yangın söndürme ekipleri yetersiz teçhizat ve personele rağmen gece boyunca çalışmalarını sürdürdüler.

Yangın söndürme çalışmalarına Bodrum ve Milas'ta bulunan belediyeler ve çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşu da itfaiye, arazöz ve iş makinesi desteği verdi.

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ve Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, gece boyunca yangın söndürme çalışmalarını yangın alanında işçilerle birlikte söndürme çalışmalarına da katılarak takip ettiler.

Yangın söndürme çalışmasına katılan helikopterler havanın kararması ile birlikte son verdikleri çalışmalarına sabahın ilk ışıkları ile birlikte yeniden başladı.

KUŞADASI'NDA SOĞUTMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Selçuk'un Bülbül Dağı eteklerinde önceki gün öğle saatlerinde başlayan ve akşam Kuşadası Pilav dağı bölgesine ulaşan yangın sonrasında, Kuşadası bölgesinde soğutma çalışmaları devam ediyor. Ekipler, Kuşadası Belediye çöp depolama alanına da sıçrayan yangının yeniden başlaması ihtimaline karşılık soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

Kuşadası Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahadır Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuşadası-Aydın yolu üzerinde bulunan çöp depolama alanının yangından büyük zarar gördüğünü belirterek, ''Tamamen yanan çöplükte metan gazından dolayı hala yangın tehlikesi devam ediyor. Bu nedenle bu bölgede hem orman işletmesinde yangın söndürme ekipleri tedbiren bulunuyor hem de belediyemiz ekipleri 24 saat süreyle bölgeyi kontrol altında tutuyor'' diye konuştu.

Yangından en çok etkilenen bölgenin Çamlık yolu olarak bilinen yer olduğunu ifade eden Yıldırım, zaman zaman vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda, kısmi olarak canlanan ateşlere de anında müdahale edildiğini söyledi.Kuşadası ilçe merkezinde herhangi bir sorunla karşılamşadıklarını, önceki gün ilçede 1 saatlik elektrik kesintisi olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
''Kirazlı köyü bölgesinde bulunan içme suyu depolarımızda 4 motorumuz yandı. Yanan motorlar da anında değiştirilerek içme suyu şebekemizde su kesintisi yaşanmadı. Turizm açısından da olumsuz giden bir durum yok. Yangının yaşandığı ilk saatlerde kısa süreli bir endişe havası doğsa da yaptığımız anonslarla ortamı sakinleştirdik. Kuşadası normal hayatına devam etmektedir.''

Yangına maruz kalan bölgelerde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Yıldırım, henüz net sonuçlar elde edemediklerini belirtti. Yıldırım, bölgenin tekrar ağaçlandırılması için gelecek desteklerle, 1 yıl içinde ağaçlandırma faaliyetlerinin başlayacağını da kaydetti.

KAŞ'DAKİ SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI GÜÇLÜKLE SÜRDÜRÜLÜYOR

Antalya'nın Kaş ilçesinde 19 Ağustosta başlayan orman yangını sürüyor. Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Kemer köyünün kuzeyindeki Kıbrısderesi mevkisinde yıldırım düşmesi sonucu başlayan orman yangınının kısmen kontrol altında olduğunu bildirdi.

Sarp doğa koşulları nedeniyle karadan mücadelenin güçlükle sürdürüldüğü bölgede helikopterlerden yararlandıklarını ifade eden Gedikağaoğlu, söndürme çalışmalarının bugün de süreceğini dile getirdi. Bölge Müdürlüğünde yapılacak değerlendirmeyle söndürme çalışmalarında nasıl bir yöntem izleneceğine karar verileceğini vurgulayan Ahmet Gedikağaoğlu, ''Meteorolojiden aldığımız bilgiye göre, bugün de orman yangını riski sürüyor. Bu yüzden tüm ekiplerimiz hazır halde bekliyorlar'' dedi.

ADANA'DAKİ YANGIN SABAHA DOĞRU KONTROL ALTINA ALINABİLDİ

Adana'nın Merkez Yüreğir ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın sabaha karşı kontrol altına alındı.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Eyci Uşağı ve Hocalı köyü sınırlarındaki kızılçam ormanlık alanında dün sabah saatlerinde çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı.

1'i Kahramanmaraş'tan gelen 2 helikopter, 50 arazöz ve 250 personelin yanı sıra çevre belediyelerin itfaiye ekiplerinin müdahaleleri sonucu yangın, sabaha karşı kontrol altına alındı.

Yangında, ilk belirlemelere göre yaklaşık 100 hektar kızılçam orman alanının tahrip olduğu, soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Bu arada, olası riske karşı jandarma ekipleri tarafından boşaltılan Eyci Uşağı köylülerinin de yangının kontrol altına alınmasının ardından evlerine döndükleri bildirildi.

Yangında 1'i köylü vatandaş olmak üzere müdahalede bulunanların da yer aldığı 4 kişi dumandan etkilenmiş, bu kişilerden 1'i hastaneye kaldırılmıştı.

SOMA'DA 13 HEKTAR ORMAN ALANI TAHRİP OLDU

Manisa'nın Soma ilçesi Naldöken köyü yakınlarında çıkan orman yangının 6 hektarlık alana yayıldığı ve devam ettiği öğrenildi. Yangında yaklaşık 13 hektar orman alanının tahrip olduğu bildirildi.

Soma Orman İşletme Şefliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, Sevişler Sulama Barajı yakınındaki kızılçamla kaplı ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılıyor. Soma'nın yanı sıra, Akhisar ve Gördes'ten dozer, arazöz, söndürme ekipleri ile belediye itfaiyelerinin müdahale ettiği yangının 6 hektarlık alana yayıldığı, henüz kontrol altına alınamadığı bildirildi.

AYVACIK'TAKİ YANGIN BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLDÜ

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, 80. Yıl Recep Yazıcıoğlu Ormanı'nda 5 ayrı noktadan başladığı belirlenen yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.

Çanakkale-Ayvacık karayolunda bulunan orman sahasında sabaha karşı yangın çıktı.Bölgede çobanlık yapan Cafer Kocabıyık'ın durumu bildirmesi üzerine kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını büyümeden söndürdü.Yetkililer, yangının 5 ayrı noktadan başlaması nedeniyle sabotaj olabileceğini belirterek soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydettiler.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yangınlarda sabotaj kuşkusu
 Türk askeri 13 kez yurt dışında görev yaptı
 "Burası İrtica FM"
 İstanbul'da elektrik kesintisi
 Bitlis'te jandarma ve polis noktalarına taciz ateşi
 3 günde 600 hektar orman yandı
 Kanada Atlı Polisi: Neden incelenmiyor?
 Bazı akademisyenler kendini Tanrı sanıyor
 Pinokyo 'Allah razı olsun' derse ne sakınca var ki!
 Susurluk sanıkları yeni TCK'dan yararlanamaz
 Antalya'da termometre 50 derece
 Çalışan anne babanın çocuğu işyerine yakın okula gidecek
 Okula küfür giremeyecek
 Yarım asırdır yarışan Türkiş kovboylar
 Danışmanından Balandı'ya suçlama
 Erbakan girmeden Suna 'evden' çıktı
 Kumkapı bombacısı 2 PKK'lı yakalandı
 "Doktorlar askerliği Güneydoğu'da yapsın"
 "Arslan'ın vücut kimyasına bakılsın"
 Emekli astsubaylar lojman talep etti
 Burhaniye'de 2. kez UFO görüntülendi
 Ortadoğu gazetesinin sahibi vefat etti
 Horonun yıldönümü kutlamaları
YILMAZ ÖZDİL
Bülbül Dağı...
Bugün size Meryemana Evi'ni...
ERGUN BABAHAN
Talabani'ye davet ve bölgeye bakış
Ecevit, "Amerika...
MEHMET BARLAS
Okullarda küfürlü ve argolu kitap yasağı
Milli Eğitim...
UMUR TALU
Yapmayın çocuklar!
Dışişleri Bakanı Gül' ün Lübnan,...
FATİH ALTAYLI
Dershaneler ve üniversiteler
Sabah'ta dershanelerle...
ERDAL ŞAFAK
İlk 500
Şanghay'daki Jiao Tong...
Başbakan'ın yasak aşkı
Çek Cumhuriyeti'ni sarsan ihanet-siyahet-intikam üçgeni... Bir...
'Görev tanımı' sancısı
Avrupa ülkeleri, görevi netleşmeden Lübnan'a asker göndermeye...
Ricardinho bayramı
Ricardinho bayramı
Beşiktaş'ın son bombası dün İstanbul'a geldi. Atatürk Havaalanı'nda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu